Реклама
Реклама
Реклама

Хто такі колектори і що вони можуть - як з ними боротися, хто контролює діяльність колекторських агентств і видає ліцензію, як визначити шахраїв, в чому полягає робота колектором, вакансії і відгуки співробітників

  1. Хто такі колектори і що вони можуть?
  2. Правила роботи колекторів і їх обов'язки
  3. Колектор в банку - хто це?
  4. Хто контролює діяльність колекторських агентств?
  5. Хто видає ліцензію
  6. Реєстр колекторів
  7. Як визначити чи це справжнє колекторське агентство або шахраї?
  8. Як боротися з неправомірними діями
  9. Відгуки тих, хто стикався з колекторами: як себе вести і що робити
  10. У чому полягає робота колектора?
  11. Заробітня плата
  12. Що потрібно, щоб влаштуватися на роботу колектором?
  13. Вакансії та відгуки співробітників
  14. Вакансії колектора в Москві без досвіду роботи

Всі знають, що якщо спізнитися з черговим платежем по кредиту, то банк обов'язково почне тиснути. Спочатку такий тиск буде нагадувати «турботу», адже співробітники банку почнуть дзвонити і посилати ввічливі листи з повідомленнями про прострочення. Але якщо керівництво організації прийде до висновку, що такі заходи не дають позитивного результату, то до справи підключать професійних стягувачів - колекторів. Про те, хто такі колектори і в чому полягає їхня робота, сьогодні і піде мова. Всі знають, що якщо спізнитися з черговим платежем по кредиту, то банк обов'язково почне тиснути

Хто такий колектор і хто контролює діяльність колекторських агентств

Хто такі колектори і що вони можуть?

Для позичальника, який прострочив кілька платежів по кредиту, зустріч з колекторами неминуча.

Сам термін «колектор» застосовується по відношенню до професійного стягувачу заборгованостей з позичальників. Під даним назвою може матися на увазі не тільки окрема людина, а й цілі організації, що спеціалізуються на «вибиванні» боргів за допомогою стимуляції боржника.

Як правило, до допомоги колекторів звертаються компанії, що не мають можливості в силу певних обставин стягнути проблемні заборгованості самостійно.

Правила роботи колекторів і їх обов'язки

Ще до недавнього часу діяльність колекторів була практично нічим не обмежена, однак з 1 січня поточного року набрав чинності закон, що визначає правила поведінки стягувачів.

На даний момент колекторам доступні наступні способи спілкування з позичальниками:

  • особисті зустрічі за попередньою домовленістю не частіше ніж один раз на тиждень;
  • телефонні переговори не частіше ніж один раз на день і два рази на тиждень;
  • смс-повідомлення та електронні листи не більше двох разів в день, ніж чотири рази на тиждень і шістнадцяти раз на місяць;
  • листи за допомогою поштових відділень.

Важливо: Колектори не можуть турбувати позичальника з 22:00 до 8:00 в буденні дні і з 20:00 до 09:00 у вихідні дні.

При встановленні контакту колектор зобов'язаний представлятися позичальникові, назвавши власні ПІБ, посада і найменування компанії, яку він представляє. Крім того, всі повідомлення повинні містити інформацію про розмір і структуру боргу.

Для впливу на боржника колектор може використовувати тільки словесне переконання. Насильство, погрози і будь-якого іншого роду тиск розцінюються як вимагання і тягнуть за собою адміністративне, а іноді і кримінальне покарання.

Колектор в банку - хто це?

Після того, як з'явилося прострочення по кредиту, договір потрапляє спочатку у відділ стягнення банку. На цьому етапі з позичальником починають працювати фахівці по роботі з простроченою заборгованістю. У більшості випадків співробітники відділів стягнення є колишніми силовиками.

Кредитний договір з простроченням платежів знаходиться в відділі стягнення близько 6-8 місяців.

В обов'язки відділу входить:

  1. відправка досудової претензії за адресою реєстрації позичальника;
  2. дзвінки до всіх зазначених в анкеті позичальника телефонів з метою виявлення важелів тиску на боржника;
  3. запрошення позичальника в організацію для обговорення варіантів погашення боргу.

Якщо позичальник йде на зустріч, то відділ стягнення пропонує йому:

  • внести половину суми боргу, а решту розділити на рівні платежі, призупинивши нарахування неустойки;
  • виплатити всю суму боргу, списавши неустойку;
  • рефінансувати кредит в іншій організації.

Якщо дані заходи не привели до бажаного результату, співробітники відділу стягнення передають справу до суду або незалежного колекторському агентству. Як показує практика, способів взаємодії банків і колекторів два:

  1. агентський договір;
  2. договір цесії.

У першому випадку банк тимчасово передає право вимоги боргу колекторам, у другому - повністю продає борг за символічну вартість.

Співробітниками колекторських агентств, як і відділів стягнення в банках, найчастіше є колишні:

  • співробітники правоохоронних органів;
  • офіцери збройних сил;
  • пристави-виконавці;
  • юристи;
  • працівники тотожних відділів стягнення в банках.

Хто контролює діяльність колекторських агентств?

У минулому році президент нашої країни доручив Федеральній службі судових приставів контролювати колекторів. З цією метою штат ФССП був збільшений на 375 осіб. Тепер до обов'язків судових приставів додалося ведення реєстру фірм, що займаються стягненням заборгованостей і загальний контроль їх роботи.

Нормативно-правове регулювання діяльності по поверненню прострочених боргів фізосіб і індивідуальних підприємців, в свою чергу, здійснює Міністерство Юстиції. Даному міністерству підвідомча Федеральна служба судових приставів.

Хто видає ліцензію

Відповідно до федерального закону про колекторську діяльність №230-ФЗ, з першого січня поточного року проводити заходи по стягненню заборгованостей мають право тільки колекторські установи, включені до державного реєстру юридичних осіб, які здійснюють діяльність з повернення простроченої заборгованості в якості основного виду діяльності.

В рамках даного законопроекту Федеральна служба судових приставів опублікувала перелік колекторських агентств, що мають які отримали ліцензію на здійснення діяльності в 2017 році. На даний момент в даному списку перебуває 87 колекторських агентств .

Реєстр колекторів

Федеральна служба судових приставів є уповноваженим органом на ведення державного реєстру колекторських компаній.

ФССП отримала статус уповноваженого органу на підставі Указу Президента РФ від 15.12.2016 №670. Відповідно до федерального законопроекту №230-ФЗ компанії, які здійснюють колекторську діяльність, мають стояти до спеціального реєстру. Невиконання цієї вимоги тягне за собою накладення штрафу в розмірі до 2 мільйонів рублів для юросіб, до 1 мільйона - для громадян, а також дискваліфікацію на строк до одного року - для посадових осіб.

Відомості про організацію повинні бути внесені до реєстру протягом 20 робочих днів з моменту надання компанією наступних документів:

  • заяви;
  • копій установчої документації;
  • відомостей про розмір чистих активів;
  • виписки з ЕГРЮЛ;
  • копій договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності;
  • копій документів, що підтверджують наявність і відповідність вимогам обладнання та програмного забезпечення;
  • копій документів, що підтверджують наявність сайту;
  • виписки з реєстру операторів, що займаються обробкою персональних даних;
  • квитанції, що підтверджує оплату держмита.

Важливо: Розмір державного мита за реєстрацію становить 100 тисяч рублів.

Як визначити чи це справжнє колекторське агентство або шахраї?

Останнім часом почастішали випадки шахрайства: громадянам телефонують люди, що представляються колекторами, і вимагають повернення боргу. Навіть якщо у людини дійсно є заборгованість по кредиту, і він переведе платіж після дзвінка на рахунок, вказаний шахраями, то гроші він втратить, а банку або колекторському агентству залишиться, як і раніше, повинен. Для того щоб уникнути подібних ситуацій, необхідно гранично уважно взаємодіяти з людьми, що представляють колекторами.

Перш за все, необхідно насторожитися, якщо той, хто телефонує просити погасити борг, внісши гроші на новий для вас рахунок.

Якщо «колектор» стверджує, що ваш борг виявився в руках агентства з причини продажу, то сміливо вимагайте докази: договір цесії і оригінал вашого кредитного договору.

Навіть якщо документи будуть надані - необхідно перенести зустріч на інший день і відвідати відділення банку для уточнення інформації.

Не виключено, що в банку про продаж вашого боргу нічого не чули. В такому випадку відразу стане зрозуміло, що до цього ви говорили з шахраями.

Важливо: При встановленні контакту колектор зобов'язаний представитися. Це означає, що він повинен назвати свої прізвище, ім'я, по батькові, посада та найменування компанії, в якій він працює.

Перевірити наявність ліцензії у названого колекторського агентства можна, відвідавши сайт Федеральної служби судових приставів і ознайомившись з державним реєстром колекторів, в якому на даний момент офіційних установ менше ста.

Як боротися з неправомірними діями

На жаль, непоодинокі випадки, коли колектори перевищують свої повноваження, що змушує позичальників звертатися в правоохоронні органи.

Підставою для подачі заяв в подібного роду інстанції є:

  • загрози;
  • образи;
  • вимоги про продаж майна;
  • вимоги передачі грошей безпосередньо агенту установи.

Необхідно пам'ятати, що посягання на майно боржника правомірно тільки з боку приставів і тільки після рішення суду. Колектори не мають права ні реалізовувати майно, ні описувати його.

Заява в будь-який з відомств має складатися максимально грамотно і з докладним описом проблеми і претензій, які позичальник пред'являє колекторської організації. У зверненні має міститися вся відома інформація про кривдника - ПІБ, посада, найменування організації. Найкраще, якщо до скарги буде докладено речові докази того, що сталося: аудіо- чи відеозапису, роздруківки дзвінків і повідомлень.

У разі, якщо колектор поводиться особливо агресивно, необхідно подати звернення в прокуратуру і в НАПКА (Національна Асоціація Професійних Колекторських Агентств). НАПКА займається врегулюванням суперечок, що виникають під час здійснення діяльності по стягненню.

Відгуки тих, хто стикався з колекторами: як себе вести і що робити

За відгуками наших співвітчизників, які зіштовхнулися з колекторами, спілкуватися з ними необхідно ввічливо, але впевнено. Як показує практика, збирачі користуються юридичною неграмотністю населення, і за рахунок цього домагаються фантастичних результатів по поверненню безнадійних боргів. Тому знання закону може істотно остудити запал колекторів. Однак необхідно контролювати свою промову - адже якщо зірватися на образи і погрози, збирачі можуть згодом використовувати це все проти вас.

Позичальники, які зіткнулися з колекторським свавіллям, відзначають, що найбільш ефективним способом припинити неправомірні дії агентів є подача заяв в прокуратуру, НАПКА і Роскомнадзор. Як правило, до моменту подачі скарг від позичальника колектори відчувають себе дуже впевнено і дозволяють собі більше, ніж їм дозволено законом. Тому при виявленні хоча б найменшого правопорушення необхідно негайно звертатися за допомогою до вищих інстанцій.

Прочитайте також нашу докладну інструкцію про те, як боротися з погрозами від колекторів - куди скаржитися і що взагалі потрібно робити.

У чому полягає робота колектора?

У зв'язку з недавно внесеними в законодавство про колекторську діяльність поправками, в російських банківських установах була проведена мінімізація робочих місць, внаслідок чого по банкам прокотилася хвиля скорочень. Таким чином, робота по стягненню простроченої заборгованості тепер істотно обмежена новим законом, тому керівні склади банків передають матеріали по неплатникам професійним стягувачам.

Робота колекторських агентств полягає в обдзвоні боржників і переконанні їх в необхідності погасити заборгованість по кредиту. У деяких ситуаціях колектори виїжджають на місце і проводять особисті зустрічі з неплатниками.

Заробітня плата

За середньостатистичними російським показниками заробітна плата стягувачів коливається в межах від 30 до 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У більшості випадків роботодавці називають потенційним співробітникам суму в 50 тисяч рублів щомісячно, однак, як зазначають працівники деяких агентств, досягти такого рівня зарплати практично не можливо.

Заробітна плата колектора нараховується залежно від суми, поверненої позичальниками.

Що потрібно, щоб влаштуватися на роботу колектором?

Як правило, в зв'язку з особливостями роботи, до колекторів ставляться такі вимоги:

  • стресостійкість;
  • вища освіта;
  • кращий досвід роботи в силових структурах.

Вакансії та відгуки співробітників

Робота колектором в банку «Тінькофф»

Працівники співробітників відділу стягнення банку «Тінькофф» істотно різняться. Однак більшість з них відзначає такі особливості, як:

  • робота на дому;
  • вільний графік;
  • навчання;
  • виплата 2 рази в місяць на банківську карту;
  • працевлаштування за договором ЦПХ.

Однак нерідко зустрічаються повідомлення про те, що через два тижні навчання і роботи «Тінькофф» повідомляє новачкові, що той не підходить під корпоративні умови, і звільняє його. Крім того, в більшості відгуків співробітники відзначають, що фактичний рівень заробітної плати сильно відрізняється від заявленого.

Вакансії колектора в Москві без досвіду роботи

Для того щоб влаштуватися на посаду колектора в Москві, не маючи при цьому досвіду роботи, необхідно мати високу стійкість до стресів.

Роботодавці нерідко закривають очі на відсутність досвіду роботи колектором, якщо кандидат має вищу юридичну, психологічну або економічну освіту. Найкраще, якщо присутній досвід роботи в силових структурах - саме таким людям колекторські агентства віддають свої переваги, адже саме жорсткі, дисципліновані і впевнені в собі люди зможуть вибивати борги найбільш ефективно.

Хто такі колектори і що вони можуть?
Хто контролює діяльність колекторських агентств?
Колектор в банку - хто це?
Хто контролює діяльність колекторських агентств?
Як визначити чи це справжнє колекторське агентство або шахраї?
У чому полягає робота колектора?
Що потрібно, щоб влаштуватися на роботу колектором?