Реклама
Реклама
Реклама

Про які обов'язки повинен знати директор в процедурі банкрутства

Всі обов'язки керівника умовно можна розділити на групи в залежності від стадії банкрутства, в якій вони виникають.

• У процедурі спостереження:

Виконавчі органи боржника в даній процедурі банкрутства продовжують виконувати покладений на них законом функціонал, але з урахуванням ряду додаткових обов'язків, а саме:

  • в 10-ти денний термін від дати початку процедури спостереження звернутися до учасників товариства для вирішення питання про проведення додаткової емісії акцій, про ініціювання звернення до першого зборам кредиторів з пропозицією про введення фінансового оздоровлення.
  • в 10-ти денний термін від дати початку процедури спостереження повідомити про розпочату процедуру банкрутства працівників.
  • передати керуючому і в суд опис всього наявного у підприємства майна і майнових прав. Також керівник зобов'язаний передати документи фінансово-господарської діяльності підприємства за останні 3 роки. При зміні складу майна щомісяця інформувати про це тимчасового керуючого.
  • на вимогу арбітражного керуючого надавати останньому будь-яку інформацію, пов'язану з діяльністю боржника.

Також необхідно врахувати, що з моменту введення процедури спостереження угоди, пов'язані з придбанням або відчуженням майна, з отриманням або видачею позики, поручительств, гарантій та ін. Можуть відбуватися директором тільки з попередньої письмової згоди тимчасового керуючого. Таке обмеження поширюється на будь-який актив, балансова вартість якого перевищує на 5% балансову вартість активів боржника на дату введення процедури спостереження.

• У процедурі фін. оздоровлення:

І в цій процедурі банкрутства органи управління боржника продовжують виконувати свій функціонал, але з ще більшими, на відміну від спостереження, додатковими обов'язками. У ряді випадків директор боржника потрапляє під подвійне підпорядкування.

Основним обов'язком директора в цій процедурі є належне виконання плану фін. оздоровлення і надання відповідного звіту. Директор боржника також зобов'язаний:

  • здійснювати операції з придбання або відчуження майна (за винятком звичайної господарської діяльності); по збільшенню кредиторської заборгованості понад 5% від суми вимог реєстрових кредиторів; угоди, що тягнуть отримання позик; висновок цесій, переведення боргу; тільки за згодою адміністративного керуючого.
  • угоди з майном, балансова вартість якого становить понад 5% балансової вартості активів боржника на останню звітну дату, а також угоди, що тягнуть за собою видачу позик, поручительств, гарантій, крім іншого, можуть відбуватися тільки за умови отримання згоди зборів кредиторів.
  • надавати на вимогу адміністративного керуючого будь-які відомості, пов'язані з діяльністю боржника.

Зверніть увагу, це важливо і для директора і для контрагентів! Якщо до моменту здійснення операції, зобов'язання боржника, що виникли після введення фінансового оздоровлення, складуть більше 20 відсотків від суми вимог реєстрових кредиторів, така угода може бути здійснена директором тільки з попереднього схвалення зборами кредиторів боржника.

• У конкурсному виробництві:

З початком процедури конкурсного виробництва функція керівника боржника припиняється, а, отже, припиняються і його обов'язки як директора організації-банкрута.

Єдиний обов'язок, який повинен виконати директор - забезпечити передачу конкурсному керуючому бухгалтерської та іншої документації, печаток, штампів, товарно-матеріальних цінностей. І все це повинно бути виконано керівником не пізніше 3 днів з моменту відкриття конкурсного виробництва. Власне, це все.