Реклама
Реклама
Реклама

Бізнес-план боулінг, боулінг-клуб


У Росії боулінг-клуби поступово перетворилися в мультиформатні розважальні центри, де боулінг залишається ключовим, але далеко не найприбутковішим для інвесторів форматом.

В цьому році російському боулінгу виповнюється десять років. Вік, цілком підходящий для того, щоб підвести перші підсумки розвитку індустрії, але при цьому не судити учасників ринку занадто строго.

Сьогодні, за наявними даними, в 120 країнах світу налічується близько 10 мільйонів постійних гравців в боулінг. Попереду планети, природно, США, де діє аж 125 тисяч доріжок (одна на 2 250 жителів). Потім в рейтингах фігурують Японія (одна доріжка на 4 300 осіб) і скандинавські країни, де рівень забезпеченості доріжками можна порівняти з США. Що ж стосується боулінгу як бізнесу, то загальносвітовий річний оборот цього ринку перевищує 10-11 мільярдів доларів.

У Росії боулінг як масове розвага з'явився досить пізно: розквіт припав на середину дев'яностих, причому, як згадує головний редактор журналу Bowling LifeStyle і гендиректор ВД «Боулінг Спорт» Андрій Баката, першими інтерес проявили саме інвестори.

Боулінг-клуб в деталях

Обсяг інвестицій: від 1 мільйона доларів (1-1,5 тисячі доларів на квадратний метр).

Терміни окупності: два-три роки - локальний боулінг-клуб, 3-5 років - загальноміський мультиформатний центр.

Рентабельність: 20-30%.

Необхідна площа: від 800 кв. м - боулінг-центр, від 2 000 кв. м - мультиформатний розважальний комплекс.

Річний дохід з одного доріжки: 43,3 тисячі доларів.

Стартові вкладення в клуб площею 1 тис кв. м з 15 доріжками: 1,5 мільйона доларів:

  • оренда: 200 тисяч доларів в рік;
  • обладнання (термін служби - 20-25 років): 1 мільйон доларів (вартість однієї доріжки складає 30-45 тисяч доларів);
  • реклама та маркетинг: 300 тисяч.

Включення в проект додаткових розваг: в залежності від набору від 200 тисяч до двох мільйонів доларів.

Вимоги до приміщення: 35-45 м, ширина на кожні дві доріжки - 3,51 метра, висота стель - не менше трьох метрів.

Черга за регіонами

Експерт ІК "ФІНАМ" Олена Заведенская стверджує: оборот російського ринку боулінгу за підсумками 2006 року досяг 300 мільйонів доларів, що становить 2,73% від загальносвітового. Сьогодні в Росії діє близько 490 боулінг-клубів (тільки за минулий рік їх стало на 25% більше), а загальна кількість доріжок наблизилося до 3,5 тисячі (1 доріжка на 42,6 тисячі осіб). При цьому рівень насичення ринку оцінюється експертами лише в 12-14%. «Для насичення ринку, який можна порівняти з американським, при збереженні поточного рівня доходів населення в Росії має бути близько восьми тисяч доріжок», - упевнена генеральний менеджер російського представництва Brunswick Bowling Карина Малікова.

Експерти вельми оптимістично оцінюють перспективи ринку, причому головні події повинні розгортатися в регіонах. «У Москві очевидно падіння інтересу до таких розваг, що позначається на кілька знизилися темпи відкриття нових клубів. Тим часом ринки Санкт-Петербурга і регіонів залишаються перспективними майданчиками, що викликано загальним дефіцитом пропозиції в сег менти розваг », - стверджує гендиректор Vesco Consulting Олексій Аверьянов. Недарма, за словами Каріни Маліковій, ще кілька років тому більшість заявок на придбання обладнання надходило з Москви, тоді як зараз вже більше 70% заявок припадає на регіони. «Регіони - основний двигун розвитку боулінгу в Росії», - визнає експерт.

- У ринку боулінг-клубів в Росії хороші перспективи, - прогнозує Олена Заведенская. - Звичайно, в більшій мірі це стосується регіонів, так як в Москві число боулінг-центрів вже досить велике. До того ж в столиці для них практично не залишилося вільних приміщень.

Почасти саме дефіцит окремих приміщень змусив власників боулінг-клубів шукати нові місця дислокації. Ідеальним притулком для них стали розважальні зони торгових центрів. На перших порах девелопери прагнули всіма способами привернути в свої проекти великих мережевих орендарів з індустрії боулінгу, які могли б генерувати великі потоки забезпечених клієнтів. Однак з часом інтерес до таких орендарям трохи згас. Так, директор з розвитку Swiss Realty Group Ілля Шершнев стверджує, що сьогодні в портфелі торгової нерухомості компанії знаходяться проекти сукупною площею близько 800 тисяч кв. м, однак боулінг-клуби передбачається розміщувати далеко не на всіх майданчиках. А адже ще три-чотири роки тому наявність в ТЦ боулінгу вважалося в середовищі девелоперів мало не ознакою хорошого тону.

Інтерес до боулінгу падає? Ні. Просто девелопери торгових центрів стають все більш прагматичними: якщо раніше боулінг-клуб був одним з найпотужніших «якорів», то сьогодні ленд-лорди роблять ставку на операторів, які керують усією розважальною зоною, куди боулінг може і не входити. Крім того, приміщення під боулінг-центри повинні відповідати цілому ряду характеристик, які доводиться враховувати ще при проектуванні об'єкта. І девелопери побоюються, що в якийсь момент інтерес до боулінгу почне знижуватися. «Всі розваги (крім кіно) сильно схильні до модних тенденцій, - зазначає старший консультант відділу досліджень компанії« Магазин Магазинів »Ілля Кузнєцов. - Простіше кажучи, боулінг може вийти з моди ». В Європі розважальні заклади вже не включаються до складу нових ТЦ. Росія в майбутньому може послідувати європейським прикладом. Втім, якщо це і станеться, то, найімовірніше, не скоро. Особливо в регіонах, де, за словами Іллі Кузнєцова, бажаючим пограти в боулінг поки що доводиться бронювати доріжки за тиждень. «На відміну від кінотеатрів, відвідуваність яких значною мірою залежить від репертуару, боулінг створює лояльного клієнта, який ходить в нього постійно, а значить, постійно відвідує торговий центр», - переконана Карина Малікова.

- Говорити про зниження інтересу до боулінгу поки рано, бо він в Росії ще не став частиною субкультури. Навіть серед «просунутих» москвичів багато тих, хто жодного разу не катав кулі. Що вже говорити про регіони Росії! - стверджує директор з маркетингу компанії «Планета Розваг» (управляє мережею «Планета Боулінг») Олена Вітвіцька.

Паралельно боулінг розвивається і як спорт. У Росії вже пройшло чимало великих турнірів, а в цьому році наша країна прийматиме Чемпіонат світу. До недавніх пір беззмінним президентом Федерації спортивного боулінгу РФ був не хто інший, як столичний віце-мер Йосип Орджонікідзе (один з найвпливовіших чиновників столичного будкомплексу). Втім, після недавніх виборів президента Федерації боулінгу Орджонікідзе покинув цей пост, а його місце зайняв старший віце-президент Внешторгбанка Олександр Гоголєв.

Підвищений інтерес до гри на руку підприємцям, хоча Андрій Баката (ВД «Боулінг Спорт») і вважає, що прямої залежності між розвитком боулінгу як спорту та зростанням інтересу до гри з боку відвідувачів розважальних комплексів немає. Але непрямий зв'язок все одно простежується: «Інформація про великих турнірах завжди потрапляє в ЗМІ, по телебаченню йдуть трансляції найбільших турнірів - все це в сукупності стимулює приплив охочих долучитися до такого способу проведення дозвілля», - вважає Андрій Баката.

Ваш формат

Усі працюючі в Росії боулінг-центри можна розділити на кілька форматів. В першу чергу, це окремо стоять клуби і боулінги в торгових центрах. Як зазначає старший консультант компанії Jones Lang LaSalle Поліна Жилкіна, в Москві більшість боулінг-клубів відкривалося в торгових центрах, а в регіонах - в окремо розташованих будинках. Який з цих форматів більш перспективний? Експерти поки не беруться давати певні відповіді. Коли мова заходить про конкуренцію з боку операторів, що працюють в ТРЦ, керуючі відокремлених боулінг-центрів презирливо кривляться. «У торгових центрах боулінг-клуби діють як доповнення до шопінгу, але жодну додаткову послугу неможливо надавати на високому рівні», - вважає заступник гендиректора з маркетингу московського розважального центру «Літак» Володимир Філіппов. Втім, Карина Малікова впевнена, що завдяки сусідству відбувається обмін потоками відвідувачів між боулінгом і торговими операторами, що призводить до взаємного збільшення обороту.

З іншого боку, боулінг-клуби легко можна розділити на мережеві і не пов'язані з роботою концепції. «Ключову роль починають грати мережеві проекти, в індустрію прийшли значні інвестиції», - каже Олена Заведенская (ІК "ФІНАМ"). Однак до сих пір, за визнанням самої Олени Заведенской, «на ринок активно виходять дрібні гравці, що відкривають окремі клуби, але навряд чи через три-чотири роки такі заклади будуть залишатися конкурентоспроможними».

А ось представники окремо розташованих боулінг-клубів впевнені в зворотному. «Неможливо створити хороший клуб і зробити його мережевим, - стверджує керуюча столичного клубу« Галактика »Світлана Маслова. - Ринок увійшов в таку стадію, що клієнта потрібно постійно дивувати, а мережевий формат для цього не годиться. Все по горло ситі мережевими ресторанами і магазинами, і мережевим боулінгом нікого не здивуєш ». Тим часом Володимир Філіппов з клубу «Літак» вважає, що мережеві концепції можна використовувати тільки тоді, коли мова йде про послугу з префіксом «фаст»: «фаст-фуд», «фаст-боулінг», «фаст-більярд»: «У нас же все серйозно, по-дорослому, ніякого «фаст». Тому тиражувати концепцію «Літака» ми не маємо наміру, хоча амбітні плани з розвитку у нас є, але не в мережевому форматі ».

Нарешті, боулінг-клуби можна ділити на «глобальні» і «локальні». Глобальні клуби приваблюють широку аудиторію, а відвідувачі готові спеціально їхати з інших районів. Але і вимоги до якості сервісу в цьому випадку куди вище. Локальні ж клуби орієнтовані на жителів довколишніх будинків - це не більше ніж можливість для жителів новобудов провести вільний час. За словами Світлани Маслової (клуб «Галактика»), в центрі Москви вже досить багато клубів, тому розвиток більш помітно на периферії. Такі формати боулінг-центрів не принесуть власникам надзвичайних прибутків, але і не дадуть розоритися.

інші гроші

Прибутковість боулінгу не надто висока. Чому ж інвестори активно йдуть на цей ринок? Перш за все, спеціалізованих операторів боулінг-клубів не так вже й багато. Сьогодні на ринку працюють два потужних мережевих гравця - «Планета Боулінг» і «Космік», але навіть разом вони не контролюють і 10%. Нещодавно про плани інвестувати в створення мережі з 40 клубів «Сьома миля» 100 мільйонів доларів заявив третій за розміром виробник (контролює близько 15% російського ринку обладнання) - шанхайська компанія VIA Bowling Products. Але про результати говорити рано: поки компанія відкрила єдиний клуб в Санкт-Петербурзі. Таким чином, більша частина російського ринку боулінг-центрів контролюється або власниками окремо розташованих клубів, або інвесторами з суміжних сфер. Боулінг до складу своїх розважальних центрів включають такі оператори, як «Інвесткінопроект», «Русский кінопрокат», «Ігромакс» та інші. Але боулінг тут -лише один з елементів. Як зазначає Олексій Авер'янов, вже сьогодні 95 відсотків боулінг-клубів входять до складу розважальної зони ТРЦ або знаходяться в рамках великих рекреаційних комплексів. За прогнозами Олени Заведенской ( «ФІНАМ»), на ринку будуть розвиватися два формати боулінг-клубів: спеціалізовані і засновані операторами розважальних зон. Втім, за її словами, в найближчі роки не менше 70% доріжок буде ставитися до першої групи.

Однак це будуть вже повноцінні розважальні центри, адже доходів від експлуатації боулінгу як такого для досягнення бажаних фінансових показників не вистачає. «У Росії не зможуть існувати проекти, ядро ​​яких - боулінг», - впевнений Ілля Шершнев (Swiss Realty Group).

За даними експертів, заповнюваність однієї доріжки складає шість-вісім годин на добу, а вартість години гри коливається біля позначки 800 рублів у вихідні та свята. У будні і денний час оператори часто проводять спеціальні акції, здаючи доріжки по 150-300 рублів. Згідно з розрахунками «Бізнес-журналу», за 156 вдалих днів у році (п'ятниця, субота та неділя) одна доріжка приносить власникам 748,8 тисячі рублів. Ще 376,2 тисячі принесе ця ж доріжка в будні. Таким чином, річний дохід від однієї доріжки складе 1, 125 мільйона рублів. Якщо так, річна виручка середнього клубу на 15 доріжок площею 1 000 кв. м від боулінгу складе 16,9 мільйона рублів (близько 650 тисяч доларів).

Тим часом тільки за оренду такого приміщення в Москві власнику доведеться заплатити 200 тисяч доларів на рік, ще приблизно 1 мільйон доларів необхідно вкласти в обладнання, а 200-300 тисяч пустити на рекламу і маркетинг клубу. В результаті сукупні витрати на відкриття клубу досягнуть приблизно 1,5 мільйона доларів, а окупляться вкладення лише за три роки. Якщо ж мова йде про покупку приміщення, то стартові вкладення збільшаться в рази. Побудова ж мережі, за оцінкою «ФІНАМ», зажадає 80-100 мільйонів доларів стартових інвестицій, причому Карина Малікова говорить про терміни окупності в три-п'ять років при рентабельності в 20-35%.

Фінансові показники можна оптимізувати, запропонувавши відвідувачам не тільки боулінг, а й додаткові послуги. Найкраще з боулінгом поєднуються бар-ресторан, більярд, караоке, дискотека і негрошові ігрові автомати. Недарма багато мережеві оператори поряд з боулінгом встановлюють в своїх зонах кінотеатри, кілька ресторанів, Q-ZAR і інші «прибамбаси». «Людина, яка приходить в розважальний центр, хоче отримати всі послуги в одному місці, - переконаний Володимир Філіппов. - Наше завдання - запропонувати йому цілий комплекс розваг, щоб він прийшов в середині дня, а пішов тільки під ранок ». Природно, за цей час клієнт витратить гроші не тільки в боулінгу, але і в ресторанах, караоке, більярд та інших куточках розваг. «Якщо інвестор побудує просто боулінг і не запропонує гостям ніяких додаткових розваг, навряд чи клієнти будуть приходити в такий центр. Проект не буде успішним. Публіка стає все більш вередливою », - підводить підсумок Світлана Маслова.

Крім того, підвищити дохід можна за рахунок проведення в клубі додаткових заходів. Деякі орієнтуються на спортивні турніри і так звані «ліги», а інші - на корпоративні заходи.

Найбільш прибуткові саме «корпоративи», але для їх організації в складі комплексу повинен бути окремий зал з не більше ніж п'ятьма-сімома доріжками. «Фірмові» клієнти воліють усамітнюватися і віддаватися забавам подалі від будь-якого користувача.

Перший «страйк»

Облаштування мультиформатного розважального центру вимагає додаткових вкладень. Але і віддача тут куди вище. На думку експертів, майбутнє саме за такими центрами. «Комплексний підхід більш перспективний, так як в цьому випадку людина приходить не в боулінг, не в кіно і не в ресторан - він приходить провести свій вільний час», - каже Олена Вітвіцька.

Світлана Маслова попереджає: перш ніж відкривати боулінг-клуб, необхідно визначитися з його концепцією, зрозуміти, чого хоче інвестор і на яких клієнтів він буде орієнтуватися. Від цього залежить дуже багато чого. Якщо клуб буде націлений на залучення масових відвідувачів із середнім рівнем доходів (як показали дослідження компанії «Планета Боулінг», клієнти з заробітком від 3 до 15 тисяч рублів на місяць складають 71% аудиторії центрів - див. Графік), то його необхідно розташовувати ближче до метро і основним людським потокам. Якщо ж акцент буде зроблений на забезпечену публіку, що користується особистим автотранспортом, то близькість до метро вирішальної ролі вже не гратиме. Загалом, нюансів маса. Як каже Олена Вітвіцька з «Планети Розваг», перший критерій, за яким споживачі вибирають клуб, - це ціна, а другий - місце розташування.

- Успіх боулінг-центру багато в чому визначається правильним вибором його концепції і цільової аудиторії, - підтверджує Карина Малікова (Brunswick Bowling). За її словами, розрізняють чотири основні (базові) концепції: сімейна, спортивна, молодіжна і клубна.

- Сімейна концепція доречна там, куди приходять відпочити і провести час всією родиною. Це в першу чергу торгові центри і аквапарки. Молодіжна концепція матиме великий успіх поруч з великими навчальними закладами, стадіонами, а також у складі цілодобових розважальних центрів. Спортивна концепція органічно впишеться до складу спорткомплексів, фітнес-центрів, критих катків, басейнів. Закриті приватні клуби можливі в місцях проживання і роботи VIP-персон - в центрі міста, елітних будинках, котеджних селищах, - розповідає Карина Малікова.

Виходячи з обраної інвестором концепції встановлюються інші параметри проекту. «Обрана концепція боулінгу визначає його масштаб, - уточнює Карина Малікова. - Наприклад, закритого клубу навряд чи доцільно розміщувати багато доріжок, а хороший ресторан з досвідченим шеф-кухарем, так само, як і професійна охорона, не завадять. У центрі з сімейної концепцією будуть доречні зони розваги для дітей і дитячі атракціони. Також в комплектацію обладнання можна включити автоматичні бортики і спеціальні кулі для дітей, для дорослих затребуваним додатковим розвагою стане більярд. Спортивного боулінгу необхідні роздягальні для спортсменів, душові, камери схову. Органічно в них впишуться Магазини професійного інвентарю для боулінгу. Молодіжний боулінг приверне відвідувачів цілодобовим режимом роботи, наявністю дискотеки, модних ді-джеїв, широким вибором алкогольних напоїв та коктейлів, додатковими рухомими розвагами (Q-ZAR, альпіністська стінка, американський більярд і т. Д.)

Природно, ці концепції не можна вважати абсолютними. Так, вдень в боулінг-центрі можуть проводитися відкриті спортивні змагання або працювати молодіжна школа боулінгу, ввечері він може перетворитися в закритий VIP-клуб або стати місцем проведення корпоративної вечірки, а вночі відкритися для молоді. «Головне, щоб у боулінгу було зрозуміле людям« обличчя »і формувалася постійна аудиторія, а для цього вже на стадії проектування потрібно знати, для кого він створюється», - резюмує Карина Малікова.

Є сьогодні шанс вийти на цей ринок? Як вважає Ілля Кузнєцов ( «Магазин Магазинів»), для професійних гравців на ринку завжди є місце. Втім, як показує досвід, нові учасники цього ринку виростають або шляхом створення виробниками власних операторів, або завдяки приходу в галузь інвесторів з інших розважальних сегментів. Але при наявності грошей і досвіду (або хороших консультантів) - можливо все. Було б бажання.

Хто робить доріжки?

Сьогодні на російському ринку представлені всі найбільші виробники обладнання для боулінг-центрів.

  • Brunswick Bowling & Billiards Corporation. Компанія заснована в США в 1845 році. У 1890-му приступила до виробництва устаткування для боулінгу. Має власну мережу боулінг-центрів Brunswick Zone. Акції компанії котируються на Нью-йоркській фондовій біржі (NYSE). Оператори-партнери в РФ: «Космік», «Планета Боулінг» і «Боулінг Сіті». У Росії, за власними даними, контролює 65% ринку.
  • QUBICA-AMF. Американська компанія, почала займатися виробництвом обладнання для боулінгу в 1950-х роках. Має власну мережу боулінг-центрів. У 2005 році AMF оголосила про злиття з компанією QUBICA, основна сфера діяльності якої - виробництво рахункових систем і системи управління боулінг-центром. За словами фахівців, компанія виробляє найякіснішу, але більш дороге оборудованіе.В Росії компанія контролює, за даними експертів, 20% ринку.
  • VIA Bowling Products (колишня Zhonglu Bowling Industry). Компанія заснована в Шанхаї (Китай) в 1989 році, в 1995-му почала виробляти обладнання для боулінгу. Анонсувала запуск в Росії власної мережі боулінг-клубів «Сьома миля». Компанія контролює 15% російського ринку.

Антон Білих


Джерело: http://www.business-magazine.ru/
Версія для друку
Повернутися до розділу "Бізнес-плани розважальних центрів"
Обговорити статтю на форумі.

Бізнес план нічного клубу Ротація клубів на столичному ринку вражає: майже із сотні нічних закладів щороку закривається і відкривається знову приблизно одна п'ята частина. Річний оборот ринку, за приблизними оцінками, ...
Детальніше.. Бізнес план фітнес клубу Попит на послуги оздоровчих спортивних центрів у великих містах Росії перевищує пропозицію. Вхід на цей ринок поки що відкрито досить широко. Але вхідний квиток коштує кругленьку суму - по ...
Детальніше.. Інвестиції в боулінг-клуби Сьогодні в Росії стабільно зростає ринок боулінгу, що привертає до нього і виробників, і операторів. Але однією з серйозних перешкод у розвитку боулінг-індустрії в нашій країні останні десять років ...
Детальніше.. Бізнес план нічного клубу Де ще можна забути на час про особисті комплексах і проблемах, курсі долара, сварці з коханою людиною і, нарешті, просто вбити час? Тільки в одному з нічних закладів, що стали в останні роки ...
Детальніше.. блискуче кіно Круглі дати в житті компаній, ювілеї підприємців, конференції та семінари, новорічні свята і відкриття нових магазинів ... Одні хочуть увічнити ці події в зображенні і звуці, а інші ...
Детальніше.. Інтерес до боулінгу падає?
Який з цих форматів більш перспективний?
Чому ж інвестори активно йдуть на цей ринок?
Є сьогодні шанс вийти на цей ринок?
Хто робить доріжки?