Реклама
Реклама
Реклама

Господарі будиночка на березі Дніпра, пов'язаного з нардепом Шаповаловим, хочуть узаконити землю

На сесії Кременчуцької міськради винесено хитрий проект рішення про інвентаризацію земельної ділянки з метою внесення змін до Державного земельного кадастру

На сесії Кременчуцької міськради винесено хитрий проект рішення про інвентаризацію земельної ділянки з метою внесення змін до Державного земельного кадастру.

До порядку денного сесії Кременчуцької міськради, яка відбудеться 30 серпня, внесено питання «Про надання дозволу на розробку технічних документацій із землеустрою про інвентаризацію земель в м.Кременчуці».

Йдеться про дозвіл ПП «Апілак» інвентаризувати ділянку на березі Дніпра під базою відпочинку на вулиці Флотській, 10. Йдеться про скандальний земельній ділянці, пов'язаному на нардепом Юрієм Шаповаловим. Фірмою «Апілак» керує сестра нардепа, а сам він розповідав, що відпочиває на базі. Так як добре знайомий з його директором.

Проект рішення погоджено з профільною депутатською комісією по землі (глава Руслан Ульянов). На земельній комісії Депутат Оксана Піддубна нагадала про своєму запиті, який підтримала більшість депутатів на сесії 22 грудня 2015 року: йшлося про підготовку матеріалів до суду з метою знесення незаконних будов на березі Дніпра в прибережній захисній смузі. Оксана Піддубна зазначила в своєму запиті, що є порушення низки статей Водного кодексу, згідно з якими в прибережних захисних смугах заборонено будівництво капітальних споруд, крім гідротехнічних.

Однак, нагадаємо, на цій же сесії в грудні 2015 року депутати погодилися продовжити ПП «Апілак» договір оренди 1,28 га землі для «культурно-оздоровчого комплексу». А також встановили сервітут на частину дороги для зручного під'їзду до місця відпочинку господарів і гостей бази.

Згодом Оксана Піддубна отримала відповідь на свій запит - документ розміщений на сайті Кременчуцького горсовета.Также скачати документ можна тут:

otvet-Piddubnoy.pdf [82,91 Kb] (cкачиваний: 19)

Коротенько суть відповіді, підписаної мером Кременчука Віталієм Малецький, зводиться до того, що підстав для звернення до суду немає. «У виконавчому комітеті Кременчуцької міської ради Полтавської області відсутня інформація щодо невідповідності режиму господарювання прибережно-захисної зони вищевказаного об'єкту».

До речі, по «будиночків на березі Дніпра» веде розслідування прокуратура. За інформацією, яку озвучив прокурор Кременчуцької місцевої прокуратури Анатолій Скрипка на на прес-конференції 26 травня, за фактом підробки документів щодо ділянки по Флотській, 10, було відкрито кримінальне провадження. Потім була постанова про закриття, яке пізніше скасували, призначивши додаткові експертизи. Про остаточні результати розслідування прокуратура поки не повідомила.

Проблема в тому, що в Кременчуці до сьогоднішнього дня не інвентаризовані прибережні захисні смуги: офіційно не виділені в натурі їх межі. І в цих умовах інвентаризація ділянки на вул. Флотської, 10 може привести до того, що його «виріжуть» з прибережної захисної смуги - і тоді база буде стояти, звичайно ж, законно. Про це говорять фахівці-землевпорядники. Хоча, згідно зі ст. 88 Водного кодексу, захисні смуги встановлюються не менше 25 м, а «будиночок» (і не єдиний) стоїть прямо на березі Дніпра.

25 серпня на засіданні бюджетної комісії Дмитро Кавуннік, глава фракції РПЛ, заявив, що недавно був на семінарі по землі і буде голосувати проти згоди на інвентаризацію для фірми «Апілак», так як це земельна схема.

- Якщо треба «відмити землю», «відмити власність», то саме таким шляхом це і робиться, - зазначив Дмитро Кавуннік.

Яскравий приклад схеми з інвентаризацією ми вже бачимо на прикладі «шматочка бульвару Пушкіна». Так, свого часу ділянку під кафе «Метрополь» не увійшов до зелену зону бульвару після інвентаризації. На бульварі (через суд) побудували капітальну будівлю, і тепер підприємець Звонкова намагається викупити шматочок «недоінвентарізірованного» бульвару.

Цілком можливо, що за таким же шляхом можуть піти господарі будиночків на березі Дніпра, і поки прокуратура мляво розслідує порушення Водного та Земельного кодексів, землю офіційно узаконять. І депутати в цьому допоможуть впливовим господарям - будиночок на Флотській, 10 не єдиний, але він може «пробити дорогу» іншим.