Реклама
Реклама
Реклама

Майнові відносини між подружжям

  1. Спільно нажите майно подружжя
  2. Що входить до складу спільно нажитого майна?
  3. Особисте майно подружжя

Законом встановлено, що майнові відносини між подружжям складаються на основі рівноправності, при цьому неважливо, що один гарував на трудовому фронті, а інший забезпечував "міцний тил" (займався домашнім господарством). Адже ці дії спрямовані на одну мету: зміцнення сім'ї.

Спільно нажите майно подружжя

Законом встановлено, що майнові відносини між подружжям складаються на основі рівноправності, при цьому неважливо, що один гарував на трудовому фронті, а інший забезпечував міцний тил (займався домашнім господарством)

Вступаючи в шлюб, молодята нерідко мають якусь власністю. Чи буде вона внесена в «загальну скарбничку» або залишиться закріпленої за чоловіком, залежить від обставин. Об'єкти тривалого спільного користування - автомобілі, квартири, дачі нерідко переходять в розряд загального майна, якщо їх вартість була збільшена за рахунок спільно нажитих коштів. Тобто автомобілю був зроблений повний тюнінг, в квартирі перепланування і ремонт, до дачного будиночка прибудували веранду і так далі.

Зауважимо, що закон не ставить тимчасові рамки поняття «тривалість» в шлюбі. Кому і рік за три йде.
Іноді при вступі в шлюб наречений або наречена знаходяться в процесі придбання або створення майна. Чи буде воно вважатися спільним? Безумовно. Наприклад, при будівництві будинку право власності настає з моменту його державної реєстрації. Неважливо, що чоловік вклав свої кошти в будівництво до укладення шлюбу . Свідоцтво в Реєстраційній палаті, отримане після весілля, автоматично робить партнерів по шлюбу рівноправними собственнікамм цього будинку.

Що входить до складу спільно нажитого майна?

  • доходи від трудової, підприємницької та інтелектуальної діяльності;

  • пенсії, допомоги, матеріальна допомога, страховки і компенсації;

  • цінні папери (акції, облігації, депозитні сертифікати та ін.) і вклади, відкриті на ім'я одного з подружжя, при цьому вносяться грошові кошти повинні бути спільно нажитими;

  • підприємства, включаючи земельні ділянки , Будівлі, споруди, обладнання та всі інші види майна, що забезпечують його діяльність;

  • продукція, плоди або інші речі, довгострокового і короткочасного використання, отримані в результаті експлуатації спільного майна;

  • коштовності та інші предмети розкоші, в які входять твори мистецтва, колекції та антикваріат, вироби з дорогоцінного або напівдорогоцінного металів і каменів. Поняття предмета розкоші є суб'єктивним для кожної сім'ї, в залежності від її життєвого рівня.

Спільним майном може бути виграш від лотерейного квитка, придбаного під час шлюбу. Якщо поза шлюбом, то це особисте майно, і отриманими коштами чоловік може розпорядитися на свій розсуд.

Особисте майно подружжя

До особистому майну подружжя належать предмети споживання і засоби виробництва, в тому числі:

  • одяг, взуття, білизну та інші речі індивідуального користування, за винятком коштовностей і предметів розкоші;

  • майно, отримане в дар, у спадок;

  • майно, нажите до вступу в шлюб і доходи від нього.

Нюансів в цій області безліч. Так, особистим майном є виняткові (але не майнові!) Права на результати інтелектуальної діяльності. Чоловік-автор має право викласти в Інтернеті плід інтелектуальної праці, але гроші з його видання зобов'язаний розділити з родиною.

Премії за підсумками року прирівнюються до трудових доходів і є спільно нажитим майном , А Державна премія за творчі досягнення - особистою власністю.

Особливе питання - приватизація квартири , Отриманої в період шлюбу, на одного з подружжя.

Кожному сім'янинові хочеться прожити разом довго і щасливо, однак часом питання майнових відносин між подружжям постає досить гостро. При виникненні подібної ситуації краще не доводити її до крайності і застосування сили, а звернутися за консультацією до фахівців, наприклад на сайт Юрист Онлайн .

Чи буде воно вважатися спільним?
Що входить до складу спільно нажитого майна?