Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно вимірюється температура батарей в опалювальний сезон?

  1. Коли ЖЕК виконує роботи по підключенню батарей?
  2. нормативи
  3. Що робити, якщо батареї погано гріють?
  4. Параметри кратності повітря
  5. Яка температура в батареях?
  6. Нормативи, що діють на території Росії
  7. висновок

Для того щоб в зимовий період комфортно жити в квартирі або в заміському будинку необхідно облаштувати опалювальну систему. У разі проживання в приватному секторі це може бути автономна мережа, а якщо проживаєте в багатоквартирному будинку, тоді вона - централізована. У будь-якому випадку необхідно щоб температура батарей в опалювальний сезон відповідала нормативам, передбаченим законом і відповідним СНиП-му. Для того щоб в зимовий період комфортно жити в квартирі або в заміському будинку необхідно облаштувати опалювальну систему

Коли ЖЕК виконує роботи по підключенню батарей?

На території Росії опалювальний сезон починається в період, коли середньодобова температура зовнішнього повітря стає нижче + 8 ° C, а закінчується, коли вона починає перевищувати + 8 ° C, причому вона повинна утримуватися до п'яти діб.

нормативи

Розглянемо мінімальну температуру в приміщеннях:

  • У житловій кімнаті + 18 ° C;
  • У кутовому приміщенні + 20 ° C;
  • У кухні + 18 ° C;
  • У ванній кімнаті + 25 ° C;
  • У вестибюлі і на сходовому майданчику + 16 ° C;
  • У ліфтовому приміщенні + 5 ° C;
  • У підвалі + 4 ° C;
  • На горищі + 4 ° C.

Замір даної величини виробляють на внутрішній стіні кожного приміщення, причому від зовнішньої стіни відстань має становити 1 м, а від статі 1,5 м.

Якщо будуть помічені щогодинні відхилення від нормативних параметрів, тоді плата за опалення повинна знизиться на 0,15%.

Слід врахувати, що даний норматив температури діє після відкриття опалювального сезону, а на міжсезоння показників не існує.

Також необхідно знати, що гаряча вода повинна мати температуру від + 50 ° C до + 70 ° C (СНиП 2.08.01.89 «Житлові будинки»).

Її вимірюють, відкривши кран і опустивши термометр в ємність до спеціальної мітки.

Що робити, якщо батареї погано гріють?

У тому випадку, якщо радіатори не прогрівають приміщення, тоді вода з крана буде меншою температури, і мешканці можуть написати заяву в ДЕЗ з проханням про перевірку. Після проведення огляду водопроводу і опалювальної системи, комунальники складають акт, один примірник якого залишається у мешканців.

У разі підтвердження скарги, фахівці зобов'язані протягом від одного дня до тижня все виправити.

Також, якщо температура води в батареях опалення була на 3 ° C нижче (вдень) і на 5 ° C менше (вночі) нормативу, тоді проводиться перерахунок квартплати. Також, якщо температура води в батареях опалення була на 3 ° C нижче (вдень) і на 5 ° C менше (вночі) нормативу, тоді проводиться перерахунок квартплати

Радіатори повинні прогрівати приміщення до зазначеного в санітарній нормі градуса, так як не допускаються відхилення температури повітря. А якщо це відбувається, тоді необхідно зробити перерахунок, за яким в залежності від метражу приміщення зменшитися квартплата.

Параметри кратності повітря

У приміщенні повинна бути визначена кратність повітрообміну, наприклад, якщо кімната житлова і має площу 18 або 20 м2, тоді величина кратності повинна скласти 3м3 / ч на кв. м., ті ж параметри необхідні і в регіонах, де температура доходить до -31 ° С і опускається нижче.

У кухнях гуртожитку і квартирах, обладнаних електричними і газовими двох конфорочний плитами і мають площу до 18 м2, аерація становить 60 м3 / год.

У разі, якщо в приміщенні розташований трьох конфорочний прилад, тоді дана величина буде складати 75 м3 / год, при наявності газової плити з чотирма конфорками - 90 м3 / год.

Для ванної кімнати площею 25 м2, кратність повітрообміну повинна скласти 25 м3 / год, а для індивідуальної вбиральні площею 18 м2 - 25 м3 / год. Якщо ванна і туалет суміщені і їх площа становить 25 м2, тоді аерація становить 50 м3 / год.

У разі, якщо загальна вбиральня має площу 16 м2, тоді на один унітаз необхідна кратність повітрообміну до 50 м3 / год, а на пісуар - 25 м3 / год.

Якщо приміщення кутове, тоді в кімнаті має бути на 2 ° С вище, ніж зазвичай.

У теплий період, в ліфтовій кімнаті не повинна бути вище 40 ° С.

Яка температура в батареях?

З даного питання існують певні параметри:

  1. В крани круглий рік повинна подаватися гаряча вода, температура якої повинна бути від + 50 ° С до + 70 ° С;
  2. В опалювальний сезон даної рідиною повністю заповнюють обігрівальні прилади.

Розглянемо, як виміряти температуру батареї опалення, для цього відкривають кран і підставляють ємність з градусником. При цьому можливі відхилення тільки в сторону підвищення на + 4 ° С. Розглянемо, як виміряти температуру батареї опалення, для цього відкривають кран і підставляють ємність з градусником

Якщо в даному питанні виникає проблема, тоді необхідно звернутися зі скаргою до ЖЕКу, але в тому випадку, якщо батареї завоздушенние, тоді заяву потрібно писати в ДЕЗ. У тижневий термін прийде фахівець і все виправить.

Ще кілька методів вимірювання температури батарей опалення:

  1. Термометром вимірюють температуру труб опалення або поверхні батареї. До отриманої величині додають 1 - 2 ° С;
  2. Для того щоб ці виміри зробити гранично точно набувають інфрачервоний термометр-пірометр, який визначає температуру з точністю до 0,5 ° С;
  3. Беруть спиртової термометр і прикладають його до вибраного місця на радіаторі, приклеюють скотчем і замотують будь-яким теплоізоляційним матеріалом (поролон, маховушка). Це постійний прилад для вимірювання температури опалювальної системи;
  4. Якщо вдома є електричний вимірювальний прилад з функцією «виміряти температуру», тоді провід з термопарою примотують до батареї і вимірюють температуру теплоносія.

Це важливо! У тому випадку, якщо температура батарей опалення вас не задовольняє, тоді за скаргою до вас прийде комісія, яка повинна провести вимірювання температури циркулюючої рідини в опалювальній системі. Їх дії повинні відповідати пункту 4, який вказаний в «Методах контролю» ГОСТ 30494-96, а вимірювальний прилад повинен пройти реєстрацію, державну перевірку і мати сертифікат якості. Його діапазон повинен варіювати від +5 до + 40 ° С, а також допустима похибка величиною 0,1 ° С.

Нормативи, що діють на території Росії

Розглянемо деякі параметри, які залежать від температури поза приміщенням.

За постановою Держбуду від 27.09.2003 р № 170, в тому випадку, якщо подача теплоносія в опалювальний прилад здійснюється від низу до верху, тоді прийняті наступні норми, які наведені в таблиці:

Температура повітря поза приміщенням (в ° С) Обратка (в ° C) Подає труба (в ° C) +5 39 50 +4 41 53 +3 43 56 +2 45 59 +1 46 62 0 48 65 -1 50 67 - 2 51 70 -3 53 73 -4 54 76 -5 56 78

Також слід врахувати, що температура циркулюючої рідини на вході опалювальної системи в приміщення, повинно відповідати графіку, який регулює комунальну мережу для конкретної кімнати.

За СНиП - у 41-01-2003 «Опалення, вентиляція і кондиціювання», в якому вказані нормативи не тільки для адміністративних, громадських, а й для житлових будівель, підкреслено, що:

Якщо опалювальна система двухтрубная, тоді максимальна температура теплоносія має становити + 95 ° C, а якщо вона однотрубна, тоді + 105 ° C.

висновок

Для комфортного проживання в квартирі багатоповерхового будинку, в заміському будинку або в котеджі, необхідно облаштувати приміщення опалювальною системою. Для цього необхідно знати яка температура в батареях опалення більш сприятлива для створення затишку в приміщенні.

Усі спеціальні параметри вказані в різних нормативних документах, і якщо з якоїсь причини вони не виконуються, тоді в ЖЕК-е розглядають заяву або скаргу, і виробляють відповідний контроль, за виконанням усіх необхідних виправних робіт.

Статті по темі:

Оцініть статтю:

Коли ЖЕК виконує роботи по підключенню батарей?
Коли ЖЕК виконує роботи по підключенню батарей?
Що робити, якщо батареї погано гріють?
Яка температура в батареях?