Реклама
Реклама
Реклама

Під Санкт-Петербургом згорів полігон токсичних відходів "Червоний бор"

Незвичайна ситуація склалася під Санкт-Петербургом, в Тосненському районі. Після того, як Рахункова палата нарахувала нецільове витрачання коштів на кругленьку суму майже в мільярд рублів на реконструкції так званого полігону токсичних відходів "Червоний бор", цей самий полігон раптом різко загорівся. І слідів мільярда тепер просто не знайти! Незвичайна ситуація склалася під Санкт-Петербургом, в Тосненському районі

Фото: AP

Варто відзначити, що завод з переробки токсичних відходів будували довгі чотирнадцять років. За даними аудиторів, в незавершеному будівництві заводу якраз і "заморожено" понад мільярд. При цьому будь-яка екологічна надзвичайщина, особливо пожежі, там трапляється настільки часто, що просто не віриться, що загоряння випадкові. Напевно це підпали з метою заплутати сліди, щоб потім ніхто не зміг розібратися, в який "дим" звертаються державні гроші.

Напередодні чергової пожежа розгорілася в місці зберігання шин та покришок, екологи забили на сполох, порекомендувавши жителям південних районів Пітера без особливої ​​потреби не виходити на вулицю і щільніше закривати вікна і кватирки. Полігон огорнуло їдким димом, - самі розумієте, гума горить ... За різними даними, на полігоні згоріли також 200-літрові бочки з відходами нафтопродуктів і лакофарбових матеріалів на загальній площі 5 тисяч квадратних метрів.

Тривога екологів цілком з'ясовна. "Червоний бор" - це найбільший полігон для утилізації токсичних відходів з хімічних, медичних та промислових підприємств Північно-Західного федерального округу. Його площа становить 77,8 гектара. У 2008 році сюди було доставлено близько 8,5 тисячі тонн токсичних відходів, в 2009-му - 10 тисяч тонн.

У двох кілометрах від полігону знаходиться селище Червоний Бор, в п'яти кілометрах - місто Колпіно і в 30 кілометрах - власне сам Петербург. У далекому вже 1993 році, коли територія полігону виявилася переповнена сміттям, уряд Санкт-Петербурга вирішило побудувати в Червоному Бору експериментальний завод по переробці відходів.

З 1995 по 2010 рік на будівництво об'єкта було виділено 1,2 мільярда рублів з федерального бюджету і міського бюджету Пітера. Незрозуміло, з якої причини потрібний регіону об'єкт перетворився на "довгобуд". Інвестиції йшли регулярно, без затримок. З 36 об'єктів поки готові тільки п'ять. В кінці 2010 року "Червоний бор" перевірила Рахункова палата.

Читайте також: Чому вибухають арсенали?

Аудитори дійшли висновку, що бюджетні кошти витрачалися вкрай неефективно, а саме будівництво велося з численними порушеннями, навіть без затвердженої проектно-кошторисної документації! Як пишуть "Известия", полігон, на якому знаходяться відходи першого-четвертого класів небезпеки, займає майже 80 га лісових земель, проте вони взагалі не переведені у відповідний розряд "землі інших категорій".

Особливу небезпеку полігон представляє для Санкт-Петербурга під час осінніх і весняних паводків. Комісія по захисту морського середовища Балтійського моря навіть привласнила полігону спеціальний статус "гаряча точка №23". За даними Рахункової палати, з 57 карт (ділянок), обладнаних для прийому і накопичення небезпечних відходів, 52 повністю заповнені і законсервовані.

Ревізори Рахункової плати поклали провину за ситуацію в "Червоному бору" на його власника - уряд Санкт-Петербурга, а також головного контролера - Ростехнагляд. Як з'ясувалося, технічні інспектори, незважаючи на порушення, регулярно продовжують ліцензію полігону. Екологи підозрюють, що пожежа на полігоні стався з вини його власників, тобто якихось персон з керівництва міста: можливо, вони навмисно спалювали токсичні відходи.

Цікаво, що розслідування причин аварії в "Червоному бору" вже провести не вдасться: все просто-напросто згоріло ... До речі, під час гасіння пожежі в "Червоному бору" сильно постраждав начальник одного з пожежників караулів - він надихався продуктами горіння, його госпіталізували. Те, що хмара отруйного диму не досягло Північної столиці, - справжнє диво. Просто-напросто вітер відносив клуби в іншу сторону. Що було б, якби вітер дув у напрямку міста, важко собі навіть уявити!

До всіх екологічних бід Санкт-Петербурга додалася б ще і ця - отруєння населення міста отруйним димом ... За статистикою, 96 відсотків жителів Санкт-Петербурга живе в умовах високого і дуже високого рівня забруднення атмосферного повітря. Причому цей рівень зростає і не збирається падати, незважаючи на всі хитрощі міської влади.

Зокрема, збільшення спостерігається за такими показниками, як оксид вуглецю, леткі органічні сполуки та ін. По діоксиду азоту, наприклад, який міститься у вихлопних газах автомобілів, гранично допустима концентрація в повітрі перевищена в 20 разів! Зараз в Петербурзі на одну людину припадає аж 60 кілограмів шкідливих речовин ...

Екологічну ситуацію в Петербурзі можна назвати критичною. За офіційною статистикою, за останні роки майже 50 відсотків проб грунтів в місті не відповідали гігієнічним нормативам і санітарно-хімічними показниками. В межах міста розташовується велика кількість промислових підприємств, які не мають проекту санітарно-захисних зон.

У таких промислових зонах знаходиться близько 2000 будівель, в яких, за скромними підрахунками, проживає близько 300 тисяч жителів. Загалом, той мільярд з гаком, який, по суті, згорів в "Червоному бору", для реальної екологічної захисту Санкт-Петербурга був би нітрохи не зайвим. Хочеться вірити, що компетентні органи все-таки знайдуть конкретних винних в ситуації, що створилася і вони отримають по заслугах. Однак в тому, що згорілий отруйним полум'ям мільярд вже ніколи не повернеться, сумніватися майже не доводиться. У цей віриться легко.

Читайте найактуальніше в рубриці "Події"