Реклама
Реклама
Реклама

У три рази дорожче: комунальники шокували листопадовими платіжками за газ

У квитанціях за газ, які харків'яни отримали в грудні 2018 року, сума до оплати збільшилася більш ніж в три рази і з'явився "борг" за три роки. Vgorode дізнався, чому це сталося.
Харків'яни, у яких в квартирі не встановлено лічильник на газ, шоковані: суми в платіжках за листопад зросли в кілька разів. Подорожчання пройшло за двома напрямками: майже в три рази збільшилася норма споживання на людину, ще й підвищилася вартість кубометра на третину по всій Україні з 6,9 до 8,5 гривень.
"Замість 3,3 метрів кубічних на людину вони встановили норму 9,8 кубів", - говорить харків'янин Валерій. - "У моєму випадку 9,8 кубів множимо на 3-х прописаних осіб. Отримуємо 29,4 (кубометра) х 8,5489 (гривень за куб) = 251,34 гривень. Ось така сума і стоїть у мене в платіжці за листопад . А за жовтень я платив за газ за квитанцією 68,88 гривень ".
"Я одна прописана в квартирі, лічильника на газ немає", - розповідає мешканка Салтівки Оксана. - "Раніше за газ на місяць платила щось близько 23 гривень. А зараз прийшла квитанція на 83 гривні. А за що?".
Ще більші суми в платіжках побачили жителі міста, у яких не було гарячої води: для них
газ був розрахований з урахуванням того, що такі споживачі будуть гріти воду на плиті.
В особистих кабінетах на сайті
104.ua харків'яни помітили два зміни:
1) з 1 листопада кубометр газу подорожчав з 6,95 гривень до 8,54 гривень;
2) норми споживання газу зросли з 3,3 кубів на людину в місяць до 9,8 кубів;
3) утворився борг за 2015-2018 роки, який "не підлягає негайній оплаті".
І якщо подорожчання газу було запланованим, то нові норми споживання виявилися неприємним новорічним сюрпризом від газівників. В ПАТ "Харківгаз" пояснюють такі цифри в платіжках
рішенням суду.
"На виконання рішення Верховного суду України, з листопада 2018 року буде змінено норми споживання газу для клієнтів ПАТ" Харківгаз ", які не мають газових лічильників. Нові норми наближені до реального споживання газу, стимулюють установку лічильників і економне використання енергоресурсу", - повідомляється на сайті компанії. - "27 листопада 2018 року Верховний суд скасував занижені норми споживання газу для побутових споживачів, без лічильників. Відповідні постанови Кабміну № 203 і 204 від 23.03.2016 року визнані недійсними рішенням суду з моменту їх прийняття, через порушення регламенту затвердження, відсутність обгрунтувань і розрахунків. Тому з листопада щомісячні обсяги споживання газу для клієнтів ПАТ "Харківгаз" без лічильників вказані з урахуванням зміни норм ".
"Науково-статистичні дослідження споживання газу, фактичні дані по Харківській області, вказують на те, що норми, які діяли до 1 листопада 2018 року було майже втричі нижче реального використання газу, "- наполягають в" Харківгазі ".
"Необгрунтованість занижених норм доводять фактичні показники лічильників наших клієнтів. Проаналізувавши загальне споживання жителів понад 260 будинків Харківської області, які користуються тільки плитами, бачимо, що реальне споживання на людину, наприклад в місяці опалювального сезону, становить понад 9 кубічних метра, а не 3, 3 куба як за нормою ", - заявила комерційний директор ПАТ" Харківгаз "Ірина Лістова.
Vgorode вирішив провести свій експеримент і запитав городян, які користуються тільки газовими плитами, про те, скільки "блакитного палива" вони витрачають на місяць по лічильнику.
"По-різному виходить", - говорить харків'янка Ірина. - "Взимку, в основному, більше, ніж влітку. Може бути і 5, і 7 і 10 кубів - але це на трьох людей, що проживають в квартирі. Тобто, максимально по 3,3 куба на людину виходить. І це при тому , що у нас немає ні електрочайника, ні мікрохвильовки. тобто ми все готуємо і гріємо на газу. і, до того ж, пару раз в тиждень я користуюся духовкою: то пиріжки печу, то печиво, то рибу запікаю. А цієї весни чоловік взагалі в квартирі сам жив, так там за місяць тільки полкуба набігло: він на роботі з ранку до вечора був, майже не готував ".
(На фото - фактичні покази лічильника газу Ірини. Обчислити спожитий за місяць обсяг можна, віднявши від наступного місяця попередній, наприклад: 220 (листопад) - 211 (жовтень) = 9 кубометрів за місяць).
"На двох проживаючих кубів по 7 газу виходить. Це по 3,5 на людину", - розповідає Андрій Юрійович. - "І це з урахуванням того, що у нас не було гарячої води з травня до кінця жовтня! Гріли відра на 10 літрів кожен день. Правда, влітку дружина нечасто пекла, а зараз раз в тиждень духовкою користується, а то й частіше. Електрочайник і мікрохвильовки у нас теж немає. Але є мультиварка, в ній періодично щось готуємо ".
Тобто, в середньому харків'яни, яких ми опитали, витрачають по 3,3-3,5 кубометрів газу на місяць, що приблизно відповідало "заниженими" нормам, які були скасовані рішенням суду.
тему
установки газових лічильників Vgorode планує розглянути в наступних публікаціях.
Шановні читачі, а скільки газу за лічильником витрачаєте ви і чим, крім плити, користуєтеся (електрочайник, електродуховка, бойлер для підігріву води, мікрохвильовка і т. П.)? Напишіть відповідь в коментарях.
Чи не менше, ніж новими нормами споживання, городяни шоковані "боргами" в квитанціях.


А за що?
Шановні читачі, а скільки газу за лічильником витрачаєте ви і чим, крім плити, користуєтеся (електрочайник, електродуховка, бойлер для підігріву води, мікрохвильовка і т. П.)?