Реклама
Реклама
Реклама

Вагітність на роботі: як захищає закон майбутню маму? розповість юрист

  1. Які права має вагітна жінка? Наскільки її захищає закон? У наш час сучасні жінки хвилюються про...
  2. Чи можуть звільнити вагітну жінку через її стану?
  3. Куди звертатися за допомогою в такому випадку?

Які права має вагітна жінка? Наскільки її захищає закон?

У наш час сучасні жінки хвилюються про свою кар'єру, тому аж до 30 тижні вагітності вони продовжують виконувати свої робочі обов'язки в повному обсязі. Але як розповісти про вагітність роботодавцю і не бути при цьому звільненої? Це питання задає собі кожна майбутня мама.

Українське законодавство захищає права працюючих жінок в цілому, але окремо Кодексом законів про працю передбачено правовий захист працюючих вагітних жінок, жінок, які мають дитину-інваліда або дитину віком до шести років, а також дітей у віці до вісімнадцяти років.

Законодавець передбачив заборону на тимчасове переведення на інше місце роботи вагітних жінок, жінок, які мають дитину-інваліда або дитину віком до шести років, а також дітей у віці до вісімнадцяти років. Забороняється залучати до робіт у нічний час і надурочних робіт вагітних жінок і жінок з дітьми, віком до 3 років. Забороняється також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Крім того, в Сімейному кодексі України передбачено, що роботодавець не має права відмовляти в прийомі на роботу вагітної або жінки, яка має дитину віком до трьох років.

Чи має вагітна жінка право на пом'якшення умов праці або робочого графіка, навіть якщо робочий розклад складено інакше? Що з цього реально отримати від роботодавця?

Вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку колишнього місця роботи.

Також майбутня мама може домогтися переведення на неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в такому випадку провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

У період виношування дитини у жінки іноді виникає необхідність в короткочасному лікарняному, який викликаний її станом здоров'я. В такому випадку необхідно отримати довідку від лікаря, як і при звичайному лікарняному, надати роботодавцю і ці дні будуть оплачені як лікарняний, без вирахування із щорічної відпустки.

На останньому триместрі вагітності, якщо виникає в цьому необхідність чи бажання, можна оформити відпустку по вагітності та пологах.

Читай також: Декретна відпустка в Україні: про правила оформлення

Крім того, українська мама може розраховувати на 70 днів оплачуваної відпустки до пологів і 56 календарних днів після них. При народженні двох і більше малюків мама має право взяти 70 календарних днів і після пологів. Відлік календарних днів відпустки після пологів починається з дня народження дитини.

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами буде оплачений за загальним правилом оплачуваних щорічних відпусток і до щорічних відпусток не включається.

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. При наявності декількох підстав для надання додаткової відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Жінкам, які мають дітей у віці до півтора року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку і харчування, додаткові перерви для годування дитини. Ці перерви надаються не рідше, ніж через кожні три години робочого часу, а їх тривалість складає не менше 30 хвилин кожен. При наявності двох і більше грудних дітей тривалість перерви встановлюється не менше години. Терміни та порядок надання перерв встановлюються підприємством, установою, організацією і з урахуванням побажань матері. Перерви для годування дитини включаються в робочий час і оплачуються за середнім заробітком.

Чи можуть звільнити вагітну жінку через її стану?

Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату в зв'язку з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям - за наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда.

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням.

Куди звертатися за допомогою в такому випадку?

Будь-які питання майбутньої мами, пов'язані з роботою, вирішуються з керівництвом підприємства, відділом кадрів, HR-директором або будь-якою особою, уповноваженою з питань кадрів. Якщо ж ви не знайшли спільну мову з відділом кадрів або у вас все ще залишилися питання, зверніться до юридичного відділу для роз'яснення ваших прав.

У разі, якщо власником підприємства або безпосереднім керівником було скоєно порушення норм КЗпП України працівник має право звернутися за захистом своїх порушених прав із заявою до відповідної районної суд протягом 3 місяців з дня, коли стало відомо про порушення трудових прав.

Читай також: Стягнення аліментів у період АТО. Поради юриста

наш фахівець

Катерина Лисечко,

юрист, координатор практики сімейного права в Eterna Law .

фото: depositphotos.com

Які права має вагітна жінка?
Наскільки її захищає закон?
Чи можуть звільнити вагітну жінку через її стану?
Куди звертатися за допомогою в такому випадку?
Які права має вагітна жінка?
Наскільки її захищає закон?
Але як розповісти про вагітність роботодавцю і не бути при цьому звільненої?
Чи має вагітна жінка право на пом'якшення умов праці або робочого графіка, навіть якщо робочий розклад складено інакше?
Що з цього реально отримати від роботодавця?
Чи можуть звільнити вагітну жінку через її стану?