Реклама
Реклама
Реклама

Найкраща інвестиція. Долар з початку року подорожчав майже на 18%

За дев'ять місяців 2018 року банальна купівля доларів виявилася одним з кращих способів вкладення коштів. Для порівняння, євро за цей період виріс на 11%, індекс біржі - на 9%. На якому горизонті тримати американську валюту? За дев'ять місяців 2018 року банальна купівля доларів виявилася одним з кращих способів вкладення коштів

Фото: depositphotos.com

Банальне інвестиційне рішення - купити готівкові долари і тримати, в 2018 році воно показує прекрасну прибутковість. Причому навіть не треба було вкладати ці долари в єврооблігації: вони хоч і дають непоганий купон, але через санкції втратили в ціні. З початку року рубль падає, і це при тому, що ціни на нафту тримаються високо і навіть підросли за цей період.

Якщо взяти більш довгий горизонт, то долар так чи інакше ріс по відношенню до рубля. Наприклад, за 20 років, навіть якщо взяти курс після девальвації 1998 року, долар подорожчав в три з гаком рази, тобто додав більше 200%. Справедливості заради варто відзначити, що в нульові долар падав майже шість років поспіль по відношенню до рубля не тільки в номінальному, а й в реальному вираженні.

За останні десять років не тільки рубль, а й інші валюти країн, що розвиваються подешевшали по відношенню до долара та інших валют розвинених країн. Після кризи 2008 року відношення інвесторів до ринків, що розвиваються стало змінюватися, а після європейської боргової кризи 2011 року ця ставлення змінилося радикально, говорить директор аналітичного департаменту «ЛОКО-Інвест» Кирило Тремасов:

Були періоди, коли в рублях можна було отримати високу дохідність: наприклад, в 2014 році за облігаціями ставки були 16-17%. Якщо дивитися на всю історію російської валюти, то вкладення в долари в довгостроковій перспективі виявлялися вигіднішими. Дуже багато факторів грають на користь долара і тепер, каже експерт БКС Іван Копєйкін:

Поліпшити результат допомогли б акції американських компаній. Навіть при покупці в серпні 2008 року, тобто до обвалу ринку, кошики паперів широкого індексу S & P 500, за десять років вдалося б примножити суму в доларах майже в два рази. Хоча такий крок підходить тільки для тих інвесторів, які навчилися зважувати ризики.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

На якому горизонті тримати американську валюту?
Ru в ваші джерела новин?