Реклама
Реклама
Реклама

Інтерв'ю з Борисом Колесніковим: що буде з економікою України в 2018 році

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. АВТОР:
  3. Орфографічна помилка в тексті:

5 січня 2018, 15:00 Переглядів: 5 січня 2018, 15:00 Переглядів:   Борис Колесніков: Яку українську галузь не візьми, її можна розвивати

Борис Колесніков: "Яку українську галузь не візьми, її можна розвивати".

- Борисе Вікторовичу, останні три роки були непростими для країни. Як опозиційний уряд оцінює ситуацію, що склалася в цифрах?

- За останні три роки було втрачено $ 330 млрд ВВП. Для нашої країни це космічна цифра, тому що ці втрати можна порівняти з втратами у Другій світовій війні. І якщо взяти середню норму 10-15% зарплати від валового продукту, то виходить, що українці недоотримали за останні три роки близько $ 35-40 млрд тільки у вигляді зарплат. Якщо розділити цю суму на число зайнятого населення (12 млн чоловік), то виходить, що кожен українець недоотримав близько $ 4 тис. Відповідно, Пенсійний фонд недоотримав $ 12-15 млрд, а кожен пенсіонер недоотримав від $ 1000 до $ 1200.

Падіння йде по всіх секторах: промисловість, сільське господарство, послуги. Послуги - найголовніша складова світової економіки. Якщо в 2019 році пустять "Північний потік-2", Україна може втратити ще $ 2-3 млрд. Економіку не обдуриш. З тим, що прогнозує влада (3% зростання в наступному році), ми відновимо рівень економіки 2013 року до 2040 року.

Іншого виходу немає, як забезпечення економічного зростання. Для порівняння можна подивитися на приклад Румунії - тут номінальний ВВП в 2016-му - $ 187 млрд. В Україні - $ 93,3 млрд. А від Польщі ми відстаємо більш ніж в 5 разів. Я вже не кажу про західні країни. Вихід з такої ситуації дуже простий. Завдання №1 - відновлення статусу транзитної країни. Можу додати, що в ході політичних акцій і заяв ми втратили авіаційний, автомобільний транзит. Особливу увагу потрібно звернути на країни БРІКС, де живе майже 40% населення Землі. Україна має все для того, щоб вийти на ці ринки. Особливо на ринки Індії та Китаю, тому що ці країни разом узяті - це за великим рахунком 50 Україн. Продукція, від сухого молока до м'ясопродуктів, зможе забезпечити стабільне економічне зростання.

- Які реальні кроки ви могли б запропонувати владі?

- Яку українську галузь не візьми, її можна розвивати. Гектар землі при вирощуванні на ньому пшениці дасть $ 400-500 виручки. А ось гектар, на якому вирощуються голландські або бельгійські сорти яблук, дасть $ 15 тис. Виручки. Якщо ж говорити про вирощування горіхів, то в такому випадку гектар принесе $ 32 тис. Доходу. Резюмую, що поки українці змушені їздити збирати, наприклад, яблука в іншу країну, українська економіка буде дедалі біднішими.

Ринок є, поки ще є фахівці, але немає бажання і немає державної стратегії економічного зростання. Поки цього не буде, ми приречені. Європейського рівня зарплат при такому ВВП не буде ніколи. Тобто доходи українців у себе в країні будуть в 2-4 рази нижче, ніж у Східній Європі. Це аксіома, через яку активне населення покине країну, залишивши тут пенсіонерів і дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

- Біч наших днів - ЖКГ і все, що з ним пов'язано. Що можна змінити в цій сфері на благо народу?

Україна займає перше місце в Європі за енерговитратами. Сьогодні Україна має 80% будинків, які були побудовані до 1980 року, коли газ коштував 17 копійок на кожну людину в місяць і його споживання ніхто не рахував. Успішним прикладом є колишня НДР. За 10 років були перебудовані всі панельні будинки. Вони були утеплені та обладнані котельнями. Котли розмістили на дахах. Завдяки цьому були ліквідовані ситуації, коли в будинках було холодно або не було гарячої води.

Необхідно підготувати державну програму (аналогічну німецької для східних областей Німеччини) і в складчину модернізувати житловий фонд. 30% може дати державний бюджет, 40% - місцеві ради, 30% - у вигляді безпроцентної позики на 10 років для мешканців. В такому випадку буде зекономлено як мінімум 3 млрд кубометрів газу в рік. Якщо ми візьмемося за модернізацію житлового фонду, то кожен власник квартири в панельному будинку вдвічі знизить свої витрати. Іншого рецепту немає.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Борис Колесніков:" Європейських зарплат при такому ВВП не буде ніколи "". інші Новини політики дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ігор Сєров

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як опозиційний уряд оцінює ситуацію, що склалася в цифрах?
Які реальні кроки ви могли б запропонувати владі?
Що можна змінити в цій сфері на благо народу?