Реклама
Реклама
Реклама

Сімейна бухгалтерія: вчимося планувати, щоб економити

  1. Матеріали по темі

Однак далі планів справа не йшла

Однак далі планів справа не йшла. Але одного разу, спустивши за два тижні наш місячний дохід, ми з чоловіком залишилися в прямому сенсі на бобах: жили, перебиваючись з горохової каші на мамині соління. І я зважилася на тотальний фінансовий контроль - остаточно і безповоротно.

1. Визначити мету

Пам'ятайте, що всі успішні багаті люди планують свій бюджет, контролюють витрати, щоб підвищувати доходи. Інакше вони просто б розорилися. Можна, звичайно, як радять все економісти, створювати собі «подушку безпеки», відкладаючи щомісяця 10 відсотків від доходу. Але мені відраховувати купюри невідомо на що психологічно складно. Краще поставити мету, щоб точно знати - на що саме збираєш. Мета повинна бути досяжною: 200 тисяч на початковий внесок за житловим кредитом, а не «хочу мільйон баксів». Конкретної: двотижневу відпустку в Парижі, а не «куди-небудь змотатися влітку». І у неї повинні бути чіткі часові рамки: накопичити енну суму за 6 місяців, рік, 5 років. В цьому випадку ви будете знати, скільки грошей в місяць потрібно відкласти, щоб зробити ще один крок до своєї мрії.

2. Сформувати статті

Одні будуть постійними, інші змінні - у всіх по-різному. Ми з чоловіком звичайна сім'я з середнім доходом, без дітей, але з собакою і іпотекою. Остання становить найзначнішу статтю витрат. Крім «житлової каторги», в постійних у нас значаться: квартплата, стільниковий зв'язок та Інтернет, проїзд, продукти, навчання і розваги. Останнє потрібно враховувати в обов'язковому порядку. Тому що, якщо ви будете тільки збирати й громадити, відмовляючи собі навіть у маленьких задоволеннях, то накопичене може і не знадобитися - в психлікарні гроші не потрібні. Також постійним слід зробити грошовий резерв на непередбачені витрати. Інші статті змінюються місяць від місяця, в залежності від ваших планів. У нас це зазвичай корм для собаки, який ми купуємо раз в квартал, подарунки - якщо передбачаються дні народження знайомих, косметика, одяг. Якщо в сім'ї є діти, то на них теж потрібно розпланувати бюджет - статті витрат визначаєте по ситуації: плата за сад, походи в гурток, кишенькові гроші. Ще можна залишати енну суму на особисті витрати, детально розписувати яку необов'язково.

3. Підрахувати суму

Дослідним шляхом з'ясовуємо, скільки ви витрачаєте на ту чи іншу статтю. Не намагайтеся прикинути на око, краще щодня протягом 2-3 місяців записуйте витрати. Це по початку здається дурною дрібницею (особливо чоловікам): ліньки рахувати, часто забуваєш, скільки залишила в продуктовому (навчитеся всюди брати чеки!), А скільки виклала за туш, лак і туалетний папір разом узяті. Але будь-яка звичка формується за місяць регулярних тренувань. Самі не помітите, як прийшовши додому, не встигнувши роздягнутися, потягне до заповітної зошиті.

4. Аналіз даних

Через три місяці проаналізуйте дані. Впевнена, ви здивуєтеся. Особисто я думала, що ми мало, просто по-старечому мало, розважаємося - ну тисячі на дві в місяць. Виявилося, 5-6 як з куща. Продукти теж сумна історія. Йшло тисяч по 10 на двох. Причому більше третини ми витрачали на всяку муру, яка з часом покривалася цвіллю і просто викидати.

5. Плануємо на «пілотний» місяць

Тепер, оцінивши ситуацію, ви знаєте свої реальні витрати. І, озброївшись силою волі і метою на горизонті, можете скоротити незначні і виключити непотрібні. Детально розписуєте: на проїзд умовно 1500 рублів, на продукти 6000, на розваги 3000 і т. Д. Підсумовуємо і виводимо загальну видаткову цифра. Дивимося, щоб витрати не перевищували доходи. Інакше все ваше планування - марна трата часу. Виходить відкласти? Якщо немає або «замало буде» - шукаємо, на чому можна заощадити.

6. Записуємо

Живемо собі повноцінним життям, записуємо витрати. Я, крім цього, кожні 10 днів підраховую, скільки залишилося на ту чи іншу категорію. Бачу, що до кінця місяця ще тиждень, а на продукти всього 300 рублів: все, з пісочного тістечок переходимо на печиво «Зея». Якщо діра утворилася в тій статті, де затягування поясів не допоможе, займаємо в сусідній, наприклад в розвагах. Але тоді про кіно забуваємо до наступного місяця.

7. підсумовує

В кінці місяця підбиваємо витрати і робимо підсумковий аналіз. Цілком допускаю, що спочатку перемогти перевитрата і відкласти хоч якусь суму не вдасться. Не турбуйтеся. Приберіть в заначку хоча б 500 рублів - початок покладено. Далі буде легше.

8. Плануємо зі знанням справи

Тепер підходимо до планування з усією серйозністю. Розраховуємо витрати на наступний місяць з урахуванням його індивідуальних особливостей і власного досвіду. Можна відразу окремим рядком запланувати суму, яку ви маєте намір відкласти. І, власне, відразу ж її (якщо є можливість) прибрати з очей подалі. Але навіть якщо ви це зробили, не кидайте з почуттям виконаного обов'язку ведення сімейного бюджету. А то вийде, як одного разу у нас. Відклали з зарплати в заначку 5 тисяч, зошит закинули подалі - накопичення-то пішли! І жили в своє задоволення, не контролюючи ні рубля. У підсумку, щоб дотягнути до авансу, довелося займати у батьків. В наступному місяці планування відновили. І кожен вечір вже протягом двох років записуємо кожну витрачену десятку. За перші півроку ми навчилися жити без боргів, за другі - змогли купити диван, в наступні шість місяців накопичили на пластикові вікна, а потім - і на відмінний відпустку, після якого нам не було нестерпно боляче і голодно.

За перші півроку ми навчилися жити без боргів, за другі - змогли купити диван, в наступні шість місяців накопичили на пластикові вікна, а потім - і на відмінний відпустку, після якого нам не було нестерпно боляче і голодно

Матеріали по темі

показати ще

Виходить відкласти?