Реклама
Реклама
Реклама

Як пробитися в дитячий сад: Що потрібно знати батькам?

Приходить час і молоді батьки починають ламати голову - як влаштувати малюка в дитячий сад Приходить час і молоді батьки починають ламати голову - як влаштувати малюка в дитячий сад. Питання батьки задають недитячі, головний з яких - скільки коштує «путівка» в дитячий сад. Йдеться, як вони думають, про фінансову ємності «винагороди» за можливість відвідування дитиною дитячого садка або ясел.

У садок - через хабар

Не віриться, що ще 20 років тому проблеми з дитячими дошкільними установами в нашому місті просто не існувало. У 1990 році в Одеса налічувалося 306 дитячих дошкільних установ, які брали 45 тисяч дітей. Але настали суворі 90-ті роки. Народжуваність істотно скоротилася, при цьому чимало матерів, залишившись без роботи, не поспішали віддавати дітей у садки. А тут ще й депутати міськради виявилися надзвичайно «щедрими» - вони направо і наліво «дарували» різним установам прекрасні будівлі дитячих садків. І по сьогоднішній день там, де повинні бігати діти, сьогодні розташовуються Київський районний суд, слідче управління обласної міліції, районна податкова інспекція і безліч інших установ.

Отже, Закон України «Про дошкільну освіту» гарантує «забезпечення права дитини на доступність і безоплатність здобуття дошкільної освіти». Тобто, ніяких грошей при оформленні дитини в дитячий сад платити не треба. Якщо з батьків і вимагають гроші, то це нахабне вимагання хабара.

Дефіцит місць у дитячих дошкільних установах Одеси - реальність сьогоднішнього дня. А значить, і існує черга за путівками в дитячий сад. Хто регулює її формування, просування і прийняття рішення про видачу путівки? Ці обов'язки покладені на автоматизовану систему реєстрації дошкільнят (АСРД), яка розпочала роботу в Одесі з 1 лютого 2013 року. У ній зареєстровано близько 14 тисяч заявок від батьків.

Вона являє собою web-портал asrd.org, за допомогою якого батьки можуть зареєструвати свою дитину в будь-який дошкільний навчальний заклад Одеси, а також стежити за рухом черги.

На перший погляд, процес зарахування малюків в дитячі сади став прозорим, а це дозволяє виключити корупційні схеми. Однак довелося розмовляти з батьками, які влаштували дітей у садочки за плату. Наприклад, в 2013 році під час отримання хабара було затримано завідуюча одним з дитячих садків Одеси.

Те, що в дитсадок можна влаштувати за хабар, свідчить, що час від часу в ЗМІ з'являються скарги батьків на вимагання хабарів, на побори з боку адміністрації дитячих садків. За твердженням батьків, які звертаються зі скаргами стандартна сума хабара за влаштування в дитячий сад становить 500 доларів.

Гроші вимагають по-різному

У соціальних мережах, в зверненнях батьків в ЗМІ із завидною регулярністю розповідається про нібито добровільні внески, які вимагає адміністрація дитсадків на ремонт приміщень і шафок для одягу малюків, покупку іграшок, установку вікон і дверей, придбання нових ліжок. Практично всі батьки змушені поступатися натиску вихователів, нянечок і директора. А що робити? «Не здаси - відіграються на дитину», - приблизно так міркують багато батьків.

Закон України «Про дошкільну освіту» передбачає, що відповідає за матеріально-технічний стан дитячого закладу його власник - держава, міська рада або приватна організація. Цей же закон передбачив, що джерелом фінансування можуть бути «батьки або особи які їх замінюють, добровільні пожертвування і цільові внески фізичних і юридичних осіб, інші кошти, не заборонені законодавством України». Тобто добровільно-примусові внески батьків можна вважати відповідають чинному законодавству.

Але батьки не мають права передавати особисті кошти для поліпшення матеріально-технічної бази дитячого садка в руки педагогічних працівників. Збором коштів повинен займатися батьківський комітет або піклувальна рада, яка зобов'язана відзвітувати перед батьками про зібраної суми грошей і їх витрачання.

27 тисяч дітей отримують сьогодні дошкільну освіту в 120 установах Одеси (близько 88% від загальної кількості дошкільнят).

Скільки має бути дітей Скільки має бути дітей?

Групи у дошкільному навчальному закладі комплектуються за віковими, сімейними, родинними ознаками.

Наповнюваність груп у дошкільних навчальних закладах становить:

* Для дітей у віці до одного року - до 10 дітей;

* Для дітей у віці від одного до трьох років - до 15 дітей;

* Для дітей у віці від трьох до шести (семи) років - до 20 дітей;

різновікові - до 15 дітей;

* З короткочасним і цілодобовим перебуванням дітей - до 10 дітей;

в оздоровчий період - до 15 дітей.

Засновник (власник) може встановлювати меншу наповнюваність груп дітьми у дошкільному навчальному закладі. У дошкільних навчальних закладах, розташованих у селах, селищах, кількість дітей у групах визначається засновником (власником) залежно від демографічної ситуації.

Інструкція для батьків

Якщо ви хочете віддати дитину в дитячий сад, вам потрібно зробити п'ять важливих кроків.

1-й КРОК Одному з батьків необхідно зареєструватися на сайті і подати електронну заявку в садок, в який вони хотіли б потрапити. Подати заявку можна тільки в один дошкільний навчальний заклад. В системі представлені всі дошкільні навчальні заклади (комунальної власності) міста Одеси (з описом та фотографіями).

2-й КРОК Після того, як батьки подали заявку, вони повинні протягом 30 днів підтвердити свою особистість і особистість своєї дитини у відповідному районному відділі освіти. Дані електронної заявки повинні повністю збігатися з оригіналами документів.

3-Й КРОК Після того, як заявка підтверджена, батькам повинно бути направлено повідомлення і відкритий персональний кабінет в системі, де вони зможуть спостерігати за змінами, що відбуваються в очікуванні появи вільних місць в обраному дитячому закладі. Місця в системі розподіляються послідовно - хто раніше зареєструвався і подав заявку, тому і раніше буде видано путівку. В системі встановлені обмеження за віком - заявка не стає актуальною, поки дитині не виповниться два роки.

4-Й КРОК Після того як підійшла черга, батькам автоматично відправляється повідомлення на електронну пошту про те, що вони можуть отримати путівку в садок, в який вони реєструвалися.

5-Й КРОК Зібравши необхідні документи, батьки звертаються до відповідної районної відділ освіти. Після того, як працівник районної адміністрації звірить подані документи, він зможе автоматично, через систему, роздрукувати путівку для дитини принтері системи. Дані про батьків і їх дитині автоматично розміщуються на документі. Працівникові адміністрації залишається тільки поставити підпис і печатку. Після отримання путівки батьки (з путівкою) направляються в вибране дошкільний навчальний заклад.

Винятки з правил

Існують ситуації, коли у дитини з'являється першочергове право на вступ до дитячий дошкільний навчальний заклад. Першочерговим правом на вступ до дитячої дошкільної установи користуються:

• діти з багатодітних сімей;

• сироти;

• діти працівників правоохоронних органів;

• діти військовослужбовців і в першу чергу тих, хто прибув для проходження служби з Автономної Республіки Крим;

• діти тимчасово переміщених осіб з Донецької та Луганської областей також влаштовуються в дитячі установи позачергово.

Ледве батьки (або опікуни) таких дітей звернулися із заявою, працівники районного відділу освіти зобов'язані влаштувати дитину в дитячий сад.

Зелене світло в черзі в дитячі сади запалюється для дітей, яким виповнилось п'ять років. П'ятирічним дошкільнятам видаються направлення в першу чергу і в обов'язковому порядку. Так що батьки можуть не хвилюватися і спокійно чекати своєї черги.

В'ячеслав Воронков

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Хто регулює її формування, просування і прийняття рішення про видачу путівки?
А що робити?
Скільки має бути дітей?