Реклама
Реклама
Реклама

Як просто і недорого зняти дачу на літо - The Village

  1. Микита Загайнов
  2. Антон Шевченко

Літо - найкращий час для того, щоб покинути міську квартиру і переїхати жити за місто. Для тих, у кого немає власної дачі, оптимальним варіантом стане оренда будинку, яку можна розділити з друзями або знайомими, яких можна знайти навіть через Facebook. The Village дізнався, як самостійно організувати пошук, скласти договір і не попастися в руки шахраїв.

The Village дізнався, як самостійно організувати пошук, скласти договір і не попастися в руки шахраїв

Микита Загайнов

власник молодіжного агентства нерухомості « хороми »

Чим більше місто, тим більше в ньому актуальна оренда заміської нерухомості, і Петербург - не виняток: тут це дуже популярно, так як за місто щодо близький. В цьому році діапазон цін на оренду заміського будинку за межами КАД становить від 26 до 65 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо говорити про тривалу оренду. Однак тут є нюанс: якість сусідів і ремонт і меблі в будинках безпосередньо залежить від віддаленості від міста. У порівнянні з минулим роком ціни залишилися приблизно такими ж і вже точно не знизилися. Ринок дуже вузький і криза на нього вплинув мало, тому що попит сильно утримався на ногах - заміський будинок зазвичай знімають люди, які мають якийсь багаж засобів.

Найдорожчі райони - це Курортний, Токсовскій, Петродворцовий. Недорогі і гідні варіанти за ціною однокімнатної квартири в місті варто шукати в Ломоносовському районі, північній частині Всеволожського району, Приозерському районі Ленінградської області, селищі Молодіжному і поряд з ним. Якщо добре шукати, то можна і в Сестрорецьку знайти маленький будиночок-студію в межах 30 тисяч рублів (такий варіант я якось знайшов через Avito). На вартість оренди будинку, крім місця розташування, впливає якість ремонту і меблів, наявність поруч природного середовища, зокрема, ліси, річок і озер, віддаленість від залізничних станцій (чим далі, тим дешевше) і автомагістралей.

Основні канали пошуку, де городяни можуть наштовхнутися як на агентів, але при цьому і на абсолютно чіткі і реальні варіанти, це:

EMLS EMLS.ru (Сайт, де є і власники і агенти, в тому числі ті,
що не беруть комісії)

«   заміський Огляд   » « заміський Огляд »

«   Яндекс « Яндекс.Нерухомість »

Щоб знайти оголошення, де комісії не буде точно, можна користуватися групами «ВКонтакте» і Avito. В цілому сфера заміської нерухомості складна для пошуку - вона дуже мляво та не сильно розвинена в плані присутності в соціальних мережах, додатках і так далі. Якщо ви співпрацюєте з агентом, то його комісія (якщо він чесний і нежадібна) зазвичай менше, ніж при оренді квартири (це негласне правило ріелторів) - в середньому це 50-70%. Однак якщо варіант недорогий, за 20-30 тисяч, то можуть взяти і 100%.

Щоб відразу відфільтрувати невідповідні варіанти, потрібно переконатися в готовності власника пред'явити оригінали документів на нерухомість, заздалегідь подивитися на карті місце розташування будинку і, якщо є можливість, знайти його на «Яндекс.Панорами»: часто люди приїжджають дивитися будинок, який їм сподобався по фотографіях, і розуміють, що вони не підходять їм, тому що поруч немає магазину і взагалі нічого навколо. Треба розуміти, які потреби у вас будуть за життя за містом, і адекватно їх оцінювати щодо місця розташування будинку.

Треба розуміти, які потреби у вас будуть за життя за містом, і адекватно їх оцінювати щодо місця розташування будинку

Антон Шевченко

юрист

Сезонна оренда котеджів і будинків завжди була об'єктом підвищеної уваги з боку різного роду шахраїв, а також недобросовісних власників нерухомості, які мають неуважністю своїх наймачів, які бажають скоріше встигнути зняти заміське житло в жаркий період. Як правило, до неприємних наслідків наймача призводить його власна неуважність, незнання закону і просто легковажне ставлення до документів. Я наведу кілька популярних прикладів, коли недостатньо ретельне вивчення умов договору та документів власника або просто необережність наймача стає причиною зіпсованого відпочинку і нерідко судових тяжб.
Класичний приклад шахрайства, який, на жаль, до сих пір досить поширений: шахрай, попередньо орендував житлове приміщення (зазвичай на зовсім не тривалий термін) або іншим шляхом отримав до нього доступ, видає себе за повноправного власника і домовляється одночасно з декількома громадянами про укладення договору оренди за привабливою ціною. Отримавши від наймача оплату вперед, шахрай на підтвердження укладеної угоди вручає ключ від будинку, однак попросивши заселитися не раніше наступного дня під приводом того, що йому потрібно забрати з приміщення свої особисті речі. Такі історії зазвичай закінчуються зустріччю декількох ошуканих наймачів з дублікатами ключів у замкнених дверей «орендованого» вдома.

Такої ситуації можна легко уникнути, якщо перед передачею грошей переконатися в правомочиях орендаря і перевірити документи про право власності (оригінал свідоцтва про державну реєстрацію права) і паспорт громадянина. Зверніть увагу на суб'єкт і об'єкт права, а також на існуючі щодо такого права обмеження. Пам'ятайте також, що будь-яка передача коштів повинна оформлятися відповідною розпискою і не може згодом бути підтверджена показаннями свідків. Сама по собі розписка не гарантує ваше право на вселення в найняте жиле приміщення, але в вищеописаної ситуації допоможе правоохоронним органам встановити особу шахрая і стягнути з нього отримані обманом гроші.

Важливо сказати, що договір найму житлового приміщення, в тому числі індивідуального будинку, в силу статті 674 Цивільного кодексу РФ обов'язково повинен бути укладений у письмовій формі і містити такі умови: правомочності орендодавця (завжди відбивайте в договорі реквізити правовстановлюючих документів та паспортні дані власника), термін найму, розмір і порядок внесення орендної плати, а також всі дані, що дозволяють безумовно точно встановити майно, яке має бути передано орендарю як об'єкта оренди (чим детальніше , Тим краще). При цьому пам'ятайте, що передача житлового приміщення і в окремих випадках супутнього майна (техніка, меблі) повинна оформлятися актом прийому-передачі, перед підписанням якого вам потрібно оцінити, наскільки в придатному для житла стані знаходиться будинок і чи дійсно в приміщенні знаходиться майно, яке зазначено в акті. Також в договорі можуть бути відображені і інші умови, наприклад, заставу у вигляді грошової суми, яка залишається в орендодавця весь термін дії договору в забезпечення можливих ризиків загибелі або пошкодження майна. Передача застави також має бути задокументована із зазначенням умов і терміну її повернення наймачеві. При цьому слід розуміти правовий характер внесення такої грошовий суми, так як вона може бути і завдатком за останній місяць проживання. Пам'ятайте, що в такому випадку завдаток залишиться у власника, якщо ви розірвете договір за своєю ініціативою до закінчення його дії. Типовий договір оренди житлового будинку можна знайти, наприклад, тут .
Одним із прийомів орендного шахрайства є зловживання правом і дострокове виселення орендаря з дому за недотримання будь-яких надуманих правил проживання, встановлених власником. Ретельно і детально прописуйте в договорі оренди всі умови проживання, а також порядок дострокового припинення орендних відносин і санкції, що накладаються на ініціатора розірвання договору. Не піддавайтеся на провокації власника, якщо ви не порушували ніяких правил, викладених в договорі.
Також зустрічаються ситуації, в яких один з власників будинку, який знаходиться в частковій власності, здає його в оренду, що не заручившись згодою інших домовласників. В результаті такої власник, який не дав своєї згоди, має можливість визнати укладений договір найму житлового приміщення недійсним і виселити невдалого наймача з дому. Щоб подібного не сталося, потрібно звернути свою увагу на вид права, зазначений в правовстановлюючому документі. Якщо власників декілька, то при укладанні договору оренди необхідно вимагати письмову згоду від усіх власників на здачу будинку в оренду і включити його в договір як додаток.
Не забувайте про те, що шахраї досить рідко вдаються до хитромудрим вивертів, так як в більшості випадків недобросовісний громадянин користується чужим легковажністю і довірливістю. Будьте уважні.

Обкладинка: Віка Богородская