Реклама
Реклама
Реклама

Хімія без шкоди

4029 переглядів

Тренди екологічності та здорового способу життя все помітніше визначають споживчі переваги росіян. Однак якщо в фуд-секторі сформувався вже повноцінний ринковий сегмент екологічних товарів, то на ринку побутової хімії - роботи ще непочатий край.

Саме словосполучення «екологічна побутова хімія» сприймається як оксюморон. Проте, це поняття не позбавлене сенсу. Питання полягає в тому, що вважати критерієм екологічності? Стосовно до побутової хімії - це, безумовно, відсутність таких з'єднань, які можуть завдати шкоди людському організму і / або негативно впливають на навколишнє середовище. Солі фосфорних кислот, або фосфати, відносяться саме до таких речовин, які в надмірній кількості шкідливі і для людини, і для природи.

Про небезпеку підвищеного вмісту фосфатів в організмі написано вже чимало Про небезпеку підвищеного вмісту фосфатів в організмі написано вже чимало. Тут і провокування остеопорозу у дорослих, а у дітей - рахіту, і утворення каменів в жовчному міхурі і нирках, і створення сприятливих умов для відкладення сполук кальцію на стінках судин (а це вже підвищення ризику інсультів) і багато-багато іншого. Той, хто зацікавиться цим питанням, без зусиль знайде вичерпну інформацію про небезпеку фосфатів. Саме тому їх вміст у продуктах харчування в якості харчових добавок так строго регламентується. З побутової ж хімією ситуація в нашій країні набагато більше запущена.

У чому небезпека?

У миючих засобах, пральних порошках, рідкому милі, таблетках для посудомийних машин і т.п. фосфати (в першу чергу фосфати натрію, кальцію і калію) довгий час використовувалися практично повсюдно і, здавалося, що альтернативи їм не знайти. Причина зрозуміла. Багато фосфати пом'якшують воду, а значить роблять мийку і прання більш якісної, вони використовуються як м'який абразив, а це сприяє збереженню речей. Тобто переваги на обличчя, а шкода, враховуючи, що безпосередньо через миючі рідини фосфати в організм не надходять, може здатися не настільки очевидним. Однак, розмірковуючи таким чином, ми забуваємо, що крім фосфатів практично у всіх миючих засобах містяться так звані ПАР (поверхнево-активні речовини). У поєднанні з фосфатами вони утворюють гримучу суміш, так як в результаті їх взаємодії токсичні властивості ПАР збільшуються, посилюється також їх проникнення через шкіру або слизову оболонку в організм людини. А так як повністю ці речовини не виполікуються ні з одягу, ні з посуду, то в невеликих дозах вони постійно потрапляють в організм, накопичуються, і з часом їх руйнівний ефект тільки посилюється.

Якщо говорити про екологічний аспект проблеми, то у випадку з фосфатами ситуація ускладнюється тим, що вони провокують розвиток мікроорганізмів - в першу чергу синьо-зелених водоростей, які псують воду. Дуже часто сильний, неприємний запах води обумовлений саме їх дією. По суті, фосфати, потрапляючи разом зі стічними водами у водойми, виступають потужним «енергетиком» - планктон розростається, вода «цвіте», харчовий ланцюжок в водоймі порушується. Крім того, очистити таку воду і зробити її знову придатною для пиття значно складніше. Багато очисні споруди в Росії вже в буквальному сенсі не справляються з усе зростаючою кількістю хімічних сполук, які потрапляють у стічні води завдяки синтетичних миючих засобів.

Багато очисні споруди в Росії вже в буквальному сенсі не справляються з усе зростаючою кількістю хімічних сполук, які потрапляють у стічні води завдяки синтетичних миючих засобів

Час не чекає

Таким чином, екологічна побутова хімія, щоб такий називатися, повинна бути безфосфатні, а в ідеалі і не містити ПАР. Зауважимо, що в Західній Європі, де більш трепетно ​​ставляться до питань екології та здорового способу життя, війна з фосфатами ведеться вже давно. Так, в ЄС вже більше п'яти років законодавчо введені обмеження на вміст фосфатів у побутовій хімії на рівні 2-4%. У Росії ж, за діючими нормами, вміст фосфатів у миючих засобах може досягати 17-30%, що, звичайно ж, дуже багато.

У підсумку, складається парадоксальна ситуація: транснаціональні компанії, які виробляють миючі засоби на території РФ, роблять їх з фосфатами, а на території ЄС - без фосфатів. Природно звичайний споживач часто навіть не підозрює, що ті ж пральні порошки відомих торгових марок, які випускаються для жителів західних країн і для жителів Росії, принципово відрізняються за складом. І таких пральних і миючих засобів, які виробляються на основі фосфатів й інших не розкладаються хімічних сполук, небезпечних для здоров'я людини і завдають шкоди екології, на полицях наших магазинів більше 90%. Винятки є, але поки вони поодинокі. В окремих же сегментах (наприклад, таблетки для посудомийних машин) на полицях вітчизняних магазинів просто немає жодного закордонного виробника, продукція якого не містять ні фосфатів, ні ПАР, і на цій підставі могла б вважатися, дійсно, екологічною. Серед російських же брендів в цьому сегменті виявлений тільки один: OPPONature (Виробник - компанія «ЦЕНТЕКО» ), Продукція якого не містять в собі не тільки фосфати, і ПАР, а й хлор, нафтопродукти, ароматизатори, барвники, і інші шкідливі інгредієнти.

Серед російських же брендів в цьому сегменті виявлений тільки один:   OPPONature   (Виробник - компанія   «ЦЕНТЕКО»   ), Продукція якого не містять в собі не тільки фосфати, і ПАР, а й хлор, нафтопродукти, ароматизатори, барвники, і інші шкідливі інгредієнти

Для такого масштабного ринку, як Росія, подібна ситуація є ненормальною. І тому виглядають закономірно останні ініціативи Росспоживнагляду, які спрямовані на зниження кількості фосфатів у миючих засобах, які виробляються на території РФ і Євразійського економічного союзу. З огляду на, що 2017 р оголошений в Росії Указом Президента - Роком екології, а Розпорядження Уряду про затвердження плану основних заходів в його рамках передбачає в тому числі і вдосконалення екологічного законодавства, можливо, ситуація з фосфатами в нашій країні зміниться на краще, а це значить , що і екологічна побутова хімія перестане бути екзотикою і займе гідне місце на полицях магазинів. Поділитися публікацією: Підписуйтесь на наш канал в Telegram і Яндекс.Дзен , Щоб першим бути в курсі головних новин Retail.ru.

Питання полягає в тому, що вважати критерієм екологічності?
У чому небезпека?