Реклама
Реклама
Реклама

"Історія розробки та прийняття закону про банкрутство фізичних осіб"

Основні причини та етапи розробки норм права про банкрутство фізичних осіб

Уже кілька років в Росії намагаються вирішити проблему врегулювання боргових зобов'язань фізичних осіб за допомогою прийняття відповідного закону.

Уже кілька років в Росії намагаються вирішити проблему врегулювання боргових зобов'язань фізичних осіб за допомогою прийняття   відповідного закону

арбітражний керуючий Андрій Олександрович Петров, банкрутство

Ще в нормах Федерального закон «Про неспроможність (банкрутство)» 1998 року був прописано положення про можливість визнання фізичної особи неспроможним у фінансовому плані. Більш серйозно до нормативного закріплення порядку і правил процедури банкрутства фізичної особи законодавець звернувся в період кризових явищ 2008 року.

Проект закону в тому варіанті, в якому зараз він надається для остаточного затвердження, вперше було надано в березні 2008 року, і згодом активно допрацьовувався законодавцем.

У поточному, 2014 році очікується остаточне прийняття довгоочікуваного нормативного акта.

Потрібно відзначити, що об'єктивними причинами, за якими вступ цієї норми права в силу очікується з таким нетерпінням, є розширення ринків споживчого кредитування, серед якого не останнє місце займає іпотечний кредит.

Великі суми, що видаються банком на тривалий період часу природним чином обертаються ситуаціями, коли боржник з якихось причин не може погасити заборгованість. А варіант конфіскації майна не завжди прийнятний, оскільки в окремих випадках він суперечить нормам права.

Відзначимо, що процедури визнання банкрутом фізичної особи вже досить довгий час застосовуються в західних країнах, і як показує практика, цей захід більш ніж ефективна. При цьому закордонний законодавець пропонує боржнику кілька варіантів вирішення проблем.

Процедура визнання громадянина-підприємця банкрутом

Практика фінансової та економічної діяльності показала, що боржник і кредитор не повинні сприйматися один одним як непримиренні контрагенти пов'язані лише певними зобов'язаннями. Ці сторони, перш за все співробітники, оскільки як перший зацікавлений в послугах другого, так і другий зацікавлений в інтересі першого.

З цієї причини весь процес співпраці повинен будуватися на толерантних засадах, відкритих і довірчих позиціях. Тільки так умови взаємодії будуть максимально вигідні. Коли добросовісний позичальник з якихось причин виявляється в складній фінансовій ситуації (втрата роботи, хвороба близьких і інші проблеми). І знайти швидкий спосіб її вирішення дуже складно, банк повинен піти на зустріч.

Закон про банкрутство фізичних осіб в деталях, на рівні зобов'язальних до виконання норм, визначать порядок проведення такої процедури, її наслідки для всіх учасників фінансових угод і багато інших спірні моменти. При цьому мова не йде про звільнення від обов'язку, важливіше те, що можливі різні варіанти вирішення ситуації з найменшими втратами для кожної зі сторін.

Матеріал опублікований помічником арбітражного керуючого Казакової О.В. При виникненні правильності тлумачення інформації і відповідності нормативно-правовим актам РФ, прохання звертатися безпосередньо до професійного арбітражного керуючого, керівника проекту - Петрову Андрію Олександровичу.