Реклама
Реклама
Реклама

як очистити кеш браузера mozilla firefox (Мозіль) і в інших браузерах (chrome, opera)

  1. Що таке кеш і яку роль він виконує кеш браузера - це частина пам'яті жорсткого диска, яка відводиться...
  2. Очищення кеш-пам'яті в браузері Mozilla Firefox
  3. Очищення кеш-пам'яті в браузері Opera

Що таке кеш і яку роль він виконує

кеш браузера - це частина пам'яті жорсткого диска, яка відводиться комп'ютером для зберігання копій веб-сторінок, фотографій, відеоінформації та іншого контенту, який проглядається в браузері. Але кеш грає роль не тільки «кошика» для зберігання копій різних файлів. Головна мета його створення - зменшення трафіку і збільшення швидкості завантаження інформації в браузері.

Так в чому ж полягає головна функція кешу? Справа в тому, що коли ви заходите на сайт (будь-який), браузер автоматично здійснює сканування кеша в пошуках існуючих копій запущеного інтернет-вузла. І якщо він їх знайде, то не стане здійснювати повторну завантаження. Це означає, що кожен раз, коли ви заходите на який-небудь сайт, на жорсткому диску залишаються збереженими його фрагменти.

Але є у кеша і зворотна сторона. Так, при завантаженні сторінок з оновленим дизайном ви його просто не помітите, тому що браузер «потягне» їх неоновлення копії з кеша. Крім того, якщо браузер періодично не очищати від кеша, він буде заповнювати собою чималу кількість пам'яті, що теж не дуже добре. Тому є сенс у видаленні файлів кешу в браузері. Розглянемо детально цей процес в різних браузерах.

Розглянемо детально цей процес в різних браузерах

Очищення кеш-пам'яті в Google Chrome

Очищення кеш-пам'яті в браузері Google Chrome

Очищення кеша в хром можна здійснити двома способами: вручну або за допомогою спеціального розширення, яке буде здійснювати цю процедуру в автоматичному режимі. Розглянемо варіант очищення вручну покроково:

  1. Запускаємо Google Chrome. Переходимо в настройки браузера. Для цього потрібно клікнути мишкою на іконку, де зображені горизонтальні смуги (три вертикальні крапки - нова версія браузера) нагорі в правому куті.
  2. Далі у випадаючому віконці вибираємо розділ Інструменти.
  3. На екрані з'явиться віконце з меню. Прокручуємо сторінку і відкрийте додаткові настройки.
  4. Вибираємо опцію «очистити історію» і відзначаємо період, за який дані повинні бути видалені.

Порада. Існує більш швидкий спосіб очищення кешу в хром. Достатньо лише застосувати комбінацію клавіш Ctrl + Shift + Del і відразу відкриється вікно очищення історії.

Можна також використовувати спеціальне розширення - Click & Clean, яке позбавить вас від необхідності кожного разу вручну видаляти накопичилися в пам'яті файли. Встановлюємо його і, натиснувши на значок розширення в правому верхньому куті, вибираємо налаштування. У блоці Chrome активуємо функцію очищення кешу (додатків). У додатковому блоці включаємо функцію очищення кешу при закритті вікна браузера.

Очищення кеш-пам'яті в браузері Mozilla Firefox

Видалення копій файлів в Мозіль здійснюється таким же чином, як і в хром - через меню і настройки. Знаходимо в списку вкладок Додаткові. У вікні вибираємо Мережа та в розділі кешуватися веб-вміст здійснюємо очистку.

У вікні вибираємо Мережа та в розділі кешуватися веб-вміст здійснюємо очистку

Очищення кеш-пам'яті в Mozilla Firefox

Так само як і в хром, в Мозіль можна активувати опцію знищення файлів кеша автоматично після припинення роботи в браузері і його закриття. Через кнопку меню знову заходимо в налаштування - зліва бачимо перелік вкладок (нас цікавить Приватність). Знаходимо секцію Історія і даємо Firefox дозвіл на використання ваших налаштувань зберігання. Ставимо галочку на дії, що підтверджує очищення історії при відкритті браузера.

Порада. Якщо ви хочете, щоб при закритті браузера здійснювалася лише очищення кешу, а не всієї історії, то вам необхідно налаштувати цю опцію. Праворуч від напису, яка підтверджує очищення історії, натискаємо на кнопку налаштувань і галочкою відзначаємо тільки кеш.

Очищення кеш-пам'яті в браузері Opera

Очистити пам'ять від кеша в браузері Opera простіше простого. Для цього запускаємо браузер, потім натискаємо на значок Опери і у випадаючому вікні меню вибираємо розділ Історія. Для входу в історію можна також використовувати «гарячу» комбінацію клавіш Ctrl + H. Коли відкриється вкладка з історією, натискаємо на кнопку очищення історії відвідувань і відзначаємо відповідний період.

Наш матеріал добігає кінця. Його метою було допомогти вам в очищенні пам'яті комп'ютера від кеша в найбільш популярних браузерах на кшталт Хрома, Мозіли і Опери. Тепер для вас ця процедура не складе особливих труднощів. Успіхів!

Як очистити кеш в Опері: відео

Так в чому ж полягає головна функція кешу?