Реклама
Реклама
Реклама

Архіви Блог підприємця

Привіт, читачі нашого блогу кава Хаб .

Ми (засновники компанії - Микита і Олег ) Пишемо серію листів з історіями про запуск і розвиток нашого бізнесу. Так як всі події тісно пов'язані з запуском нових об'єктів - розповідати ми будемо про об'єкти які відкривали і закривали.

Повернемося в жовтень 2015 го року, коли у нас є 1 кав'ярня Кава Хаб на Плеханова 44, і я натхнений нашими успіхами шукав місце під другу кав'ярню. Та не просто місце, а щоб прям в центрі міста.

І щось більш менш знайшов. Як ви вже знаєте, місто Калуга - комерційна його сторона, це вулиця Кірова від одного кільця (Площа світу) до іншого (Площа перемоги). До неї прилипають кілька другорядних вулиць: Леніна, Московська і т.д.

Так ось місце я знайшов на вулиці Кірова, будинок 64. Житловий п'ятиповерховий будинок, де перший поверх скупили під комерцію. Подзвонив по оголошенню, домовився про зустріч. Причому, перший поверх розділений між 2-ма власниками. Це великі девелопери. Ташир і вся їх структура.

Ми вже мали справу з цими хлопцями, на нашу першому об'єкту Кірова 20 . Вони відрізняються від багатьох інших власників і забудовників. Варто відзначити, що хлопці (а це дуже важливо для нас) дотримуються підписаної угоди, і тих домовленостей які ми встановлюємо в процесі переговорів і навіть йдуть на зустріч. Спасибо большое за співпрацю, впевнений, ми ще будемо співпрацювати.

Повернемося в холодний жовтень-листопад. Зустрівся спочатку я, з представником власника, потім покликав Олега, потім подивився договір. Місця було 2, одне ближче до Московської - 40 метрів і дорожче в перерахунку за метр квадратний, другий прям посередині між вулиць - 70 метрів і дешевше в перерахунку за квадрат, але дорожче сумарно.

Вели переговори з обома, вибирали і вибудовували план приміщення - в результаті в 40 метрах нам не вдалося відкритися, не змогли врахувати особливості приміщення. Вибрали приміщення, 70 метрів. Отримали договір, обговорили його.

Оглядаємо приміщення і домовляємося про умови

Ми дуже швидко про все домовилися. Олег і я вирішили ризикнути і спробувати зробити ще одну кав'ярню. Спланували розміщення, запросили мебляра, хлопці запустили процес навчання нових співробітників. Тоді у нас працювали Саша Гужавін і Антон Смородин - справжнісінькі кавові гіки, я шалено радий - що доля нас з ними познайомила і звела в роботі.

Запускаємо навчання та ремонтні роботи Запускаємо навчання та ремонтні роботи   Підготовка до відкриття   Версія Кава Хаб 2 Підготовка до відкриття Версія Кава Хаб 2

Дівчата назвали другу кав'ярню Баб Хаб, тому що в ній працювали 4 дівчата - на старті. Було 17 грудня, у нас був день і ніч до відкриття - 18 грудня, і ми всією командою дружно взялися за мітли / викрутки / шуроповерти / відра і ганчірки - і драїли, чистили все в кав'ярні. Вибачте мене хлопці, за те, що вам тоді довелося пережити.

У фотографії нижче показана вся краса ситуації.

У фотографії нижче показана вся краса ситуації

Ремонтні роботи в кав'ярні на Кірова 64

Аня розмальовувала дошку, Саша налаштовував систему обліку, друг Олега Олексій - вішав світильники, Антон, Ізольда (наша гостя постійна), Поліна, Аня, Віка - збирали меблі, налаштовували кави машину і займалися в принципі, всім - що було необхідно.

Вночі відкрили шампанське - випили. Так, ми були там всю ніч. Готувалися. З ранку приїхав Олег з пилососом, а ми до речі залишалися в кав'ярні - і спали там. Я не знаю, що нами тоді рухало, напевно - пристрасть до продукту, командна робота, любов до своєї справи. Одним словом - магія. Дико приємно усвідомлювати, що були такі стійкі хлопці, вірні, сильні. Люблю вас.

Люблю вас

Саша і Поліна налаштовують систему

18 грудня ми відчинили свої двері.

Кав'ярня Кава Хаб Кав'ярня Кава Хаб   На відкритті кав'ярні На відкритті кав'ярні

Відкриття пройшло не сказати щоб радісно, ​​гості були - але їх не було багато. В нашій кав'ярні було холодно, тому що опалення не вистачало. В оперативному режимі ставили теплову гармату. Здійснили дуже багато помилок в процесі побудови кав'ярні, але як - то запустилися, і стали працювати.

кава Хаб кава Хаб   Працюю в зміні   Гарний лебідь на капучино Працюю в зміні Гарний лебідь на капучино

У нас була відмінна риса у приміщення - велике вікно і подіум всередині кав'ярні. Ми набили мішки тирсою, одягли їх в кавові мішки з під кави, зав'язали і поставили.

Вітрина в кав'ярні

Я дуже часто працював в цій кав'ярні.

Я дуже часто працював в цій кав'ярні

А на цій фотографії наші бариста, гість і я.

Я, Ізольда, Аня, Віка Я, Ізольда, Аня, Віка   Кав'ярня   Такі красиві фотографії можна було робити в кав'ярні 🙂 Кав'ярня Такі красиві фотографії можна було робити в кав'ярні 🙂

Влітку ми просідали по виручці, кав'ярня пустувала, більше брали напої з собою, а кава-бари качали.

У вересні Олегу зателефонував його знайомий, як - то вони домовилися про те, що ми приїдемо до нього в Москву і поговоримо про співпрацю. Поїхали. На першій зустрічі було зрозуміло, що в розвиток компанії готові інвестувати 1-2 млрд рублів. Про це в наступній статті 🙂

У Калузі, тим часом, команда шукала нове приміщення, а я знаходився в Москві, на нашу напрямку з Московським партнером - інвестором. Приміщення знайшли в Калузі, воно було поруч, на Леніна 80, і коштувало майже в 2 рази дешевше. Там де раніше був магазин InCanto.

Олег був в Калузі, я в Москві, він домовлявся по переїзду в Калузі, ми прийняли рішення відправити лист про розірвання договору по Кірова 64, тому що нам прийшов лист про підвищення орендної плати з певного моменту.

Кав'ярня працювала то в невеликий плюс, то в мінус, то на нулі. Геморою було дуже багато. Ми регулярно труїли там тарганів, а вони все лізли і лізли з вулиці і підвалу. Добре хоч це було за рахунок орендодавця.

Зараз до речі, на тому місці магазин ювелірний і на ньому висить наклейка - Ліквідація товару в зв'язку з закриттям магазину, мабуть черговий підприємець на тому місці «прогорів».

На мій погляд - центр міста Калуги надзвичайно переоцінений власниками приміщень. Розмови про оренду в тій зоні починаються від 2500 рублів за метр квадратний. Це неможливо для малого бізнесу, навіть на маргінальному продукті - як кава.

Загалом, переїхати нам не вдалося, тому що магазин Incanto залишився на тому ж самому місці і продовжив оренду. Ми прийняли рішення закритися. Разом з деякими бариста з нашої команди, закривали і розбирали всі в кав'ярні і в 1 день з'їхали.

висновки:

  1. моноформат в центрі міста без їжі - у нас не спрацював, більше таких сміливців в Калузі не було;
  2. поки немає підписаних документів і ключів від приміщення - ти його не взяв в оренду;
  3. якщо немає прибутку, і є геморой - справа того не варто;

Велике спасибі вам, Олег, за те, що до останнього вірили і вірите в наш спільний проект. Ми разом інвестували багато грошей в наше з вами навчання, і ці гроші дадуть нам великі дивіденди в довгостроковій перспективі, тому що ми не маємо наміру йти з ринку, а навпаки - захопити його і підім'яти під себе.

Кірова 64 - Кав'ярня Кава Хаб

Кірова 64Статус

(on / off) On Дата початку проекту 01.11.2015 Дата закриття проекту лютий 2017 Інвестиції -1 359 875 р. Фаза інвестицій 16 міс. Фаза повернення інвестицій - 2015 Виручка р.141 432 Прибуток р. - 327 327 Рентабельність -% 2016 Виручка р. 5 086 286 Прибуток р. -148 127 Рентабельність -% 2017 Виручка р. 603 292 Прибуток р. 97 367 Рентабельність 16%

За весь час нашої роботи, ми своїми руками відкрили 16 об'єктів. Які то закрили, і зараз у нас залишилося 7 об'єктів в місті Калуга. У нас немає збиткових точок. На кожному об'єкті ми заробляємо прибуток. І хочемо розповісти і показати вам, як ви теж можете це зробити. І мало того, у нас вже є приклади - наші партнери.

Якщо ви хочете ефективно розмістити свій капітал або запустити свій перший бізнес - то пишіть нам на пошту [email protected] або телефонуйте +79997355025 ми проведемо вас за руку, до відкриття.

Ми зустрінемося, обговоримо можливі варіанти розміщення грошей в нашій компанії і порахуємо плановану прибутковість інвестицій.

список статей

У наступній статті, я розповім вам про те, як ми підняли раунд інвестицій на розвиток роздрібної мережі, в масштабі на 200+ об'єктів. І все б нічого, але ...

Статус - діє об'єкт або закритий;

Дата початку проекту - дата початку будь-яких робіт;

Дата закриття проекту - коли закрили;

Інвестиції - сума грошових коштів вкладена в запуск проекту і погашення збитків в перший час, до виходу на самоокупність;

Фаза інвестицій - тривалість інвестиційного циклу, загальна кількість часу участі грошей інвестора;

Фаза повернення інвестицій - тривалість циклу повернення грошових коштів інвестора, загальна кількість часу необхідного для повернення грошових коштів;

Виручка - сумарна кількість готівкових та безготівкових платежів;

Прибуток - залишкова кількість грошових коштів, до оподаткування та повернення по кредитах / позиками, з урахуванням всіх інших витрат.

Рентабельність - відношення виручки до прибутку;