Реклама
Реклама
Реклама

Особливості розірвання шлюбу з іноземним громадянином

  1. Правові основи розірвання шлюбу з іноземцем
  2. Договору правову допомогу
  3. Розлучення за кордоном

Російська законодавча база передбачає розірвання шлюбу з іноземним громадянином або в органах РАГС, або в суді.

Правові основи розірвання шлюбу з іноземцем

Російська законодавча база передбачає   розірвання шлюбу   з іноземним громадянином або в органах РАГС, або в суді

В органах РАГС припинення шлюбу здійснюється лише за взаємною згодою, при відсутності претензій на неповнолітніх дітей і майнових розбіжностей. На практиці ці випадки зустрічаються все рідше. І подружжя, що не домовилися мирно, змушені переживати судові тяжби.

Розірвання шлюбу з іноземцем на території нашої країни відбувається за нормами російського законодавства і не має практикувати застосування права держави, що визначає громадянство іноземного чоловіка.

Російські судді мають право здійснювати розірвання шлюбу з іноземним громадянином, які проживають за межами нашої країни. Не виняток той випадок, коли обоє перебувають в іншій державі.

Розірвання шлюбу проходить з урахуванням тих же правил, що і при розлученні російської родини. Але такі судові процеси повинні, як правило, протікати в присутності обох сторін. Лише у виняткових випадках допускається відсутність одного з подружжя.

Але якщо чоловік-іноземець відсутня його процесуальні права повинні бути повністю дотримані. Йому обов'язково потрібно направити судове повідомлення. Для початку це послужить гарантією дотримання його інтересів, щоб в подальшому до російському громадянинові не було претензій.

На захист прав наших громадян при шлюборозлучному процесі враховується та особливість нашого законодавства, що їм не передбачений, на відміну від інших держав, строгий перелік причин для розірвання шлюбу. Розлучення відбудеться, якщо буде доведена подальша неможливість спільного сімейного життя.

Але це, на жаль, не дуже спрощує розірвання шлюбу з іноземним громадянином. І розірваний в Росії шлюбний союз може бути не визнаний за кордоном.

Договору правову допомогу

нашою країною укладені договори правову допомогу з Польщею, Угорщиною, Болгарією, В'єтнамом, Словаччиною і Чехією, які встановлюю особливості розірвання шлюбу:

  1. Шлюборозлучний процес - прерогатива країни, громадянами якої виступають подружжя.
  2. Громадяни на свій розсуд, навіть проживаючи в чужій державі, мають право звернутися до суду на батьківщину.
  3. При шлюборозлучному процесі застосовується законодавство нерозривно пов'язане з громадянством.
  4. Якщо у подружжя різне громадянство, розлучення за їх бажанням може проводитися на стороні обраної держави, і по його законодавству.

Розлучення за кордоном

З огляду на всі особливості розірвання шлюбу, питання про те в якій країні його зробити - дуже серйозний. Якщо розірвання шлюбу з іноземцем відбудеться за кордоном, виникає спірне питання про визнання його дійсним в нашій країні.

Розлучення в іноземній державі проводиться за правилами і нормам законодавства цієї держави, які, як правило, значно відрізняються від російських основ. Наприклад, в Німеччині подружжя розведуть тільки в разі розпаду сім'ї. Навіть якщо вони мають обопільне на те бажання, їм доведеться щоб домогтися свого в протягом року проживати окремо. А вже якщо згоди немає, і це ініціатива одного боку - то три роки.

До того ж не всі так просто з виключенням запису про шлюб з реєстрів держави, якого не торкнувся шлюборозлучний процес. Тобто якщо Ви розлучилися за кордоном, в нашій країні Ви як і раніше заміжня, або одружені. І відповідно не виключено виникнення проблем, наприклад, з укладенням нового шлюбу.

Для визнання розірвання сімейних уз дійсним необхідно, щоб всі документи видані іноземцям про розлучення були оформлені з дотриманням основоположних законодавчих норм. Таким чином, розлучення з іноземним громадянином справа не проста, що містить безліч підводних каменів. Але при правильному підході значну частину проблем можна уникнути.