Реклама
Реклама
Реклама

Приватизація житла в Білорусі: як приватизувати квартиру

  1. Випадки, коли приватизація неможлива
  2. Приватизація службового житла
  3. Приватизація орендного житла
  4. Документи для приватизації житла
  5. Вартість приватизації житла
  6. Терміни приватизації житла в Білорусі

Приватизація житла в країні закінчиться вже 1 липня 2015 року, тоді неприватизовані квартири стануть орендними, а за право в них проживати доведеться платити. На допомогу тим, хто все-таки вирішив встигнути з приватизацією, hata.by підготувала детальний план дій.

Приватизація житла в Білорусі увійшла в фінальну стадію Приватизація житла в Білорусі увійшла в фінальну стадію. І мова тут йде не про останні два роки ажіотажу, коли людям необхідно було терміново приватизувати квартиру за велику суму, а про тривалому періоді в двадцять років, коли була розпочата приватизація, і коли закон про приватизацію ще передбачав випадки безоплатної передачі житла в користування громадянам.

Однак тих, хто вирішив не витрачати свій час і кошти тоді, спіткало сильне розчарування зараз, коли держава заявила про те, що приміщення державного житлового фонду, займані громадянами, стануть орендними, якщо їх не приватизують.

Почнемо з того, що не всі житло, яке належить до державного житлового фонду, можна приватизувати. Сам же державний фонд складається з частини нерухомості республіканського фонду і комунального житлового фонду. Тут же і гуртожитки, і соціальне житло, і службове, яка за законодавством приватизувати не можна.

Випадки, коли приватизація неможлива

Відповідно до Житлового кодексу, який був прийнятий в 2013 році, приватизації не підлягають наступні типи житла:

  1. Житлові приміщення соціального користування (житло, призначене для дітей-сиріт, громадян, житло яких втрачено внаслідок НС, ветерани, інваліди та інших);
  2. житло державного житлового фонду в гуртожитках;
  3. службові житлові приміщення, якщо інше не визначено Президентом Республіки Білорусь;
  4. житлові приміщення спеціального службового житлового фонду;
  5. житлові приміщення комерційного використання (по суті, і є орендне житло);
  6. спеціальні житлові приміщення (житлові приміщення в установах, житло для тимчасового відселення та ін.);
  7. житлові приміщення державного житлового фонду, які були надані за строковим договором найму зобов'язаним особам;
  8. житло, розташоване в зоні евакуації (відчуження), першочергового і подальшого відселення на територіях, де є радіоактивне забруднення;
  9. житло, яке займають військовослужбовці, які вибувають за межі РБ для проходження військової служби в збройних силах інших держав, або житло, займане членами сімей таких військовослужбовців;
  10. житлові приміщення, розташовані у відокремлених військових містечках, визначених Міноборони РБ;
  11. житлові приміщення, розташовані в будівлях, виділених для розміщення органів і підрозділів з надзвичайних ситуацій;
  12. житлові приміщення, що знаходяться у власності Республіки Білорусь і розташовані на території іноземних держав;
  13. житлові приміщення, що знаходяться у реконструйованих або капітально ремонтуються житлових будинках, в разі перебудови й (або) перепланування квартир при проведенні робіт з реконструкції або капітального ремонту житлового будинку - на період з моменту початку виконання робіт і до їх закінчення;
  14. житлові приміщення в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Однак навіть цей повний перелік найчастіше викликає безліч питань. Наприклад, питання з приводу службового житла, а точніше виселення з нього став досить актуальним, коли вступив в силу новий Житловий кодекс. У новому виданні передбачалося, що зі службового житла можуть вигнати, навіть якщо ви прожили в ньому понад 10 років і стільки ж пропрацювали на підприємстві. А про можливості приватизації орендного житла запитували особисто у білоруського лідера студенти і викладачі університету ім. М.Танка.

Приватизація службового житла

Приватизувати службове житло можна, але не всім ... Так, наприклад, приватизувати службову квартиру можуть судді і прокурорські працівники за умови, що на момент подачі заяви вони потребують поліпшення житлових умов і пропрацювали не менше десяти років на посадах, що дають право на отримання такого житла . Суддям Конституційного Суду Республіки Білорусь необхідно пропрацювати на своїй посаді 8 і більше років. Також приватизувати службове житло мають право військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу, в тому числі і звільнені в запас (відставку), які пробули на військовій службі понад 10 років. Слід зазначити, що час навчання у вузі не враховується.

Приватизація службового житла в Білорусі на оплатній основі:

  • Необхідно бути які потребують поліпшення житлових умов і не мати інших приміщень у власності;
  • службове житло було надано до 8 квітня 2006 року.

Службові приміщення можуть бути передані громадянам, які пропрацювали в організації, що надала службове житло, не менше 10 років.

Слід зазначити, що є ряд причин по яким можуть, як позбавити службового житла, так і заборонити його приватизувати. Це поширюється на звільнених службовців у зв'язку з позбавленням військового звання офіцера або прапорщика, вступом в силу вироку суду про покарання, порушенням контракту, за результатами роботи комісії або за власним бажанням.

Приватизація орендного житла

Досить цікавий момент - до 1 квітня 2014 року в фонд орендного житла планувалося перевести всі заселені службові та спеціальні житлові приміщення. Такий переклад здійснили, а службові приміщення стали комерційними. І тут виникає головне питання: а чи можна приватизувати орендне житло?

Незважаючи на заборону приватизації комерційного житла, в відділах житлової політики різних районів столиці нам повідомили, що приватизувати службове житло все ще можна, якщо дотримані всі вимоги (див. Вище).

В іншому ж, приватизувати орендне житло не представляється можливим. Про це заявив і Олександр Лукашенко в своєму недавньому спілкуванні зі студентами та викладачами одного зі столичних вузів.

«Орендне житло надається тимчасово. А сьогодні ви ставите питання - приватизувати цю орендну квартиру . Ні, приватизувати не можна. Орендне житло ми не будемо приватизувати. Ще не будемо ", - уточнив президент.

Таким чином, комерційне житло, в яке увійшли службові приміщення, ще можна приватизувати, а ось орендне житло - вже немає.

Документи для приватизації житла

Більш точну інформацію про приватизацію нерухомості можна отримати в районних відділах житлового господарства. А для тих, хто вже встиг розібратися, чи можна приватизувати його житло, наступний етап - документи для приватизації квартири або приватного будинку.

Для придбання у власність займаної нерухомості необхідно подати заяву про приватизацію. Заява йде від наймача житлового приміщення, його повнолітніх членів сім'ї, зареєстрованих в приміщенні та інших громадян, які мають рівні з наймачем права на володіння і користування цією власністю. Спеціальний бланк заяви видається на місці.

Заява подається:

  • до місцевого виконком або адміністрацію, якщо квартира знаходиться в комунальній власності;
  • на підприємство, якщо квартира у власності підприємства.

У заяві вказується:

  • перелік осіб, які мають право на користування приміщенням;
  • їх згоду на проведення приватизації;
  • їх дольову участь у викупі житла.

Однак однією заявою справа не обмежується. Основний перелік документів залишається незмінним:

  • Паспорт, або інший документ, що засвідчує особу (вимагається від усіх учасників приватизації).
  • Свідоцтво про народження (для неповнолітніх дітей, якщо такі є).
  • Документи, які підтверджують право на пільги (якщо такі є).

Тут вказано основний список, які документи необхідні для приватизації від заявників. Окремо йдуть чеки «Житло» з випискою з чекового рахунку, якщо такі є. Нагадаємо, що чеки «Житло» не видаються з 1999 року.

Договір купівлі-продажу приватизованого житла необхідно нотаріально завірити, а заяву з усіма документами подати в службу «Одне вікно», яка є в кожному районі. Заява буде розглянута протягом місяця. Якщо рішення про приватизацію буде не на вашу користь, то його можна оскаржити в суді. Слід зазначити, що приватизація в РБ незабаром пройде, тому зайнятися нею стоїть вже зараз, щоб встигнути оскаржити рішення або вирішити проблемні питання, якщо такі будуть виникати.

Вартість приватизації житла

Навколо вартості приватизації було чимало суперечок, розглядів і змін. При цьому вартість приватизації квартири в Білорусі абсолютно різна, залежно від розташування, регіону, року побудови, кількості кімнат, пільг та іншого.

Наприклад, приватизація квартир в Мінську може обійтися в суму від 35 мільйонів до 142 мільйонів рублів (типова двокімнатна). Однак і тут немає прибудов для вартості, головний принцип: чим новіше, тим дорожче. Діапазон цін на насправді дуже різний, іноді вартість приватизації квартири може досягати мільярда білоруських рублів. А для багатьох громадян як і раніше залишається загадкою, як же відбувається сам розрахунок вартості приватизації їхнього житла. Ми спробували в цьому розібратися.

Вихідні дані для розрахунку вартості приватизації:

  • Первісна вартість житла (фактичні витрати при будівництві) включаючи місця загального користування, проте без урахування вбудованих нежитлових приміщень;
  • Загальна площа безпосередньо житлових приміщень.

Первісна вартість ділиться на площу і таким чином визначається ціна квадрата в приміщенні. Вартість житла може стати вище через великі сходових прольотів, великих холів і т.д.

Також застосовується коефіцієнт споживчих якостей і індекс якостей навколишнього середовища. Вони можуть підвищити або знизити вартість приватизації займаного житла. Наприклад, прохідна кімната і відсутність балкона знижують споживчі якості житла, отже, і вартість приватизації буде нижче. А ось роздільні санвузли і стелі під 2,5 метра підвищать не тільки споживчі якості, але і значно збільшать вартість квартири - все прямо як в жиронаказі.

Ще одні фактор - місце розташування. Мінськ розділений на спеціальні зони і у кожної зони свій індекс якості навколишнього середовища (що підвищує або знижує). В основному по столиці йдуть підвищують індекси.

Але навіть якщо дві абсолютно однакові висотки будуть розташовані в кількох кроках один від одного, це не означає, що вартість приватизації тут буде однаковою. На ціну може впливати все, навіть дрібні нюанси, такі як грунт, додаткові матеріали. Загалом, якщо у вашому будинку на одну цеглину більше, ніж в сусідньому, пам'ятайте, цей цегла обов'язково виявлять фахівці, і вам доведеться за нього заплатити. Якщо ж ви не згодні з розрахунком вартості приватизації вашого житлового приміщення, тобто можливість вирішити дане питання в судовому порядку.

Терміни приватизації житла в Білорусі

Указом №563 «Про деякі питання правового регулювання житлових відносин» все неприватизовані квартири будуть переведені в фонд комерційного житла і стануть орендними після 1 липня 2016 року. Даний терміни приватизації квартири в Білорусі не будуть змінюватися, однак і тут є деякі винятки.

Орендне житло вже не зможе стати звичайним, яке можна приватизувати, але в деяких випадках його можна перевести в соціальне.

Так, після 1 липня 2016 року особи, які мають право на соціальне житло (діти-сироти, громадяни, які постраждали від катастрофи на ЧАЕС, багатодітні сім'ї та ін.) Зможуть скористатися своїм правом і перевести орендне житло, яке займають, до складу соціального житлового фонду. Приватизувати дане житло не вийде в лубом випадку, однак платити за нього, як за орендне, вже не доведеться.

І тут виникає головне питання: а чи можна приватизувати орендне житло?