Реклама
Реклама
Реклама

Оренда дач на літо під Києвом помітно подорожчала

Попит на дачі поки нижче, ніж в минулому році. Фото: dacha-y.narod.ru

Оренда дач на літо під Києвом помітно подорожчала https://cdn.segodnya.ua/img/article/10185/67_main_new.1493985691.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/10185/67_tn.1493985691.jpg 2017-05-07T08: 25: 45 + 03: 00 Бізнес наймачів до вказаних цін потрібно додати оплату комунальних послуг

Любителям дачного відпочинку доведеться розщедриться на оренду цього літа. Власники заміських будинків підняли свої ціни: якщо раніше стандартний будиночок до 100 кв. м в 20 - 30 кілометровій зоні Києва можна було знайти за 5 тис. грн, то зараз доведеться викласти 6-7 тис. грн, пише UBR .

найбільший попит спостерігається на дачі, до яких можна дістатися зі столиці не більше ніж за годину. Такі будиночки намагаються здати на 10 - 12 місяців, і знайти вільне житло на одне літо зовсім непросто. Чим активніше орендарі цікавляться передмістям, тим жвавіше там ростуть ціни.

Як розповів приватний київський рієлтор Олександр Крамністий, оренда будиночків, наприклад, в Ірпінському напрямку подорожчала з 4,5 тис. До 7 тис. Грн. А в нинішніх котеджних містечках цінники і зовсім стартують від 20 тис. Грн / міс.

Звичайно, є і більш доступні варіанти, але потрібно бути готовим до спартанських умов у вигляді зручностей на вулиці, старих меблів та ін. Незважаючи на це, через ціни підвищеним попитом користуються дачі в кооперативах з 3 - 6 сотками землі з можливістю збору врожаю на ділянці.

"Найбільш популярний ціновий діапазон - від 1 до 3 тис. Грн / місяць. Вже зараз тривала економічно-нестабільна ситуація в країні підводить більшість орендарів до думки про доцільність оренди дачі не тільки на літо, а й на весь рік, в тому числі з метою вирощування і збору врожаю ", - розповів керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов.

Крім ціни людей цікавить стандартний для літа набір благ: наявність недалеко від об'єкту лісу і чистого відкритого водоймища (дуже цінується Десна). У ходу екологічно чисті місця, тому багато потенційних орендарів обходять стороною будинку в Бортничах і Жулянах.

Крім дозвілля в селі, наймачів часто цікавлять і їхні безпосередні сусіди. Причому, не тільки в найближчих будинках, але і безпосередньо знаходяться близько селищ - тюрми, психлікарні та ін. Наприклад, в'язниця є в Коцюбинському: там на пальцях можна перерахувати здані в оренду будинку. Гостомельська в'язниця теж розташована не в популярному місці для дачників-орендарів, тому таке питання навіть не піднімається при виборі будинку в оренду.

А ось лікарні якраз розташовані в самих популярних і курортних місцях. Це Обухівський напрямок: Ворзель, Пуща Водиця, Зазим'я.

Найбільш популярні напрямки серед киян на Лівому березі - Бориспільське, на Правом - Житомирський і Одеський. Останнє - більш дороге. Вартість в цьому сегменті поняття "плаваюче". Все залежить не тільки від стану будинку, розташування та інфраструктури, а й від індивідуального підходу власника.

Якщо говорити про оренду будиночків в межах Києва, то найбільш економні варіанти зараз можна знайти в районі Сирця, Виноградаря, Куренівки, Нивок, Берківців. Цього літа тут можна знайти оренду від 7 тис. Грн.

Від 13 до 22 тис. Грн попросять за будинок на столичних Осокорках і Русанівських Садах. Але тут господарі намагаються здати житло на тривалий термін (від року), так як ці райони є санаторної зоною. При оренді на літо вартість може зрости в середньому на 3 - 5 тис. Грн / міс.

Не менш 27 тис. Грн просять власники будинків в Голосіївському та Солом'янському районах столиці.

Якщо хочеться виїхати подалі від міста, то по Київській області найдоступнішими будуть Зазим'я, Пухівка, Щасливе і Гора - вони обійдуться приблизно від 8 тис. Грн / міс. і вище. Приблизно в 7-12 тис. Грн на місяць коштуватиме будинок в Боярці, Бобриці, Тарасівці або Ірпені.

Від 10 до 18 тис. Грн потрібно буде викласти за оренду в Гатному, Софіївській та Петропавлівській Борщагівці, Чайках, Чабанах, Хотові, Віті Поштовій, Пущі Водиці, Вишгороді, Хотяновці і Новосілках.

Якщо пощастить, можна знайти і більш доступні варіанти. Наприклад, трикімнатний будиночок в 100 кв. м. в с. Рогозів, Бориспільського р-ну з усіма необхідними для спокійного життя зручностями (меблі, с / у в будинку, побутовою технікою, на ділянці сад, поруч ліс і озеро) господар здає за 4 тис. Грн.

В СМТ Коцюбинське під Києвом, за 3-к. будинок в 95 кв. м попросять близько 6 тис. грн. За ці гроші отримаєте бойлер, газовий котел, пральну машину автомат.

В с. Калинівка Васильківського району за будиночок поменше, з двома кімнатами, викласти доведеться близько 3,5 тис. Грн. Крім цілком людських умов в селі є парк, водойма, садок, ринок і різні магазини.

Як зазначила київський ріелтор, член АФНУ Інна Шкулепова, найбільше користуються попитом стандартні не дуже великі будинки приблизно в 100 квадратів, з сучасним ремонтом без надмірностей. Вони, як правило, побудовані за новими технологіями, теплі і, що важливо, економічні. Але їх на ринку мало, так як раніше було прийнято будувати великі будинки і тоді не так сильно замислювалися про вартість обслуговування будинку.

До слова, до ціннику за оренду варто додати і оплату комунальних рахунків. влітку газ використовується тільки для приготування їжі - це в районі 10-15 кубів по 6,90 за куб. Електрика зараз по 1,68 за 1 кВт.

"При наявності бойлера, електрочайника та інших приладів, виходить 250-300 кВт на місяць. Якщо для підігріву гарячої води використовується газова колонка або двоконтурний котел, то витрата газу буде набагато більше", - зауважив Олександр Крамністий.

Разом, за словами Інни Шкулеповой, влітку за будинок 100 кв.м. доведеться в середньому сплатити близько 200 - 500 грн / міс. за електроенергію і стільки ж за газ. Багато що залежить від того, як вода підігрівається - електричним бойлером або газовим котлом / колонкою (зазвичай вона надходить зі свердловини). Інтернет в передмісті коштує близько 150 грн / місяць і близько 100 грн / місяць - вивезення сміття.

Як розповів нам ріелтор Артем Мороз, попит на будинки в цьому році менше, ніж в 2016-му. Але це поки, тому що основний пік активності орендарів припадає на травень, а він тільки почався.

В основному будинку під Києвом знімають сім'ї з 3-5 чоловік, і бюджетних варіантів вистачає, але потрібно бути готовим, що за 5-6 тис. Грн ви отримаєте річну дачу з зручністю у дворі, холодною водою і старими меблями.

"Зараз попит мають будинки в районі 15-30 тис. Грн / міс., І в основному це оренда на теплий літній період року", - говорить Мороз.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку