Реклама
Реклама
Реклама

У Москві помер засновник найбільшої фінансової піраміди МММ Сергій Мавроді

Як обдурити понад 10 млн людей, вийти з в'язниці, ставши депутатом, а потім обдурити ще жителів США і Африки. Біографія Сергія Мавроді, який обіцяв стати президентом Росії в 1996 році

Про смерть 62-річного Мавроді повідомляє інформагентство "Москва" з посиланням на помічника Мавроді Олександра Власова.

За даними російських ЗМІ, Мавроді помер в Боткінській лікарні, куди його відвезли з тролейбусної зупинки на вул. Полікарпова поблизу Свалявського вокзалу. Мавроді стало погано, і перехожий викликав йому "швидку". За попередніми даними, Мавроді помер від серцевого нападу.

Чим запам'ятався засновник найвідомішої на теренах пострадянського простору фінансової піраміди, жертвами якої стало 10 до 15 млн осіб.

початок

Сергій Мавроді народився 11 серпня 1955 року в Москві. Батько Пантелей Андрійович працював монтажником і мати Валентина Федорівна пропрацювала все життя економістом на одному держпідприємстві.

Дитинство Мавроді було незвичним. За непосидючість за 10 років навчання хлопчик отримав 12 струсів мозку. В юному віці у Сергія діагностували порок серця, тому прогнози були невтішні - Мавроді міг не дожити до 18 років.

Проте, за його словами, Мавроді "виграє всі можливі шкільні олімпіади" і в 1972 році вступає до Московського державного інституту електроніки і математики на факультет прикладної математики.

До слова, він виробив власний режим дня, якому слідував з дитинства. Мавроді спав з 6 до 10 ранку, а потім з 18 до 22.

Не менш дивним він згодом покаже себе в шлюбі. Дружиною Мавроді стала запорізька студентка Олена Павлюченко ( "Міс глядацьких симпатій" одного з конкурсів і колишня учасниця програми "Ранкова зірка"). Але після одруження її Сергій поселив у сусідній квартирі, і Олена відвідувала чоловіка кілька разів на тиждень.

Олена Павлюченко дружина Мавроді

Під час навчання Мавроді намагається заробити, виробляючи і продаючи аудіо - та відеокасети. За це вперше і потрапляє за грати на 10 діб за заборонену пріватнопредпрінімательскую діяльність. І вже тоді хлопець розуміє, що заробити таким чином можна вкрай мало.

У 1989 році заснував кооператив МММ, який спочатку займався торгівлею імпортної техніки, проте після розвалу СРСР заробив як фінансова піраміда.

Назва МММ походить від перших букв трьох засновників (Сергій, його брати В'ячеслав і Ольга Мельникова). Але за словами саме Мавроді, він був єдиним засновником.

"Щоб створити кооператив, потрібно було не менше трьох засновників. Але це були чисто номінальні люди ", - пояснює Мавроді в одному з інтерв'ю.

Шалений успіх і афера століття

У 1993 році зареєструвало свій перший проспект емісії акцій, а вже 1 лютого 1994 року акції надійшли у вільний продаж.

Всього за півроку були досягнуті небачені раніше в інших структурах результати: 15 млн вкладників, акумуляція третини бюджету Росії, зростання цін на акції в 127 разів.

Мавроді в цей час заробляв по $ 50 млн в день. За місяць успішні вкладники МММ купували трикімнатну квартиру.

Акції почали друкувати на тому самому поліграфпідприємства, що і валюту. Та й зовні "червінці Мавроді" були схожі на гроші, тільки замість портрета Сталіна на паперах було зображення засновника МММ.

Величезну роль в поширенні МММ грав телевізор і телереклама. У 1994 році Мавроді навіть вітав росіян з екранів телевізорів (замість Єльцина!) З новим роком. Він пояснює це тим, що виграв аукціон.

У рекламі МММ брав участь відомий персонаж Льоня Голубков і відома в той час актриса серіалів Вікторія ( "Просто Марія") Руффо.

І все ж піраміда впала. 20 липня по ТБ виступили з критикою МММ глава Антимонопольного комітету, начальник податкової поліції і сам Єльцин. А вже 4 серпня 1994 Мавроді був арештований за звинуваченням у приховуванні податків від доходів очолюваної ним фірми Інвест-Консалтинг.

Існує версія, що атака на МММ почалася після того, як міністри і директори підприємств понесли в МММ державні гроші.

Лайфхак від Мавроді, як вийти з в'язниці: він організував збір підписів для реєстрації кандидатом в депутати Держдуми РФ, і вже в жовтні його звільнили з-під варти.

В афері брало участь близько 15 млн осіб, своєрідна країна в країні. В одному з інтерв'ю Сергій шкодує, що не скористався можливостями, які могло дати таку кількість розлючених людей:

"Не став, будучи заарештованим в 94-м, кидати натовпу на Кремль і розв'язувати громадянську війну. Треба вже було йти до кінця. Гірше, ніж зараз, для країни все одно не було б".

У 1996 році Мавроді обіцяв балотуватися в президенти Росії.

Втім, ставши депутатом, Сергій і не думав виконувати свої обов'язки. Він жодного разу не з'явився на засідання Держдуми. Його звільнили і звинуватили в шахрайстві. 2 вересня 1997 року МММ було визнано банкрутом. 52 людини покінчили життя самогубством.

Тоді Мавроді тікає з Росії. 17 грудня 1997 року Сергія Мавроді оголосили спочатку в загальноросійський, а через рік і в міжнародний розшук. Однак п'ять років йому вдавалося переховуватися.

Курс на Африку

Перебуваючи в розшуку, він створив ще одну піраміду, тепер уже в мережі - віртуальну фондову біржу Stock Generation (SG), яка була зареєстрована в одній з країн карибського басейну. І тільки за рік від схеми постраждало близько 275 тис. Людей (в основному громадяни США і Західної Європи).

Зрештою, Мавроді таки вдалося заарештувати в січні 2003 року на орендованій квартирі в Москві. Подейкують, що під час затримання його знайшли в хутряній безрукавці і перуці.

Мавроді пред'явили три звинувачення. Суди тривали до 2007 року. Справа мала обсяг понад 650 томів, тільки перелік позивачів зачитували два дні.

В результаті суд постановив 4 роки і 5 місяців за гратами, він практично провів під слідством. 22 травня 2007 Мавроді вийшов з в'язниці.

І на цьому його діяльність не припинилася. У 2011 році він запустив МММ-2011, потім МММ-2012. Обидві зазнали краху, але формально претензій до Мавроді не було. Тепер про небезпеку в МММ ніби-то попереджали.

У 2014 році аферист з досвідом засновує MMM-Global, від діяльності якої постраждали жителі африканських країн, таких як ПАР і Нігерія. У цьому випадку він представляв МММ як можливість допомогти ближньому.

Має Мавроді відношення і до України. У серпні 2012 року він об'являето створення політичної партії МММ (Мі Маємо Мету) в Україні. ця партія висунула Дениса Пушилін Денис Володимирович (згодом ватажка ДНР) кандидатом в депутати в одному з Київських округів області.

Він є автором півсотні літературних творів, зокрема книги "Син Люцифера", де герой його віку за часів МММ спокушає людей. Також про Мавроді знятий фільм "ПіраМММіда".