Реклама
Реклама
Реклама

Як економити сімейний бюджет: корисні рекомендації

  1. Метод «4 конверта»
  2. Принцип «6 скарбничок»
  3. метод інвестицій
  4. цільовий метод
  5. Корисні поради

Не той багатий, хто багато заробляє, а то, хто вміє ощадливо грошима розпоряджатися. Істина, стара як світ. Скільки б людина не заробив, йому завжди буде мало, адже разом з його можливостями ростуть і запити. Середньостатистичні громадяни живуть від зарплати до зарплати, намагаючись втиснутися в обмежений бюджет і покрити всі поточні витрати. Багато хто навіть не уявляють, як економити сімейний бюджет. Ті, хто не дотягує до касти людей із середнім рівнем доходів, теж перебиваються, як можуть, заощаджуючи і ущемляючи себе з усіх боків. Але навіть мільйонери швидко розпрощаються зі своїми заощадженнями і шикарним життям, якщо будуть тринькати гроші і робити необдумані та імпульсивні покупки.

Навіть при маленькій зарплаті можна істотно заощадити сімейний бюджет і збирати гроші на великі покупки або ремонт.

В економіці існує маса правил і підходів, які вчать вести сімейний бюджет так, щоб вистачало не тільки на обов'язкові платежі, а й на одяг, взуття, розваги, саморозвиток та інше. Нерозумно вважати, що економно жити - значить у всьому собі відмовляти. Це не зовсім так. Щоб в цьому переконатися, можна провести один цікавий експеримент, який не вимагає ніяких особливих витрат часу і праці. Для цього потрібно протягом декількох місяців (три-чотири буде досить) вести щоденник покупок, куди необхідно в обов'язковому порядку записувати всі без винятку свої витрати аж до коробка сірників або пачки насіння. В кінці цього періоду потрібно буде переглянути свої витрати і проаналізувати записи. Зі стовідсотковою гарантією можна стверджувати, що результати сильно здивують і змусять задуматися, оскільки більше 50% покупок були зроблені на автоматі, імпульсивно, необдумано і ніякої користі не принесли.

В середньому кожна сім'я в місяць витрачає близько 75-80% загального місячного доходу на продукти харчування та інші дрібниці, половину з яких можна не купувати, при цьому не ущемляючи себе і членів своєї сім'ї в чому-небудь.

Варто лише уявити, що більша половина коштів, які раніше витрачалися в продуктових магазинах, залишаться в гаманці і їх можна буде витратити з більшою користю. Наприклад, накопичити і зробити ремонт на кухні, купити новий автомобіль або дачу, або ж відправитися по гарячих путівках закордон відпочивати.

Як економити сімейний бюджет, якщо ледь вистачає заробітної плати на погашення поточних витрат? На просторах інтернету можна знайти чимало рецептів економії, але спрацьовують тільки реальні поради, перевірені часом і на практиці. З численних варіантів, слід виділити кілька справді вартісних:

  • метод «чотири конверта»;
  • принцип «6 скарбничок»;
  • метод інвестицій;
  • цільовий метод.

Метод «4 конверта»

Вести сімейний бюджет і навчитися фінансової дисципліни допоможе метод «Чотири конверта». Для цього згодяться прості білі конверти, які можна зробити самостійно з офісного паперу або купити готові. Кожен конверт потрібно підписати. Перший з них - це 10% від сукупного доходу сім'ї. Цей конверт підписуємо, як «Скарбничка» або «Депозит». Можна кожен місяць в цей конверт відкладати по 10% заробітку, але краще, якщо в останній день місяця (не обов'язково календарного, можна брати число надходження заробітної плати) цей конверт буде порожній. Чи не мається на увазі, щоб витратити відкладені кошти, а наприклад, покласти на банківський рахунок. Це вбереже вас від імпульсивних фінансових витрат та інших спокус.

Конверт №2. Його можна підписати як «Обов'язкові витрати». Щоб порахувати суму, яку потрібно відкласти, треба взяти калькулятор і підсумовувати комунальні платежі, телефон, інтернет, садок, школу, кредити та інші. Отриману суму необхідно відрахувати і покласти в цей конверт. В ідеалі розмір цієї суми не повинен перевищувати 40% загального доходу сім'ї. В іншому випадку, потрібно з'ясувати причину перевищення і поступово її ліквідувати.

Конверт № 3 називається «Відпустка». Необов'язково це гроші на відпустку. Їх можна витратити на квитки в кінотеатр або ж на романтичну вечерю в ресторані. Іншими словами це кошти для розваг, але якщо їх не витрачати, то за рік збереться цілком пристойна сума, яку можна буде витратити і на відпустку. В цей конверт варто відкладати 3-5% від загальної суми доходу сім'ї.

У четвертий конверт потрапляє залишок 45-50% заробітної плати, який можна в свою чергу розділити на чотири рівних суми - по одній на кожну тиждень місяця.

Таким чином, можна економити сімейний бюджет легко і просто.

Принцип «6 скарбничок»

Не обов'язково, щоб вести бюджет потрібно мати 6 скарбничок. Це метод умовного поділу сукупного доходу на 6 частин в співвідношенні 10х10х55х10х10х5.

Таблиця. Сімейна економіка. Метод «Шість скарбничок»

Призначення скарбничкиЧастина в% від сукупного сімейного доходу

На «чорний день» або недоторканний запас (НЗ) 10 Для розваг і дозвілля або на відпустку 10 На навчання і розвиток 10 На великі покупки (автомобіль, нерухомість, коштовності, хутра, побутово техніка та інше ) 10 Поточні та обов'язкові витрати (комунальні платежі, садок, школа, інтернет, телефон, кредити) 55 На благодійність 5

Цей підхід показує, як правильно вести сімейний бюджет, але тільки працює він в разі відсутності кредитів та інших боргових зобов'язань.

Цей підхід показує, як правильно вести сімейний бюджет, але тільки працює він в разі відсутності кредитів та інших боргових зобов'язань

метод інвестицій

Навчить, як заощадити сімейний бюджет, метод інвестицій або вкладень. Суть методу полягає в тому, щоб із заробітку відняти суму обов'язкових витрат і платежів, а все, що залишилося - на депозит. Гроші роблять гроші. За таким принципом вести сімейний бюджет зможуть тільки люди з величезною силою волі і сильною мотивацією. Ідеальним посібником для вас стане книга Роберта Кіосакі «Багатий тато, бідний тато». Це бестселер в світі фінансової літератури.

цільовий метод

Цей спосіб економії ідеально підходить тим, у кого є конкретна мета , Але вони не в змозі собі постійно в чомусь відмовляти, обмежуючи свої витрати і тим більше вести щоденник доходів і витрат, підраховувати і аналізувати дані. Їм простіше відразу відкласти необхідну суму, а залишком розпоряджатися на свій розсуд без будь-якого системного підходу, правил і обмежень. Суть методу полягає в наступному:

  • необхідно дізнатися вартість планованої покупки;
  • додати до цієї суми ще 10-15% (на випадок подорожчання або інфляції);
  • встановити конкретну дату досягнення мети;
  • розділити суму на кількість місяців, що залишилися до цієї дати;
  • то, що вийшло, потрібно налагоджувати щомісяця.

Існує ще маса різних способів, як економити сімейний бюджет, але вище описані найдієвіші, які підходять більшою мірою всім людям з різними поглядами і ставленням до грошей.

Корисні поради

Є кілька корисних рекомендацій, які показують, на чому можна заощадити і як навчитися збирати при маленькій зарплаті:

  • відвідувати продуктовий магазин тільки аз в тиждень і строго з попередньо складеним списком продуктів;
  • не беріть товар в кредит, якщо ж така необхідність є, то пошукайте можливість взяти його в розстрочку (так не потрібно буде платити шалені відсотки);
  • нічого не купуйте в день получки, нехай гроші «переночують» вдома;
  • розплачуйтеся готівкою (так видно, скільки витрачено і скільки залишилося);
  • шукайте нові джерела доходу, розвивайтеся в бізнесі, розвивайте свій фінансовий кругозір, наприклад у фінансовій грі від Роберта Кіосакі: «Грошовий потік». Цікаво і корисно.
  • відмовтеся від шкідливих і непотрібних дорогих звичок (куріння, пити каву з автомата, обідати в кафе та інших).

Можна заощадити сімейний бюджет на продуктах харчування, якщо купувати тільки найнеобхідніше, за списком і бажано робити це раз на тиждень і оптом. Також заощадити можна на обслуговуванні власного транспортного засобу, якщо їздити на роботу на маршрутках чи ж добиратися пішки (в разі, коли робота знаходиться всього за декілька зупинок від будинку).

Корисні статті

Як економити сімейний бюджет, якщо ледь вистачає заробітної плати на погашення поточних витрат?