Реклама
Реклама
Реклама

Що входить в обов'язки КСК | Електронний уряд Республіки Казахстан

Більшість жителів багатоквартирних будинків не мають інформації щодо переліку обов'язків кооперативів власників квартир (КСК), що призводить до відсутності контролю над якістю виконання обов'язків КСК

Більшість жителів багатоквартирних будинків не мають інформації щодо переліку обов'язків кооперативів власників квартир (КСК), що призводить до відсутності контролю над якістю виконання обов'язків КСК. У даній статті ми розповімо про обов'язки і структурі КСК.

Вимоги для голів КСК.

Відповідно з наказом Голови Агентства Республіки Казахстан у справах будівництва і житлово-комунального господарства від 29 травня 2012 № 215 до рекомендованої житлової інспекцією кандидатурі голів правління кооперативу власників приміщень (квартир) ставляться такі вимоги:

  • вища (або після вузівська) освіту за відповідною спеціальністю;
  • стаж роботи на керівних посадах в організації не менше п'яти років і (або) досвід роботи в сфері обслуговування об'єктів кондомініуму не менше двох років;
  • наявність ступеня «Магістр ділового адміністрування» або додаткової освіти в галузі управління (менеджменту) (бажано). знання чинного законодавства Республіки Казахстан ( Цивільний кодекс Республіки Казахстан від 27 грудня 1994 року Цивільний кодекс Республіки Казахстан (Особлива частина) від 1 липня 1999 року, Кодекс Республіки Казахстан про адміністративні правопорушення від 5 липня 2014 року, Трудовий кодекс Республіки Казахстан від 15 травня 2007 року, Закони «Про житлових відносинах» Республіки Казахстан від 16 квітня 1997 року, «Про природні монополії і регульованих ринках» від 9 липня 1998 року, «Про архітектурну, містобудівної та будівельної діяльності в Республіці Казахстан» від 16 липня 2001 року, Правила утримання спільного майна об'єкта кондомініуму, затверджені постановою Урядом Республіки Казахстан від 19 лютого 2015 року № 108, інші нормативно-технічні документи в сфері управління об'єктом кондомініуму):
  • мати навички оперативного прийняття і реалізації управлінських рішень, планування роботи та контролю, ведення ділових переговорів, публічних виступів, аналізу і прогнозування наслідків прийнятих управлінських рішень, організації роботи по взаємодії з державними органами та постачальниками комунальних послуг, практичного застосування нормативних правових актів, розробки організаційно розпорядчих документів, роботи зі службовими документами, володіння комп'ютерною та іншою організаційною технікою.

Що входить в обов'язки КСК?

Відповідно до Типової формою договору управління об'єктом кондомініуму затвердженого наказом Міністра національної економіки Республіки Казахстан від 20 березня 2015 року № 242 обов'язки органу управління об'єктом кондомініуму з управління об'єктом кондомініуму включають:

  1. Організовувати проведення зборів, письмових опитувань власників приміщень (квартир).
  2. Укладати і контролювати виконання договорів з суб'єктом сервісної діяльності.
  3. Оформляти протоколу зборів власників приміщень (квартир) і листи голосування при проведенні письмових опитувань.
  4. Доводити в письмовому вигляді до відома нових власників приміщень (квартир) інформації про раніше прийнятих загальними зборами власників приміщень (квартир) рішеннях.
  5. Організовувати виконання рішень зборів власників приміщень (квартир) якісному утримання спільного майна та забезпечення безпеки проживання.
  6. Представляти інтереси власників приміщень (квартир) з питань спільного майна об'єкта кондомініуму.
  7. Здійснювати збір внесків у вигляді видачі квитанції на послуги з управління, а також внесків на утримання і капітальний ремонт загального майна об'єкта кондомініуму, розміри яких затверджені зборами власників приміщень (квартир) від власника, орендарів.
  8. Забезпечити для всіх власників, у всіх доступних для огляду місцях, розміщення на стендах інформації про організації (назва, контактні телефони, телефони аварійних служб), які здійснюють обслуговування і ремонт приміщення, а також загального майна, а також про організації - постачальників комунальних послуг.
  9. Представляти Власнику щоквартально в письмовій формі або у формі електронного документа до десятого числа місяця, наступного за звітним періодом, звіт в якому відображені витрати, пов'язані з використанням спільного майна, а також додаткові витрати, які не відносяться до витрат на утримання спільного майна об'єкта кондомініуму.
  10. Забезпечувати облік договорів, укладених для виконання умов даного Договору.
  11. Відкривати протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня утворення на кожен об'єкт кондомініуму поточний рахунок в банку другого рівня, на який перераховуються внески (платежі) власників приміщень (квартир) на утримання та поточний ремонт спільного майна даного об'єкта кондомініуму.
  12. Відкривати на кожен об'єкт кондомініуму ощадний рахунок у банку другого рівня для накопичення сум на капітальний ремонт загального майна даного об'єкта кондомініуму протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня утворення.
  13. Виконувати функції, пов'язані з реєстрацією об'єкта кондомініуму протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня утворення.
  14. Надати на вимогу власників об'єкта кондомініуму інформацію про рух грошей з банківського рахунку, коштів на утримання житлового будинку (житлового будинку).
  15. Повідомляти Власника про майбутній капітальному ремонті спільного майна об'єкта кондомініуму, ремонті місць загального користування в об'єкті кондомініуму за два місяці, про відключення, випробуванні або іншому зміні режиму роботи інженерних мереж - за дві доби, крім випадків виникнення аварійних ситуацій.
  16. У разі припинення договору управління об'єктом кондомініуму передати наявну в його розпорядженні технічну (проектно-кошторисна документація, план ділянки, паспорти, акти приймання та інші документи), виконавчу (акти виконаних робіт і послуг за договорами укладеними з суб'єктами сервісної діяльності, копії договорів з суб'єктами сервісної діяльності), а також фінансову (договору поточних і ощадних рахунків з банками другого рівня, затверджений кошторис витрат на утримання загального об'єкта кондомініуму, протоколу прин тих рішень загальних зборів) документацію знову обраному Органу управління об'єктом кондомініуму за актом прийому-передачі.
  17. Виконувати обов'язки, передбачені Законом Республіки Казахстан від 16 квітня 1997 року «Про житлових відносинах» і іншими законодавствами Республіки Казахстан в сфері житлових відносин.

Згідно з пунктом 1 статті 42-1 Закону Республіки Казахстан «Про житлових відносинах» питання, пов'язані з управлінням та утриманням об'єкта кондомініуму розглядаються і рішення по них приймаються на зборах власників приміщень (квартир).

Які звіти повинен надавати КСК?

Відповідно до статті 50-2 Закону Республіки Казахстан «Про житлових відносинах» витрати на утримання спільного майна об'єкта кондомініуму повинні бути відображені в звіті з управління об'єктом кондомініуму, який видається індивідуально власнику приміщення (квартири) у письмовій формі або у формі електронного документа кожен квартал за формою, затвердженою уповноваженим органом, до десятого числа місяця, що настає за звітним періодом.

У звіті з управління об'єктом кондомініуму також повинні бути відображені додаткові витрати, які не відносяться до витрат на утримання спільного майна об'єкта кондомініуму, в разі їх наявності.

eKSK

eKSK - це онлайн платформа для взаємодії КСК, жителів і акімату. Сайт будівель призначений для пошуку нового поштового індексу, ввівши адресу, а також пошуку адреси шляхом введення індексу. Сайт будівель - це комунікаційна інтернет-майданчик між представниками акімату, КСК і жителями, яка дозволить туристам і місцевим жителям отримувати актуальну інформацію про історію будівлі, точний юридична адреса, контактні дані обслуговуючого житлово-комунального господарства, оголошення щодо будови від місцевих виконавчих органів, КСК і т.д.

сайт eKSK - призначений не тільки для працівників КСК, а й для жителів і для акімату.

Що дає eKSK для жителів:

  • Онлайн дошка оголошення;
  • Можливість обговорення загальнобудинкових потреб;
  • Можливість оплати комунальних послуг онлайн;
  • Перегляд звітності КСК для контролю інформації про доходи та витрати;
  • Подача скарги або звернення на пряму в акимат;
  • Підписка на новини.

На сайті ви можете відправити показання лічильника та оплатити постЕРЦ. Також на сайті будови через «Звернення КСК» ви можете звернутися в Акімат і КСК вашого будинку. Заявка буде розглянута протягом трьох днів. Після відправки звернення, можна відстежувати статус через особистий кабінет, де будуть приходити повідомлення про зміну статусу.

Що входить в обов'язки КСК?
Які звіти повинен надавати КСК?