Реклама
Реклама
Реклама

Демонтаж і заміна аварійного радіатора. За чий рахунок?

ПИТАННЯ:
Підкажіть, будь ласка: в кімнаті два радіатора і дуже жарко, я хочу видалити один радіатор, який знаходиться в аварійному стані - протікає і ремонт неможливий - занадто старий радіатор, його потрібно замінити.Чи повинна я платити за це гроші?Будинкоуправління каже, що повинна, тільки от ніяк не може сказати скільки, що дивно.

змінено:

ВІДПОВІДЬ:
Якщо радіатор опалення справний, то його заміна за Вашою ініціативою буде проводитися за Ваш рахунок.
Якщо ж радіатор знаходиться в аварійному стані (про що треба обов'язково повідомити керуючої організації) і потрібно його заміна - то Вам повинні його замінити без додаткової оплати, тому щоце спільне майно багатоквартирного будинку.Даний вид робіт оплачується всіма власниками приміщень і наймачами житла щомісяця за статтею «зміст і ремонт».
Якщо ж мова йде про зняття радіатора «назовсім», то приймати рішення про цю процедуру повинна керуюча організація, тому щопо-перше, це спільне майно, а по-друге, подібне втручання в загальнобудинкове систему опалення може вплинути на її функціонування, а саме, на температурний режим.
Те, що радіатори опалення - спільне майно МКД, підтверджується пунктом 6 Правил утримання спільного майна в багатоквартирному будинку:
(Можете також ознайомитися докладніше з темою про спільному майні будинку.)
Обов'язок усіх власників приміщень і наймачів житла щомісяця платити за утримання і ремонт загального майна будинку прописана в ст.154 ЖК РФ, А обов'язок керуючої організації виробляти дані роботи - в ст.161 ЖК РФ.
Безліч суперечок з цього питання - хто ж повинен міняти радіатори опалення - виникло після прийняття Верховним судом РФ в 2009 р неоднозначного рішення«Про відмову в задоволенні заяви громадян про визнання частково нечинним пункту 6 Правил утримання спільного майна в багатоквартирному будинку».Дивіться самі, що там написано:
Але ж при виникненні аварійної ситуації мова не йде про «перебудову житлового приміщення» і про «демонтаж» радіаторів опалення.Тому отримувати «дозвіл» власнику не обов'язково.
У таких ситуаціях, як текти або порив, мова йде про усунення несправності, пов'язаному з ними ремонті і, в окремих випадках, заміні елементів.
Такі роботи прописані ще в Правилах і нормах технічної експлуатації житлового фонду (постанова №170).Так це, власне, один з найважливіших елементів технічного обслуговування багатоквартирного будинку, коли складні роботи робляться централізовано - керуючої організацією, з належною організацією робіт і контролем, а не ким попало і як заманеться.
Аварійна ситуація - Термін усунення(витяг з Програми №2 до Правил та норм):
Обов'язковість даних Правил для виконання керуючими організаціями підтверджена, зокрема, постановою Президії Вищого Арбітражного Суду РФ від 29.09.2010 р №6464 / 10.
У підсумку, в даний час при розгляді судом справи по питанню про заміну радіатора в квартирі, суд може врахувати ту обставину, як наявність відключають вентилі на приладах опалення, що, нібито, дозволяє замінити його без участі керуючої організації.Керуюча організація може послатися на наявність вентиля і відмовити в заміні, а суд може не підтримати позицію власника в цьому питанні.
Точка в цих суперечках ще не поставлена.

Актуальність інформації перевірена на дату розміщення / зміни матеріалу.

Мітки: Читайте також:

Коментарі:

(47) (стр. 1 з 2) 1 2 Підказка: Поділіться посиланням в соцмережах ♥, якщо хочете отримати більше відповідей / коментарів!

Порядок виведення коментарів:

1

. обиватель [14.07.2010 23:28]

Те, що радіатор є "спільним майном будинку" -не факт! Дивіться договір на управління, пункт "про балансовому розмежування" загальнобудинкового майна і майна власника. Якщо в договорі такого немає - вам пощастило, вимагайте безкоштовної заміни! Ну, а якщо хочете демонтувати, тобто зняти "аварійний" радіатор, то вам це повинні зробити безкоштовно, домагайтеся посилаючись на договір.

відповідь

:

???

Керуюча організація не має права змінювати склад спільного майна багатоквартирного будинку.

Все-таки, треба спочатку виходити з норм закону, а не з того, чи будемо ми погоджуватися зі спробами УО «перетягнути ковдру на свій бік», і вважати, що нам «пощастило», якщо таких спроб не було.

Звертаючись до жителів: уважно вивчайте питання, що виносяться на голосування, проекти рішень загальних зборів і всі додатки до них, перш, ніж підписувати лист голосування. Доводьте інформацію про те, «як правильно», норми закону, до інших, можливо, менш обізнаних жителів міста.

Абсолютно згоден з Al-7!

3

. Костянтин ( Din ) [22.07.2010 12:06]

Спасибі Al-7, все стало ясно. Хотів уточнити ще один нюанс: З моменту даного інциденту минуло шість місяців. Чи має право керуюча компанія відхилити мою претензію, посилаючись на термін давності?

відповідь

:
Термін позовної давності, в загальному випадку, - 3 роки.
Збирайте якомога більше підтверджень. Можливо, аварійна служба зможе дати довідку.
Для запобігання аварій з боку КК повинні проводитися періодичні огляди та необхідні ремонтні роботи. 4 . Костянтин ( Din ) [22.07.2010 14:57]

Примного вдячний Al-7 за грамотну консультацію.

5

. Світлана Шаріфзянова ( MissSveta ) [22.07.2010 23:34]

У червні у нас потік радіатор (навіть здувся паркет під радіатором) .Сообщілі і зробили заявку в керуючу компанію "Затишний будинок" .Мастер, оглянувши, сказав, що необхідно придбати самостійно радіатор і оплатити установку, слив системи і т.д.Работи справили (без укладення договору). Я написала заяву з проханням про створення комісії, про оцінку стану радіатора, складанні акта про його аварійності, відшкодування витрат на придбання і установку. Відмова КК мотивувався тим, що для будинків система опалення-спільне майно, тому рішення про ремонт радіатора має бути прийнято на загальних зборах власників, зі згодою більше двох третин власників (голосів від загального числа голосів власників) і оформлено протоколом. Значить в разі аварії необхідно спочатку збирати голоси, продовжуючи заливати сусідів, і тільки все оформивши, усувати аварійну ситуацію? Підкажіть що робити? До оплати нарахували астрономічну ціфру.Спасібо

відповідь

:
Я б погодився з думкою КК, якби був упевнений, що Ви не платите за поточний ремонт і за аварійне обслуговування (в складі плати за утримання і ремонт житла). Але, як правило, така плата встановлюється і жителі платять. Саме для того, щоб була можливість проводити необхідні ремонтні роботи без проведення загальних зборів.

1. Ремонт житла. Плата за ремонт житла тісно пов'язана з переліком робіт по ремонту: раз є плата - повинен бути і перелік робіт.
Раджу уважно вивчити договір управління, додатки до нього з переліком робіт (якщо вони є). І далі можна зробити висновки. Чи виконує керуюча організація чесно свою роботу в суворій відповідності до затвердженого переліку, за ті гроші, що Ви платите?
Важливо також знати, що роботи по ремонту повинні проводитися планово. Для цього формується ремонтний фонд, і можна вимагати виконання робіт за рахунок квартплати, сплаченої раніше (в попередні роки). Якби КК не змінювалися щороку - це було б простіше. Раніше за поточний ремонт все платили однаково, і ремонт загального майна будинку туди завжди включався. І це один з важливих питань при «переході» вдома від однієї КК до іншого (будинок, звичайно, нікуди не переходить, змінюється лише «надбудова»).

2. Аварійне обслуговування. Це частина робіт з утримання та ремонту будинку. Як правило, вказується окремим рядком в переліку робіт. У договорі (додатках) вказуються терміни усунення аварійних ситуацій. Роботи з усунення несправності радіатора цілком можуть бути зроблені як «аварійне обслуговування». Це на випадок, якщо КК така чесна, що не стягує плату за ремонт загального майна, або плату бере, але витрачає її строго в рамках переліку, затвердженого власниками, і ремонту радіаторів (ремонт загальнобудинкових інженерних систем → ремонт загальнобудинкових систем опалення) там немає.

Організація утримання та ремонту спільного майна будинку і надання комунальних послуг - це те, для чого взагалі потрібна КК ... Якщо в будинку, в якому власники вибрали КК для утримання та ремонту спільного майна будинку, буде текти радіатор - відповідальність несе КК.

Можна піти далі ... чому радіатор потік в червні? Чи не було це пов'язано з проведенням якихось робіт на системах опалення? Чи були дотримані технічні регламенти при проведенні цих робіт?

Думаю, цього поки достатньо. Що робити? Особисто я не знаходжу підстав погоджуватися з вищезазначеним думкою КК.

У відповідності постанови ПР РФ № 491 від 13 серпня 2006р опалювальний елемент входить до складу общедомого обладнання і відстежувати стану цього елемента повинна Упрвляющая Комнпанія або ТСЖ, в разі протікання і нанесенні псування іуществу собственик КК несе повністю отвесвенность тільки необхідно сотавом акт викликавши представника КК якщо вони не з'явилися в одружилися час сомтавляй акт самі запросивши сусідів фіксуйте все на фото ставте дати і час і пред'являти матеріали КК для заповнення збитку якщо вони відмовляються сміливо під вайте до суду ВИ виграєте, і немає зесь зв'язку ні з капітальним ремонтом і ні з чим іншим, якщо тільки в договорі управління немає рядка що КК не несе відповідальності за стриманість загальнобудинкового майна, але це основна стати їхнього доходу

7

. Al-7 ( Al-7 ) [25.09.2010 20:22] Al-7 (   Al-7   ) [25 Чухланцев Олександр Петрович пише:
Хочу поміняти стару батарею опалення на аналогічну. Керуюча компанія відмовляється зливати стояк опалення. Як мені бути?

відповідаю:
Зверніться в керуючу компанію з письмовою заявою.
Також Ви можете викласти текст Вашої заяви на сайт, у вигляді коментаря до організації. І наступні матеріали, якщо вони будуть, теж.

Якщо батарея знаходиться в аварійному стані, то за наслідки її протікання, за відмову в заміні батареї, відповідає керуюча компанія.

8

. обиватель [13.11.2010 22:10]

Керуюча компанія повинна здійснювати ті послуги з утримання та ремонту будинку, які прямо передбачені Правилами утримання спільного майна в багатоквартирному будинку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2006 № 491 (далі - Правила утримання спільного майна в багатоквартирному будинку, Правила утримання), і договором, укладеним нею з власниками приміщень в будинку. Для внесення в договір робіт і послуг потрібно рішення загальних зборів власників приміщень у будинку, прийняте двома третинами від загальної кількості голосів з питань капітального ремонту і простою більшістю - з решти питань.
Між "тим", розглядаючи деякі справи, суди виходили з протилежного тлумачення: поки загальні збори власників потрібною кількістю голосів не проголосує за необхідність будь-якої послуги та вона не стане умовою договору з відповідним додатковим фінансуванням за рахунок мешканців, керуюча компанія таку послугу робити не обязана.Повторюсь-читайте догоаор ...

Проживаю в ЖБК. Керуючої компанії немає. Управляємо самі. У будинок в'їхали в 1961р., З того ж часу стоять і радіатори. Вирішила їх поміняти. Але не дозволяють мешканці зливати воду, тому що будинок без підвалу, жителі першого поверху не пускають в квартири для зливу стояка. Головуючий не разщрешает зливати воду із системи всього будинку, т. К. Боїться за розбалансування системи. Може трішечки невірна термінологія, вибачте. Підкажіть, як можна вирішити це питання? Що зробити?

відповідь

:
Обов'язково зверніться в ЖБК письмово. 2-й примірник листа залиште собі з відміткою про прийняття, або надішліть рекомендований лист. Мотивуйте необхідність ремонтних робіт на спільному майні будинку (заміна батарей опалення). Тоді частина відповідальності за можливі наслідки невиконання необхідних ремонтних робіт ляже на відповідну посадову особу, що змусить його задуматися.

Можливо, батареї у сусідів теж треба міняти. Тоді доцільно звертатися до посадових осіб колективно, або піднімати це питання на загальному збори власників (або на загальних зборах членів ЖБК), приймаючи рішення про ремонт системи опалення та доручаючи ЖБК виконати це рішення.

Не виключено, що періодичні технічні роботи на системі опалення будинку (особливо, якщо він старий), або на зовнішніх теплових мережах, все ж проводяться, зі зливом теплоносія, тоді можна поєднати ці роботи і заміну радіаторів, вибравши слушний момент протягом року.

11

. Лера [19.04.2011 00:50]

Робимо своє опалення. ЖБК відмовляється зливати воду, відповідно ми не можемо закінчити ремонт.
Мотивує тим, що в серпні буде злив води, ось тоді і зробите. як боротися?

звернувся в компанію, що управляє з проханням замінити прийшли внегодность радіатори опалення, на що отримав відмову. Пояснення було таке, що загальнобудинкових майном є тільки стояк а радіатори опалення є особистою власністю і їх заміна повністю лежить на власнику, тикаючи мені якимось постановою верховного суду скаченогов інтернете. Чи так це і де гикати правди?

14

. coment ( coment ) [16.08.2011 17:02] Автор

є чітка практика арбітражного суду і верховного суду Росії, що якщо батарея опалює одну окремо взяту квартиру (кімнату) - загальнобудинкових майном батарея не є ...............

Заміна опалювальних приладів в квартирах: як не порушити права сусідів?
Настав опалювальний сезон, однак не у всіх квартирах тепло. Хтось скаржиться на ледь теплі батареї і всю зиму ходить в вовняних шкарпетках, а хтось відкриває кватирки через нестерпної спеки. Такі проблеми можуть виникнути з багатьох причин, але однією з головних є порушення теплового балансу багатоквартирного будинку, в тому числі з-за самовільного встановлення (заміни) додаткових секцій батарей в квартирах. Що таке тепловий баланс будинку, чому він порушується і до чого це може привести, а також які заходи необхідно вжити до жителів, викритим у теплової розбалансування будинку, ми розберемо в цій статті.
Поняття «тепловий баланс будинку» часто використовується фахівцями в сферах проектування та обслуговування теплових мереж будівель, при цьому в жодному нормативному акті немає його конкретного визначення. Звісно ж, виходячи з аналізу норм, пов'язаних з проектуванням теплових систем будівель, що тепловий баланс будинку - це співвідношення один до одного теплових втрат в будинку і надходить тепла. Тільки при такому ідеальному співвідношенні (балансі) може бути підтримана необхідна температура в будинку. ( продовження )

У будинку буде планова заміна опалювальної системи (заміна батарей в квартирах і ін.). В квартирі зроблений ремонт, соотвественно, при заміні батарей він може бути (напевно буде) зіпсований. Хто відшкодовує збитки, наннесенний ремонту власника квартири в цьому випадку?

У нас приватизована комунальна квартіра.Еслі вікно кімнати знаходиться в аварійному стан (воно може впасти вниз) хто повинен ремонтувати цю вікно?

26

. Наталя [24.07.2012 23:56]

Доброго дня! У нас от яка ситуація: ми звернулися в КК за заміною радіатора опалення (ніяких пристроїв, що відключають на ньому не передбачено, тому ми вважаємо, що він є спільним майном багатоквартирного житлового будинку). КК нам відмовила, пославшись на договір, в додатку якого перераховано майно, за яке відповідає КК. Радіатори там не вказані. Чи можемо ми звернутися до суду з позовом про лбязаніі КК замінити нам радіатор, грунтуючись на закон або це завідомо прогришное справу з огляду на те, що в додатку до договору управління багатоквартирним будинком це майно не вказано?

відповідь

:
Доброго дня!
Те, обставина, що якісь пункти не включені в договір, не означає, що радіатори опалення в будинку перестали бути спільним майном.
Ч. 3 ст. 36 ЖК РФ :

    Зменшення розміру спільного майна в багатоквартирному будинку можливе лише за згодою всіх власників приміщень у даному будинку шляхом його реконструкції.
Ч. 1 ст.161 ЖК РФ :
    Управління багатоквартирним будинком має забезпечувати сприятливі та безпечні умови проживання громадян, належне утримання спільного майна в багатоквартирному будинку, вирішення питань користування зазначеним майном, а також надання комунальних послуг громадянам, які проживають в такому будинку. Уряд Російської Федерації встановлює стандарти і правила діяльності з управління багатоквартирними будинками.
Додам, що відповідно до постановою Тринадцятого Арбітражного Апеляційного суду від 10.11.2011 р №А56-23273 / 2011 :
27

. Наталя [25.07.2012 22:56]

Щире вам дякую!!!

У мене аналогічна з Наталею [24.07.2012, 22:56] ситуація, і теж ніяких відключають радіатор пристроїв не передбачено, правда в керуючу компанію тільки збираюся звертатися. Підкажіть, як же все-таки обійти невірне, з моєї точки зору, Рішення Верховного суду РФ від 22.09.2009 n гкпі09-725? Адже тепер все КК будуть посилатися на нього. Дякуємо

Може, вашої провини і немає, або вона мінімальна, але привід звалити все на вас - відмінний!
Ви дійсно втрутилися в пристрій системи опалення, а вона - загальнобудинкові майно.
Потрібно вирішувати проблеми законними способами. Це набагато довше і не завжди ефективно, але - на жаль!

збіраємося повісіті стару батарею на місце. знімали ще років 5 назад перед трівалім ремонтом, щоб привести в гідне стан нішу. питання витрат Цілком ясний. Безумовно, оплата в даного випадка -за наш рахунок, все-таки наша ініціатива. Хотіли все сделать Офіційно, а не шукати по Оголошення ремонтніків, тобто зробити установку (монтаж), зробити опресовування (можу назвати щось не правильно), скласти відповідний акт, зробити офіційну оплату, але нам в КК кажуть, що вони цим не займаються "офіційно", дають номер телефону свого штатного працівника (який за їхніми словами володіє відповідною освітою, дуже відповідальний - це на їхню думку і вся гарантія), пропонують домовлятися з ним самим, і ніяких гарантій не дають. на мої обурення, що з таким же успіхом я можу знайти "Васю, Петю ..." на аналогічну роботу, та ще й по більш подібною ціною, просто посилають подалі, стверджуючи, що вони мені нічого встановлювати не збираються і за роботу їх штатного співробітника в позаурочний час відповідальності не несуть. прошу прокоментувати ситуацію ситуація і дати відповідь, чи можу я зобов'язати їх провести установку цієї батареї за свій рахунок з їх гарантією з урахуванням того, що саме вони повинні здійснювати ремонт і утримання загальнобудинкового майна?

І все-таки я ніяк не зрозумію, батареї в квартирах - загальнобудинкові майно чи ні? Тут сказано, що батарея в квартирі - загальнобудинкові імущество.А рішенням Верховного суду РФ від 22.09.2009 № ГКПІ09-725 начебто прийнято, що батареї не відносяться до загальнобудинкового майну. Або я щось не так розумію?

На мій погляд, рішення ВС - технічно не обгрунтоване.
Комунальну послугу "опалення" не можна споживати індивідуально. Істотну роль грає міжквартирний теплообмін, тому батареї, встановлені в конкретній квартирі, побічно опалюють і сусідні приміщення. Крім того, самодіяльність зі "своїми" опалювальними приладами зазвичай призводить до розбалансування стояків і всієї внутрішньобудинкової системи опалення. Результат - "гарячі" і "холодні" квартири, а адже оплата провадиться пропорційно лише площі!
Це чудово розуміють проектувальники. При розрахунку системи опалення багатоквартирного будинку за основу береться тепловий опір всіх стін, включаючи міжквартирні. Просто, оскільки передбачається, що у сусідів температура в квартирі така ж, то теплообмін відсутній. А якщо не така ж? З'являються тепловтрати, і розрахункова потужність радіатора буде інший.

Радіатор опалення знаходиться в житловому приміщенні, яке в свою чергу знаходиться в МКД. Радіатор опалювання не обігріває окрема житлове приміщення.
Радіатор опалення, що знаходиться в житловому приміщенні опалює так само і сусідні приміщення, в тому числі внутрішню (зовнішню), капітальну стіну МКД. Система опалення єдина і складається так само з радіаторів опалення (п. 6 № 491).
http://www.izh.ru/i/info/17952.html
Правила утримання спільного майна в багатоквартирному будинку, затверджені Постановою Уряду РФ від 13 серпня 2006р. №491 регулюють відносини щодо утримання спільного майна, що належить на праві спільної часткової власності власникам приміщень у багатоквартирному будинку. У розділі I чітко визначено склад загального майна. Однак, суперечки викликає різне трактування пункту 6 цього розділу. До складу загального майна включається для будинків система опалення, що складається із стояків, обігрівають елементів, що регулює і запірної арматури, колективних (загальнобудинкових) приладів обліку теплової енергії, а також іншого обладнання, розташованого на цих мережах. В даному випадку заміна приладів опалення в даній квартирі відноситься до робіт з поточного ремонту загального майна.
Відповідно до п.2 Правил і норм технічної експлуатації житлового фонду, затвердженим Постановою Держбуду Росії від 27 вересня 2003 р N 170 поточний ремонт будівлі включає в себе комплекс будівельних та організаційно-технічних заходів з метою усунення несправностей (відновлення працездатності) елементів, обладнання і інженерних систем будівлі для підтримки експлуатаційних показників.
Плата за житлове приміщення і комунальні послуги, як для власника, так і для наймача житлового приміщення включає в себе плату за утримання та поточний ремонт спільного майна МКД (ст.154 Житлового Кодексу РФ).

Я особисто теж так вважаю, і всюди про це пишу. Суперечки точаться вже багато років. Не дивлячись на рішення Верховного суду (до речі, не універсальний, прийнятим по конкретних ситуацій, а не в загальному), ніяких поправок або змін до п.6 ПП 491 не внесені. Але поки законодавець не поставив жирну крапку в цьому питанні, бардак буде тривати.


1-30 31-37
Чи повинна я платити за це гроші?
Чи має право керуюча компанія відхилити мою претензію, посилаючись на термін давності?
Значить в разі аварії необхідно спочатку збирати голоси, продовжуючи заливати сусідів, і тільки все оформивши, усувати аварійну ситуацію?
Підкажіть що робити?
Чи виконує керуюча організація чесно свою роботу в суворій відповідності до затвердженого переліку, за ті гроші, що Ви платите?
Ому радіатор потік в червні?
Чи не було це пов'язано з проведенням якихось робіт на системах опалення?
Чи були дотримані технічні регламенти при проведенні цих робіт?
Що робити?
Як мені бути?