Реклама
Реклама
Реклама

Розірвання шлюбу з недієздатним чоловіком

Стаття на тему: розлучення

Розірвання шлюбу з недієздатним чоловіком має свої особливості. Воно може проводитися органами загсу за заявою одного з подружжя (того, який не був визнаний судом недієздатним), причому навіть при наявності в сім'ї спільних неповнолітніх дітей. (Російський закон допускає такий же порядок ще в двох випадках: якщо другий з подружжя визнаний безвісно відсутнім судовому порядку, а також, якщо він засуджений на термін більше 3-х років до позбавлення волі.)

Вельми важливо, що порядок розірвання шлюбу з недієздатними особами, визнаними такими судом, не може застосовуватися в разі розлучення з чоловіком, тільки лише обмеженим судом в дієздатності (наприклад, через зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами). При цьому розірвання шлюбу відбувається у загальновстановленому порядку.

Підстави для визнання громадянина недієздатним обумовлені Цивільним кодексом РФ. Так, недієздатним може бути оголошений громадянин, який внаслідок психічного розладу не може керувати своїми діями або розуміти їх значення. Над такою особою встановлюється опіка, і органами опіки та піклування визначається опікун. Саме визнання громадянина недієздатним проводиться в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством.

При розлученні через загс згоду недієздатного чоловіка не потрібно, оскільки ця людина не може висловити свою волю через власну недієздатність. Шлюб розривається без його присутності. Наявність спільних неповнолітніх дітей в такому разі не перешкоджає розірвання шлюбу. Заява подається в загс дієздатним чоловіком. Місце подачі заяви - загс за місцем проживання кожного з подружжя або за місцем реєстрації цього шлюбу. До заяви має бути додано рішення суду про визнання недієздатним другого з подружжя. Одночасно чоловік, який вирішив розірвати шлюб, зобов'язаний вказати місце проживання опікуна недієздатного чоловіка.

Орган загсу, який отримав заяву про розлучення, зобов'язаний сповістити опікуна про що надійшов заяві і дату реєстрації розірвання шлюбу в триденний термін. Якщо опікуна немає, повідомлення надсилається в орган опіки та піклування. При надходженні від опікуна відповіді про відсутність претензій з приводу дітей, майна, виплати коштів на утримання непрацездатного чоловіка, здійснюється розірвання шлюбу. Якщо відповідь у відведений термін не одержано, загс також розриває шлюб після закінчення встановленого для отримання відповіді терміну.

У разі ж звернення опікуна недієздатного в суд з позовом про розподіл майна або виплати коштів на утримання свого підопічного, цей позов буде розглядати суд. В судовому порядку повинні розглядатися і суперечки про дітей. Подібні суперечки можуть вирішуватися судом незалежно від того, вже розірваний шлюб або ще немає, а отже, не повинні розглядатися як перешкода для оформлення власне розлучення в загсі. Однак не виключено, що в разі таких ускладнень вам знадобляться послуги адвоката по сімейних справах .

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться в присутності заявника через місяць після подачі заяви про розлучення. Розірвання шлюбу за відсутності ініціатора розлучення (через представника) не допускається. У разі здійснення державної реєстрації розірвання шлюбу за відсутності недієздатного чоловіка, відмітка в його паспорті проводиться при видачі того свідоцтва про розлучення.

Інші статті на тему: розлучення