Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення при банкрутстві підприємства

  1. Законодавство про банкрутство
  2. Процедура банкрутства юридичної особи
  3. Етапи визнання фірми банкрутом
  4. Порядок повідомлення працівників і загальні правила їх скорочення
  5. особливі випадки
  6. Розміри і черговість виплат і компенсацій
  7. Вихідна допомога
  8. висновок

У сучасних реаліях доводиться визнати, що жодна організація не має стовідсоткової гарантії від банкрутства. Руйнування фірми негативним чином позначається на засновників і кладе пляму на кар'єру безпосереднього керівника. Чимало проблем воно приносить і рядовим службовцем. Люди в короткий термін виявляються безробітними.

Щоб підтримати співробітників, які опинилися в непростій ситуації, трудовим законодавством і іншими нормативно-правовими актами налагоджений механізм звільнення працівників при банкрутстві підприємства, що включає в себе, в тому числі, і заходи матеріальної підтримки.

Законодавство про банкрутство

Процес визнання боржника - юридичної особи - неспроможним не є рідкістю. До ініціювання процедури банкрутства вдаються як самі боржники, так і їх кредитори. Для того щоб процес пройшов в рамках закону, необхідно дотримуватися строгий порядок заходів поетапного визнання організації банкрутом.

Всі аспекти банкрутства регулюються Федеральним законом 127-ФЗ від 26 жовтня 2002 року «   Про неспроможність (банкрутство)   », В який постійно вносяться зміни і доповнення Всі аспекти банкрутства регулюються Федеральним законом 127-ФЗ від 26 жовтня 2002 року « Про неспроможність (банкрутство) », В який постійно вносяться зміни і доповнення.

Раніше положення цього закону не стосувалися кредитних організацій. Механізм визнання неспроможними банків та інших кредитних установ регламентувався іншим нормативним актом - 40-ФЗ , Проте в даний час він скасований, і з 2014 року процедура банкрутства кредитних організацій включена в закон про банкрутство.

Крім того, окремі аспекти регулюються за допомогою вступу в силу різних федеральних законів, постанов Уряду, наказів Міністерства економічного розвитку і так далі.

Наприклад, сфера реалізації майна боржника через електронні майданчики та проведення торгів в електронній формі регламентується Наказом Мінекономрозвитку № 495 від 23 липня 2015 року.

Процедура банкрутства юридичної особи

Для початку розберемося, в який момент фірма стає неспроможною . Це відбувається, коли юридична особа виявляється нездатним погасити наявну перед кредиторами заборгованість, оскільки його фінансовий стан неухильно погіршується. Іншими словами, ключовою ознакою банкрутства компанії є її неплатоспроможність.

Ці питання знаходяться у віданні Арбітражного суду. На підставі поданого від боржника або його кредитора заяви проводиться перевірка. Приводом для початку процесу стає один з трьох факторів (але, як правило, все три причини для визнання банкрутом існують одночасно).

Для того щоб боржник був визнаний банкрутом, на початковому етапі необхідно підтвердити наявність таких обставин:

  • повинна існувати заборгованість перед працівниками по заробітній платі;
  • зовнішні борги підприємства повинні перевищувати 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • термін прострочення повинен становити не менше трьох місяців.

Почати процедуру з боку боржника можуть засновники і власники фірми, а також її керівництво. Найчастіше процес визнання боржника неспроможним ініціюють кредитори, довгий час не отримують виплати. Іноді це робить податковий орган, різні соцструктури і навіть прокуратура.

Етапи визнання фірми банкрутом

Слід розуміти, що процес банкрутства досить протяжен в часі і займає не один рік, оскільки він розділений на кілька етапів, підконтрольних Арбітражному суду:

  1. Спостереження. Судом призначається тимчасовий керуючий, якому майбутній банкрут зобов'язаний надати повну інформацію про фірму (в тому числі, секретну). Ніякі серйозні рішення в цей період не можуть прийматися без участі тимчасового керуючого. Він проводить неупереджену оцінку стану справ і передає звіт суду. Цей етап триває максимум 7 місяців.
  2. Фінансове оздоровлення. Це найбільш протяжний відрізок часу - до двох років. Являє собою спільну роботу представника суду - адміністративного керуючого - кредиторів і самого боржника. Протягом періоду встановлюється план відновлення платоспроможності для погашення боргів по кредитах і по зарплаті працівників. За місяць до закінчення терміну адміністративний керуючий також звітує перед судом.
  3. Зовнішнє управління. Якщо попередній етап виявився невдалий, але остаточне банкрутство не є очевидним на 100%, суд призначає розпорядника майна. Цій людині керівництво компанії передає всю документацію, печатки та штампи, в той час як чинне керівництво складає на цей період свої повноваження, а кредиторам забороняється тиснути на фірму. Загальна тривалість з продовженням становить 18 місяців.
  4. Конкурсне виробництво. Вступ процесу в цю стадію означає, що організація практично визнана банкрутом. Конкурсне виробництво триває півроку, за цей час призначений судом конкурсний керуючий проводить інвентаризацію і оцінку майна підприємства ( ст. 129 ТК РФ ).
    Також він вживає заходів щодо збереження майна та його повернення, в разі, якщо цінності збанкрутілої фірми знаходяться в руках третіх осіб. Також, за фактом прийняття судового рішення про припинення виробничої діяльності, конкурсний керуючий зупиняє виробництво, надання послуг і / або іншу діяльність. Під час продажу активів конкурсний керуючий контролює весь процес.

Не завжди реалізація всього майна компанії на торгах призводить до повного задоволення вимог кредиторів.

Часом сума, виручена за все майно збанкрутілої фірми, виявляється менше, ніж необхідно для сплати всіх боргів, так як, крім повернення коштів кредиторам, необхідно покрити судові витрати, а також повністю розрахуватися з працівниками компанії.

Якщо підприємство банкрут, після закінчення процедури визнання неспроможності організації сама фірма ліквідується, а її керівник - генеральний директор або засновник - може бути притягнутий до суду.

Порядок повідомлення працівників і загальні правила їх скорочення

Руйнування організації, в першу чергу, серйозно відбивається на положенні штату фірми Руйнування організації, в першу чергу, серйозно відбивається на положенні штату фірми.

Спочатку виникають масові затримки з виплати зарплати, які працівники, в більшості своїй, стягують через уповноважені інстанції; а з плином часу стає очевидним, що людям незабаром доведеться підшукати собі нове місце роботи.

Розберемося в правових аспектах ситуації і з'ясуємо, що відбувається з співробітниками при банкрутстві організації.

Трудовий кодекс чітко регламентує порядок звільнення співробітників підприємства-банкрута, а також терміни оповіщення про банкрутство і розміри виплат.

Після рішення суду про початок конкурсного виробництва визначаються терміни, в які фірма буде ліквідована. На момент ліквідації в штаті юридичної особи повинна бути нульова чисельність, тому працівникам належить примусове скорочення при банкрутстві підприємства. Виплати працівникам будуть зроблені відповідно до ТК РФ, але уникнути звільнення не вдасться нікому.

На працівниках процес банкрутства і подальшої ліквідації компанії відобразиться таким чином:

  1. За три місяці до повного звільнення співробітників при банкрутстві підприємства про цю подію має бути повідомлений територіальний відділ Центру зайнятості населення.
  2. Працівники повинні бути сповіщені про своє звільнення не пізніше, ніж за два місяці до дати, коли вони будуть звільнені. Відділом кадрів складається повідомлення, що містить в собі терміни, обставини і умови розірвання трудового договору, яке доводиться до відома працівника. Повідомлення складається у двох примірниках, один з яких видається працівнику на руки. На примірнику роботодавця співробітник ставить особистий підпис і дату ознайомлення.
  3. В день звільнення співробітники отримують на руки трудові книжки із записом про звільнення у разі банкрутства організації, де в обов'язковому порядку поставляють свій особистий підпис. До цього моменту звільняється працівник повинен розписатися в наказі про розірвання (припинення) трудового договору, в особистій картці і в Книзі обліку руху трудових книжок. В цей же день роботодавець зобов'язаний повністю розрахувати звільненого співробітника, виплативши йому заробітну плату і всі належні компенсації.

Увага: якщо працівник відмовляється розписатися в повідомленні, відділу кадрів необхідно скласти спеціальний акт про відмову письмово ознайомитися з повідомленням за підписом начальника кадрової служби і двох свідків.

особливі випадки

Існують окремі терміни повідомлення для особливих випадків:

Крім звільнення в зв'язку з ліквідацією організації (офіційна причина по ТК РФ - ст. 81, ч. 1, п. 1 ), Співробітники можуть бути звільнені за угодою сторін в будь-який заздалегідь обумовлений день.

У разі, якщо і працівник, і роботодавець згодні на це, укладається угода в двох примірниках, в якому вказуються умови розірвання трудового договору та дата звільнення.

Для працівників цей документ, як правило, цікавий розміром виплат і порядком їх нарахування, оскільки найчастіше співробітники домовляються з фірмою на виплату додаткової компенсації в розмірі середньомісячного заробітку - за один, два, три, а іноді і більше число місяців.

Розміри і черговість виплат і компенсацій

Фінансові зобов'язання збанкрутілої (та й будь-який взагалі) фірми перед своїми працівниками є пріоритетними. Тобто, в першу чергу кожна компанія повинна погашати заборгованості перед співробітниками і тільки після - перед кредиторами.

Те ж саме відбувається і в процесі ліквідації підприємства в разі банкрутства. Після проведення конкурсним керуючим оцінки майна все реалізовані активи юридичної особи - т.зв. «Конкурсна маса» - спочатку направляються на виплату працівникам належних сум ( ст. 180 ТК РФ ). Такими є:

  • розрахунок з працівниками по заробітній платі;
  • нарахування та сплата компенсації за невикористану відпустку;
  • виплата вихідної допомоги;
  • інші виплати, якщо вони передбачені в рамках чинного законодавства.

Слід розуміти, що в разі руйнування фірми і визнання цього юридичним шляхом, будуть звільнені абсолютно всі працівники, в тому числі вагітні жінки, декретниці і особи, включені до складу пільгових категорій (сюди відносяться інваліди, «чорнобильці» і т.п.).

)

Трудова книжка: зразок запису про звільнення в зв'язку з ліквідацією підприємства

Насамперед працівникові видається невиплачена заробітна плата, компенсація невідгуляні відпустки та вихідну допомогу за перший місяць - все в день звільнення. Інші виплати призначаються додатково і сплачуються за фактом надання підтверджуючих документів.

Вихідна допомога

Окрему статтю виплат при звільненні у разі банкрутства підприємства становить вихідну допомогу ( ст. 178 ТК РФ ).

Абсолютно всі працівники, звільнені у зв'язку з ліквідацією організації, отримують вихідну допомогу в розмірі середньомісячного заробітку, як матеріальне підтримку в перший місяць після припинення трудових відносин Абсолютно всі працівники, звільнені у зв'язку з ліквідацією організації, отримують вихідну допомогу в розмірі середньомісячного заробітку, як матеріальне підтримку в перший місяць після припинення трудових відносин.

Подальші виплати залежать від розвитку подій.

Якщо скорочений співробітник не влаштувався на нове місце роботи протягом другого місяця після звільнення, він може отримати від колишнього роботодавця додатково посібник за другий місяць.

Для цього буде потрібно заяву колишнього працівника з додатком копії трудової книжки.

Ті працівники підприємства-банкрута, які протягом 14 днів з дня звільнення встали на облік в центр зайнятості і не були працевлаштовані, можуть отримати допомогу за третій місяць. Колишньому роботодавцеві буде необхідно надати документ з ЦЗН, що підтверджує факт постановки на облік в термін і інформацію про статус працівника, а також трудову книжку.

Однак практика показує, що фірма може бути остаточно ліквідована відразу після звільнення штатних співробітників, і тоді працівникам нікуди буде звертатися за отриманням допомоги за другий і третій місяці. Ці обставини теж необхідно враховувати.

В виплату додаткової допомоги відмовлять, якщо звільнений протягом перших двох-трьох місяців влаштувався на офіційну роботу. Крім того, на отримання вихідної допомоги не варто розраховувати тим, хто вважав за краще звільнитися самостійно, наприклад, за власною ініціативою або за згодою сторін.

висновок

Скорочення при банкрутстві є неминучим, оскільки визнання фірми остаточно розорилася тягне за собою її повну ліквідацію. Однак можливість мати матеріальну підтримку на період, необхідний для нового працевлаштування є невеликим розрадою для опинилися в настільки неприємної ситуації працівників.

Важливо врахувати, що іноді роботодавці ведуть нечесну гру і, користуючись юридичною неграмотністю своїх працівників, прагнуть зменшити витрати за рахунок виплат співробітникам. Щоб цього не сталося, важливо грамотно підійти до питання власного звільнення і вивчити всі сторони законодавства для отримання належних грошових коштів.