Реклама
Реклама
Реклама

Коли пора починати банкрутство боржника-контрагента?

  1. Банкрутство контрагента: коли це вигідно?
  2. Інші борги контрагента
  3. Фірми-одноденки
  4. Як подати на банкрутство боржника?
  5. Якщо вам потрібна юридична допомога при стягненні
  6. Схожі матеріали:

Контрагент заборгував пристойну суму грошей, і навіть судове рішення про стягнення заборгованості не допомогло отримати оплату за договором? Можливо, вам пора починати банкрутство боржника. Процедура ця тривала і дуже витратна, тому не в будь-якій ситуації її доцільно починати. У цій статті ми розповімо про те, в яких випадках прийнятно банкрутство кредитором боржника, і як почати цю процедуру.

Банкрутство контрагента: коли це вигідно?

Для визнання боржника неспроможним недостатньо знати лише ознаки банкрутства боржника (сума і термін боргу). Важливо провести аналіз стану вашого контрагента, результати якого покажуть - чи має сенс банкрутство організації-боржника або підприємця.

Перше, на що варто звернути увагу, - це, звичайно, фінансове становище вашого контрагента. Судити про фінансовий стан вашого контрагента можна за паперами, які ви отримували від нього в період договірних відносин. Наприклад, з бухгалтерського балансу і звітності. Також корисно буде отримати відомості про майно та рахунки в кредитних організаціях боржника через податковий орган і з ЕГРН.

Зверніть увагу! Щоб отримати відомості про банківські рахунки боржника кредитору можна звернутися до податкового органу з відповідним запитом і надати виконавчий лист про стягнення заборгованості. Для отримання відомостей про нерухоме майно контрагента-боржника можна залучити судового пристава-виконавця. Згідно ФЗ від 13.07.2015 N 218-ФЗ «Про державну реєстрацію нерухомості» дана посадова особа має право запросити в Росреестра узагальнені відомості про права окремої особи на наявні або були у нього об'єкти нерухомості (ч. 13 ст. 62).

Логічно, що відсутність коштів і майна у боржника при банкрутстві говорить про фактичну неможливість стягнути свій борг і марності процедури банкрутства. Звичайно, є варіанти оскарження угод боржника при банкрутстві та залучення до субсидіарної відповідальності контролюючих осіб компанії (наприклад, директора або учасників). Але про успішність даних процедур в конкретному випадку можна буде судити тільки безпосередньо після початку процедури банкрутства.

Інші борги контрагента

Дізнайтеся про борги вашого контрагента перед іншими кредиторами. У цьому вам може допомогти офіційний сайт арбітражного суду. На зазначеному сайті досить вказати реквізити вашого контрагента (наприклад, назва або ІПН), і перед вами буде список справ, які пов'язані з ним. Натиснувши на номер справи, ви зможете побачити, на якій стадії знаходиться розгляд справи, і дізнаєтеся суму заборгованості.

Також на цьому сайті ви зможете дізнатися, чи не розпочато чи процедура банкрутства відносно вашого боржника. Для цього достатньо вибрати вкладку «банкротних» у верхній частині сторінки і перед вами буде список саме банкротних справ за участю вашого контрагента. У нашому прикладі банкрутство боржника-юридичної особи почалося 22.06.2017 року.

Про заборгованість перед податковими органами ви можете дізнатися за допомогою спеціального сервісу на офіційному сайті податкового органу.

Також про борги контрагента, які вже знаходяться у виконавчому провадженні, можна дізнатися на сайті ФССП РФ.

Чим більше боргів у вашого контрагента, тим більша ймовірність, що скоро ваш боржник почне справу про банкрутство, або це зроблять інші контрагенти.

Фірми-одноденки

Дізнайтеся, чи не є ваш контрагент фірмою-одноденкою. Цю інформацію, звичайно, краще отримати до того, як ви почали співпрацю з компанією. Але якщо цього не зробили вчасно, то доцільно вивчити ці відомості перед подачею заяви кредитора про банкрутство боржника. Фірма-одноденка відповідає такими ознаками:

  • номінальний керівник - здійснює функції керівника в безлічі інших компаній. Перевірити керівника можна за допомогою сервісу податкового органу;
  • в якості адреси місцезнаходження організації використовується «масовий» адреса, тобто за даною адресою зареєстровано велику кількість компаній. Перевірте адресу на сайті ФНС РФ;
  • мінімальний статутний капітал, наприклад, для товариств з обмеженою відповідальністю це - 10 тисяч рублів;
  • в компанії відсутні співробітники.

Отримати відомості про керівника, адресу місцезнаходження, розмір статутного капіталу можна з виписки ЕГРЮЛ. Вивчіть виписку в електронному вигляді на сайті ФНС РФ.

Як давно зареєстрована компанія-партнер? Якщо організація працює вже давно, то напевно дорожить своєю репутацією, яка напрацьовувалась роками, і буде намагатися повернути борг за ймовірного настання банкрутства.

Отже, якщо ваш боржник - компанія, яка давно і реально працює, має майно, не є фірмою-одноденкою, то шанси стягнути борг через банкрутство боржника є. А якщо ви зіткнулися з конторою, у якій номінальний керівник, «масовий» адреса, а все майно - комп'ютер і принтер, то, швидше за все, повернути заборгованість навряд чи вийде.

Зверніть увагу! ФНС РФ обіцяє з 25 липня 2017 року розмістити на своєму сайті великий перелік інформації по контрагентах. Тепер можна буде дізнатися про своє ділового партнера наступні дані:

  • відомості про середньооблікової чисельності співробітників компанії за попередній календарний рік;
  • відомості по доходах і видатках компанії (виходячи з даних бухгалтерської звітності).

Як подати на банкрутство боржника?

Почати краще з того, щоб визначити, чи відповідає ситуація ознаками банкрутства. Відповідно до закону банкрутство боржника можливо за наявності таких обставин:

  • сума боргу не менше 300 тисяч рублів - для банкрутства юрособи, для підприємців - 500 тисяч рублів;
  • термін заборгованості - 3 місяці з моменту, коли зобов'язання повинні бути виконані;
  • наявність вступило в законну силу рішення суду про стягнення боргу.

Якщо ви перебуваєте тільки на першій стадії стягнення боргу, тобто ще не отримали рішення суду, то вам доведеться спочатку звернутися в арбітражний суд з позовом про стягнення заборгованості. Про те, як це зробити, читайте тут .

Якщо ж етап судового стягнення пройдено, то можна приступати до подачі заяви до арбітражного суду про банкрутство боржника:

  1. Арбітражний керівник. Вам буде потрібно підібрати кандидатуру арбітражного керуючого або саморегульовану організацію (СРО), з числа якої буде обраний арбітражний керуючий. До цього кроку варто підійти відповідально, адже дана фігура в справі про банкрутство має велике значення. У його повноваження входить, наприклад, направлення запитів про боржника, про його майно в різні державні органи, фізичним особам і компаніям, оспорювання угод боржника. Вибрати СРО або арбітражного керуючого можна з єдиного державного реєстру СРО.
  2. Підготовка заяви про банкрутство. Сама заява потрібно подавати в арбітражний суд за місцем знаходження підприємства-боржника або за місцем проживання боржника-громадянина. У заяві необхідно відобразити відомості і додати документи, які вказані в ст.ст. 39-40 ФЗ про неспроможність (банкрутство).
  3. Направте копію заяви про банкрутство вашому контрагенту-боржнику.
  4. Сплатіть держмито - 6000 рублів, якщо вирішили довести до банкрутства організацію, 300 рублів - якщо довести до банкрутства потрібно індивідуального підприємця.
  5. Тепер заяву з усіма необхідними документами та паперами, які підтверджують направлення копії заяви боржнику, можна подавати в суд.
  6. Суд протягом 5 днів повинен винести ухвалу про прийняття заяви до провадження.

Зверніть увагу! Витрати на оплату процедури банкрутства можуть бути покладені на кредитора-заявника, якщо у боржника не вистачить майна для покриття таких витрат. Ось чому важливо ретельно проаналізувати фінансовий стан боржника. Адже якщо у нього нічого немає, то кредитор не тільки не зможе отримати борг, але йому ще доведеться оплачувати процедуру банкрутства і даремно витрачати час.

Якщо вам потрібна юридична допомога при стягненні

Ви можете звернутися до нас. Перша консультація - безкоштовно. подробиці тут .

Автор статті: Добриніна Ірина, юрист

Схожі матеріали:

PS Ваш лайк або коментар надихає нас на нові статті.

Банкрутство контрагента: коли це вигідно?
Банкрутство контрагента: коли це вигідно?
Як давно зареєстрована компанія-партнер?
Як подати на банкрутство боржника?