Реклама
Реклама
Реклама

Загальні принципи роботи з 1С

  1. Вікно запуску 1С: Підприємство
  2. користувачі 1С
  3. Базовий вид 1С: Підприємство
  4. Робота в 1С 8 з панеллю функцій (робочим столом)
  5. Робота в 1С 8 з помічником «Швидке освоєння»
  6. Довідка в системі 1С: Підприємство
  7. Перемикання між вікнами
  8. вікно повідомлень

Принцип єдиний для всіх конфігурацій. Всі об'єкти можна знайти через меню Операції / Вид / Назва (наприклад Операції / Довідники / Номенклатура), або за допомогою призначених для користувача пунктів меню.

1) Вводимо інформацію в довідники «Основні» довідники - це Номенклатура (товари) і Контрагенти (покупці і постачальники товарів). Наприклад, вводимо в довідник Номенклатура відомості про те що у нас буває такий товар як «телефон». У довідник Контрагенти відомості про те що у нас буває такий покупець як «НВО« Альтернатива ».

2) Ми оформляємо документи Оформляем (тобто додаємо і заповнюємо документи) ті дії, які потрібно виконати, щоб продати товар: - купити товар у постачальника (документ «Надходження товарів і послуг») - продати товар покупцеві (документ «Реалізація товарів і послуг »).

3) Дивимося результат Результати можна бачити за допомогою звітності. Результатом є наприклад зміна залишків на складі (товару не було, товар купили, товар продали і його знову Герасимчука), продажу (продали товар і продажу з'явилися) і т.п. Звітність краще дивитися за допомогою призначеного для користувача меню «Звіти». Під кожним оператором (його інтерфейсом) зібрані ті звіти, якими він буде користуватися. Назви звітів російською мовою і зрозумілі за змістом. Це основний цикл роботи з 1С: Підприємством в режимі користувачів.

Вікно запуску 1С: Підприємство

При запуску 1С Ви в першу чергу побачите вікно вибору бази даних:

Це вікно дозволяє:

  • вибрати / додати базу
  • подивитися де вона знаходиться (при обраній базі внизу відображається каталог, в якому знаходиться база даних)
  • увійти в базу в режимі підприємство або під конфігуратором

Робота в 1С 8 можлива в двох режимах. Режим 1С: Підприємство - для операторів (користувачів). Він дозволяє використовувати базу за призначенням - вводити довідники і документи, дивитися звіти. Режим Конфігуратор - для програміста або адміністратора. Він дозволяє налаштовувати які довідники побачить оператор, які документи вони зможуть ввести і т.п.

користувачі 1С

В 1С є свій список користувачів. За допомогою нього регулюється доступ до бази даних 1С. При вході в базу даних 1С попросить вибрати користувача з цього списку і ввести пароль. В налаштуваннях користувача можна вказати відповідність користувача 1С - користувачеві Windows (локального або мережевого). Коли 1С запускається під обліковим записом цього користувача - 1С не питає пароль. Користувачі 1С відрізняються один від одного:

  • правами доступу
  • Інтерфейсом (наявності в меню пунктів)

Базовий вид 1С: Підприємство

Базовий вид 1С: Підприємство

Це базовий вид вікна 1С з невеликою кількістю налаштувань. За замовчуванням 1С відображає тільки Головне меню і стандартна панель. На цьому скріншоті також відображена панель швидкого відкриття документів (нижня з двох панельок). Склад меню також налаштовується під кожного оператора, тому у різних операторів може бути різне меню. Однак є два стандартних пункту, які завжди однакові - Операції та Сервіс. Ці пункти меню не можна змінити, але можна не відображати, тому у операторів з найнижчим рівнем доступу їх немає. У пункті Операції перераховані всі види інформації (довідники, документи ...) які присутні в цій конфігурації. Тому якщо Ви не знаєте, в яке меню розробники засунули будь-якої довідник, Ви завжди можете його знайти через меню Операції. Меню Сервіс - налаштовується, але хороша практика типових конфігурацій виносити в нього все сервісні механізми, які дозволяють керувати цією базою даних. Робота в 1С 8 операторів ведеться шляхом вибору з меню потрібних пунктів і подальшої роботи у відкритих через меню віконцях.

Робота в 1С 8 з панеллю функцій (робочим столом)

Робота в 1С 8 з панеллю функцій (робочим столом)

У конфігурації «Бухгалтерія», а також в деяких інших для роботи в 1С 8 багатьох користувачів використовується елемент інтерфейсу Панель функцій. На нього винесені всі основні елементи конфігурації і розбиті за видами обліку. Наприклад: Банк, Каса, Покупки, Продажі і т.п. Це дуже зручно в порівнянні з меню, наочно і виразно. На жаль робочий стіл не включений в усі конфігурації. Це спрощення першого варіанту. Робота в 1С 8 оператора проводиться шляхом вибору потрібних ярликів на закладках «робочого столу». Його можна відключити, натиснувши на кнопку «Налаштування» у правому верхньому кутку панелі:

Його можна відключити, натиснувши на кнопку «Налаштування» у правому верхньому кутку панелі:

І в вікні зняти прапор з пункту «Показувати панель функцій»: Потім натиснути кнопку «ОК». Для того, щоб повернути відображення панелі функцій досить натиснути на кнопку «Показати панель функцій»:

Для того, щоб повернути відображення панелі функцій досить натиснути на кнопку «Показати панель функцій»:

Робота в 1С 8 з помічником «Швидке освоєння»

Робота в 1С 8 з помічником «Швидке освоєння»

Помічник - це вікна на певну тематику, чи які надають довідкову допомогу, або допомагають в навігації по конфігурації. Помічник «Швидке освоєння» в типовій конфігурації «Бухгалтерія підприємства» можна викликати через верхнє меню Довідка / Швидке освоєння.

Довідка в системі 1С: Підприємство

Відкрити довідкову систему можна вибравши в головному меню пункт довідка / довідка, або натиснувши клавішу F1. Відкрити вікно пошуку по довідкової системі можна вибравши в головному меню програми пункт Довідка / Пошук по довідці або натиснувши клавіші Alt + F1. У більшості документів, списків документів, довідників та інших об'єктів системи є вбудована довідка. Отримати її можна, якщо перебуваючи в цьому документі, довіднику і т.д. натиснути F1 або натиснувши кнопку меню цього об'єкта «Відкрити довідку»:

Перемикання між вікнами

Проводиться клацанням миші по вікну, яке необхідно активізувати. Або через головне меню пункт «Вікна».

вікно повідомлень

При здійсненні будь-яких дій (як правило при проведенні документа) система може відкрити вікно повідомлень в тому випадку, якщо до користувача необхідно донести яку-небудь важливу інформацію, що стосується досконалого дії:

Головна сторінка