Реклама
Реклама
Реклама

Нерухомість, Мінськ, Зелений Бор, Колодищі, Ладутько

  1. Все нове - спочатку погано?
  2. громадськість протестує
  3. Коригуванню не радикальні, але істотні

Найгучніший і неоднозначний проект найближчих років на генеральному плані Мінська - мікрорайон Зелений Бор за межами міста - видозмінюється і розвивається буквально на очах ще до початку будівництва. Що, в принципі, не дивно: в найближчі роки тут отримають кров або роботу близько 60 тисяч чоловік. Але за кілька місяців, що минули з моменту оприлюднення інформації про Зеленому Борі, навколо мікрорайону виникло стільки чуток і скандалів, що вистачило б на пристойний райцентр. оглядач порталу interfax.by розбирався в тому, яка інформація про проект відповідає дійсності, а яка - просто домисли.

Все нове - спочатку погано?

Для початку - трохи новітньої історії Для початку - трохи новітньої історії. На початку 2012 року до території столиці було приєднано 4000 гектарів нових земель поруч з колишнім полігоном, недалеко від селища Колодищі. Територіально вся ця солідна площа тепер відноситься до Партизанському району.

- Сам мікрорайон Зелений Бор займе 1900 гектарів, - каже автор проекту забудови, архітектор УП «Мінскградо» Людмила Ларіна. - На його території планувалося побудувати в основному багатоповерхові будинки, загальна площа квартир в ньому може досягти більш 4,8 млн квадратних метрів. Якщо до 60 тисячам майбутніх мешканців Зеленого Бору приплюсувати жителів малоповерхових кварталів в селищі Колодищі-2, а також сусіднього з ним котеджного селища «Грінвіч», то Мінськ приросте на 210 тисяч жителів. При цьому на знову освоєних територіях будуть заселятися в основному ті, хто хотів поліпшити свої житлові умови. Крім того, в Зеленому Бору зможуть знайти роботу близько 60 тисяч чоловік.

У травні, коли відбулося офіційне представлення проекту публіці, передбачалося, що перший етап будівництва Зеленого Бору триватиме до 2017 року. Паралельно буде проектуватися і створюватися інженерно-транспортна інфраструктура. Протягом цього терміну планувалося здійснити нове житлове будівництво в обсязі 1510 тисяч квадратних метрів - п'ять мікрорайонів на 60 тисяч жителів. Буде потрібно також звести 10 шкіл, 14 дитячих дошкільних установ, 1 початкову школу-сад, 3 поліклініки, магазини загальною площею 6000 квадратних метрів, станцію швидкої медичної допомоги, АТС та ін. Зрозуміло, до Зеленого Бору підбиватимуться всі необхідні комунікації. А в транспортне сполучення нового мікрорайону збиралися підвести автомагістраль, що зв'язує Мінськ з Національним аеропортом, залізничну гілку від станції Озерищі для поїздів міських ліній.

Все б добре, але грандіозні плани архітекторів зустріли запеклий опір громадськості! Звідки? Так все звідти - з околиць майбутнього мікрорайону. Жителі існуючих котеджних селищ «Затишний Кут» і Колодищі-2 перспективі сусідства не раді. У них відразу виникло багато питань.

Скажімо, їх не влаштовувало те, що залізниця, яка зв'яже Мінськ і новий мікрорайон, може пройти в десятках метрах від їхніх садиб. Більш того, поряд запроектована сортувальна станція. Чи не радував уяву і той факт, що неподалік від котеджів намір побудувати ТЕЦ. Чи не заспокоювали громадськість запевнення проектувальників в тому, що міська електричка буде малошумною, а її траса пройде в поглибленні - приблизно на півтора-два метри - і не буде заважати жителям.

Що стосується головної автомагістралі в бік Національного аеропорту «Мінськ», то її передбачається захистити від будинків спеціальними щитами, як це прийнято на всіх великих дорогах. Про ТЕЦ взагалі розмова окрема: яка може бути екологія, якщо поруч будуть чадить труби?

громадськість протестує

Відразу після травневої прем'єри проекту «зацікавлена ​​сторона» - жителі Мінського району, чиї сім'ї, так чи інакше, торкнеться майбутнє будівництво, - зібрали близько 1500 підписів під зверненням до районної адміністрації. У зверненні вони стверджували, що проект детального планування забудови житлового мікрорайону Зелений Бор не відповідає нормативно-правовим актам, а будівництво ТЕЦ і сортувальної станції поблизу селищ «Затишний Кут» і Колодищі-2 суперечить санітарним та іншим нормам. Сортувальну лінію автори звернення пропонували побудувати не поблизу будинків, а в промисловій зоні. Що стосується залізничної гілки, то вона, на думку жителів котеджних селищ, пройде через Республіканський біологічний заказник «Стіклево», чого не повинно бути. А ТЕЦ, яка, до речі, повинна буде постачати не лише Зелений Бор, а й інші території, що стрімко розвивається столиці, взагалі пропонувалося виключити з містобудівного проекту. Місцеві жителі були незадоволені і сусідством з запроектованими автодорогами.

Через деякий час, на початку осені, стало відомо, що звернення громадськості все-таки вплинуло на долю Зеленого Бору. Директор УП «Мінскградо» Леонід Добиш повідомив, що проект мікрорайону в даний час переглядається, але якими будуть квартали в остаточному варіанті, стане ясно пізніше.

Коригуванню не радикальні, але істотні

Потенційні новосели і нинішні мешканці котеджних селищ на схід від МКАД в даний час затамували подих: що відбувається з проектом? Коли він з'явиться в оновленому вигляді, що зміниться після коригування? Ясно, що кардинальних змін не буде, тому що з будівництвом і так затягнули: його планувалося розпочати вже в 2013 році.

оглядач порталу interfax.by почув найсвіжішу інформацію про скандальний проект з вуст голови Мінського міськвиконкому Миколи Ладутько під час прес-конференції, яку той дав в Мінській міській ратуші.

- Мікрорайон буде побудований, і в цьому немає ніяких сумнівів, - заявив Микола Олександрович - Мікрорайон буде побудований, і в цьому немає ніяких сумнівів, - заявив Микола Олександрович. - Довелося тільки підкоригувати його концепцію. Нинішній варіант передбачає будівництво малоповерхових будинків - таунхаусів - замість частини багатоповерхових кварталів. Передбачається зведення в основному 2-3-4-поверхових будівель. Зниження висотності будівель, звичайно, позначилося на загальній площі житла, але не дуже значно: даний показник зменшився всього на 8%. Це стало можливим в результаті того, що будинки будуть стояти близько один до одного, відповідно зменшиться площа під житлову інфраструктуру. Крім того, вирішиться питання з паркуванням особистого транспорту, знизяться витрати на обслуговування території. Загалом, ефективність використання земельних ресурсів стане більш високою. Такий варіант ми підгледіли в Голландії, де в передмістях пішли таким шляхом.

За словами Миколи Ладутько, свіжі пропозиції, що стосуються освоєння території мікрорайону Зелений Бор, були представлені главі держави на початку вересня, коли Олександр Лукашенко відкривав художню галерею народного художника Михайла Савицького на площі Свободи.

- Замовником забудови мікрорайону Зелений Бор буде УКБ Мінміськвиконкому, - каже Микола Ладутько. - Генеральним проектувальником визначено інститут «Мінськпроект». Поставлено завдання в кінці 2013 року - першому кварталі 2014 року розпочати створення інженерно-транспортної інфраструктури, щоб в 2015-му розпочати будівництво перших житлових будинків.

Мер Мінська оптимістично дивиться на майбутнє Зеленого Бору. Причому зараз не можна точно сказати, якого житла там буде більше - побудованого методом пайового будівництва або для сімей, які потребують поліпшення житлових умов. Це, за словами Миколи Ладутько, покаже подальший розвиток подій. У будь-якому випадку територія буде освоюватися не один рік.

- Роботи там вестимуться років десять, - припускає керівник мерії. - До речі, не виключено, що в Зелений Бор будуть переїжджати ті, чиє житло виявиться в межах знесення в процесі модернізації територій в межах міста. У будь-якому випадку розвиток даного майданчика дасть імпульс розвитку всього Мінська.

***

Місце, де буде зведений Зелений Бор, на сьогоднішній день чи не єдиний майданчик, на якій можна вести масштабні роботи. Це стало ясно після того, як в результаті заборони будівництва на орних землях навколо Мінська число територій, де можуть з'явитися нові житлові масиви, істотно скоротилося. Так що роботи почнуться в найкоротші терміни - в цьому сумнівів немає. Але до 2015 року ще є час, тому навіть в нинішню версію проекту можуть бути внесені зміни. портал interfax.by стежитиме за розвитком подій.

Олександр Нестеров

фото автора

Все нове - спочатку погано?
Все нове - спочатку погано?
Звідки?
Про ТЕЦ взагалі розмова окрема: яка може бути екологія, якщо поруч будуть чадить труби?
Коли він з'явиться в оновленому вигляді, що зміниться після коригування?