Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство забудовника і іпотека на квартиру: які наслідки для пайовика

  1. Список забудовників в стадії банкрутства
  2. Чи можна не платити іпотеку, якщо забудовник банкрут
  3. Що буде, якщо не платити іпотеку під час банкрутства забудовника?
  4. Страхування від банкрутства забудовника
  5. Ошукані пайовики повинні бути включені до реєстру

Пайовик вкладає гроші в будівництво в надії отримати свої власні квадратні метри. Іноді особистих грошей не вистачає, і тоді доводиться оформляти іпотечний позику. Але навіть наявність зареєстрованого в установленому порядку договору пайової участі в будівництві не дає гарантій того, що будівництво не зупиниться.

Удвічі важче перенести банкрутство забудовника тим пайовикам, які оформили іпотеку на квартиру. Адже власного житла ще довго не побачиш, а банк продовжує вимагати платежі. Як бути в цій ситуації дольщику?

Список забудовників в стадії банкрутства

Перед укладанням угоди на покупку квартири краще перевірити, чи не передбачається банкрутство у вибраній вами будівельної компанії. Перевірити це можна на сайті Кадарбітр ( http://kad.arbitr.ru/ ). Вам достатньо буде ввести ІПН або свідоцтво про Державну, або найменування компанії і перед Вами буде список судових справ, які ведуться відносно обраної організації.

Якщо з номером справи ви бачите значок «червона літера Б», то це говорить про те, що процес банкрутства відносно компанії запущений. На який він стадії, можна визначити, вивчивши судові акти, по даній справі. Для цього необхідно натиснути на номер справи.

Якщо вам цікаво дізнатися список забудовників банкрутів у 2017 році або інших періодів, то ці відомості можна отримати з Єдиного реєстру відомостей про банкрутство ( http://bankrot.fedresurs.ru/DebtorsSearch.aspx ). Виберіть в пошукових полях необхідні значення: Категорія - Забудовник. І перед вами буде список забудовників - банкрутів.

Багато хто розуміє, що вступати в договірні відносини з будівельними компанії на межі банкрутства, не варто. Краще вибрати більш надійного забудовника.

Чи можна не платити іпотеку, якщо забудовник банкрут

На жаль, банкрутство забудовника не є підставою для односторонньої відмови від виконання зобов'язань за кредитним договором. Відносини, пов'язані з будівництвом багатоквартирного будинку, виникли між пайовиком і забудовником, і з тих чи інших причин гроші, заплачені учасником будівництва, були розтрачені забудовником нема на цільові потреби. Але провини банку, який видав іпотеку, тут немає. І іпотечний договір - це окрема угода між кредитною організацією та боржником. Незважаючи на припинення будівництва, борг перед банком нікуди не зникає, і гасити його все одно необхідно.

Що буде, якщо не платити іпотеку під час банкрутства забудовника?

Які варіанти розвитку подій виникають у пайовика при визнанні забудовника банкрутом? У цій ситуації можна запропонувати звернутися до фінансової установи, яка оформила кредит, з проханням про відстрочення виплати боргу. Але варто пам'ятати, що банк зовсім не зобов'язаний в цій ситуації йти на поступки.

Якщо у вас виникли фінансові труднощі і нічим платити по кредиту, то чого варто очікувати в цій ситуації? Адже у банку в заставі квартира, яка ще фактично не добудована. У цій ситуації представники кредитної організації мають право подати на вас до суду і вимагати стягнення боргу та звернення стягнення на заставлене майно, тобто фактично на недобудовану ще квартиру. Якщо будинок знаходитися ще на «нульовий» стадії будівництва або побудований на мінімальному рівні, то варто розуміти, що такий предмет застави, як квартира в недобудованому будинку навряд чи вдасться продати на торгах.

Вирішуючи проблеми з банком, не варто забувати про взаємодію із забудовником-банкрутом і необхідності визначення подальшої долі будівництва будинку. Почитайте статтю про те, що робити дольщику, коли забудовник банкрутувати ( http://trdat.ru/zastrojshhik-bankrotitsya-chto-delat-dolshhiku/ ), А також про включення до реєстру вимог про передачу житлових приміщень ( http://trdat.ru/vklyuchenie-v-reestr-trebovanij-o-peredache-zhilyx-pomeshhenij-pri-bankrotstve-zastrojshhika/ ).

Багато хто чув, напевно, про таке поняття як «іпотечна амністія». Так, дійсно, в законі про іпотеку є норма, яка говорить про те, що заборгованість перед кредитною організацією вважається погашеною, якщо буде звернено стягнення на закладену квартиру (ч. 5 ст. 61 Федерального закону від 16.07.1998 N 102-ФЗ «Про іпотеку (заставі нерухомості) ». Але, на жаль, дана можливість на пайовиків-боржників не поширюється.

Для застосування зазначеної норми закону потрібне дотримання ряду умов:

  • предметом застави є житлове приміщення, яке належить громадянину;
  • мета кредиту - купівля житла.

У цій ситуації, якщо банк продав закладену квартиру з торгів або залишив її собі у власність, а виручених грошей все одно не вистачило, щоб покрити весь борг, така заборгованість вважається погашеною, коли кредитна організація отримає страховку. А якщо страхова компанія теж розорилася, то борг вважається погашеним, коли квартиру реалізували або залишили собі.

Але проблема полягає в тому, що пайовик за договором іпотеки передає в заставу не квартиру, а лише права вимоги за договором пайової участі. Тому в разі іпотеки при банкрутстві забудовника мови про «іпотечної амністії» не йде.

Якщо було оформлено поручительство, то кредитна організація може зажадати сплати заборгованості з поручителів. Також банк зможе звернути стягнення на інше майно боржника-пайовика, якщо іпотека не була погашена.

Зверніть увагу! На єдине житло не може бути звернено стягнення.

Верховний Суд РФ зазначив, що виконавче провадження припиняється після реалізації майна, якщо у виконавчій папері містилося тільки вимога про реалізацію заставленого майна, а вимога про стягнення заборгованості було відсутнє (Постанова Пленуму Верховного Суду РФ від 17.11.2015 N 50).

Пам'ятайте, що невиконання обов'язків по кредитному договору загрожує нарахуванням штрафних санкцій та борг може істотно збільшитися. Тому якщо є можливість гасити кредит при банкрутстві будівельної компанії, то варто це робити. В іншому випадку варто очікувати судових розглядів з боку банку і звернення стягнення на майно.

Якщо заборгованість дуже велика і можливості розплатитися за боргами не передбачається, то можна розглянути процедуру особистого банкрутства пайовика ( http://trdat.ru/uslugi/kak-fizicheskomu-licu-obyavit-sebya-bankrotom/ ).

Страхування від банкрутства забудовника

Ніколи не можна дати гарантій, що компанія, навіть дуже велика не стане банкрутом. Тому багато будівельних організація страхують виконання своїх зобов'язань перед пайовиками. Якщо це ваш випадок і ваш забудовник подбав про страховку, то в разі його банкрутства можна звернутися в страхову компанію. А за рахунок страхової виплати можна буде погасити заборгованість по іпотеці.

Багатьох цікавить, якою буде сума страховки від банкрутства забудовника? Відповідно до закону сума страхової виплати буде виплачуватися в розмірі включеного до реєстру вимог кредиторів грошової вимоги.

Зверніть увагу! Положення закону про страхування не поширюється на випадки банкрутство житлово-будівельного кооперативу. У цій ситуації всі ризики, пов'язані з «недостроем», повністю несе член кооперативу. На такі відносини не поширюються норми закону про банкрутство забудовника.

Звернутися до страхової компанії можна, коли арбітражний суд винесе рішення про визнання забудовника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Перед походом до страховика необхідно буде звернутися до конкурсного керуючого, щоб отримати виписку з реєстру вимог кредиторів про розмір, склад і про черговість задоволення вимог.

Щоб зрозуміти більш детально умови і порядок виплат, необхідно ознайомитися з правилами страхування обраної забудовником страхової компанії.

Зверніть увагу! Банк може стати одержувачем страхової виплати, якщо залишить за собою права вимоги за договором пайової участі (ч.33 ст. 25 Федерального закону від 29.07.2017 N 218-ФЗ).

Ошукані пайовики повинні бути включені до реєстру

Держава почала усвідомлювати, що несе певну відповідальність за ситуацію з ошуканими пайовиками. Тому державні органи стали формувати списки ошуканих пайовиків. Що дає включення в подібний реєстр? На рівні суб'єктів РФ розробляються програми, згідно з якими проблеми з житлом пайовиків, включеним до реєстру, повинні бути вирішені за рахунок державних фінансових коштів. У місті Москва, наприклад, діє Державна програма міста Москви «Житло».

Якщо ви хочете подати документи на включення до реєстру ошуканих пайовиків, то спочатку необхідно перевірити, чи відповідає ваша ситуація критеріям, визначеним у законодавстві. Отже, для включення відомостей про пайовика до реєстру необхідна наявність наступних фактів:

  • 9 місяців прострочення по передачі житлового об'єкта пайовик, але за умови, що відсутня приріст вкладень в будівництво житлового будинку в протягом 2 звітних періодів. Дані беруться з звітності, яку забудовник надає в контрольний орган;

Винятки: будинки, де є подвійні продажу, будинки, які будуються на земельних ділянках без правовстановлюючих документів на них, будинок будується на ділянці, на якому не допускається будівництво багатоквартирного будинку, будинку, які будуються з порушенням вимог містобудівного плану, проектної документації, дозволу на будівництво.

  • відносини з придбання квартири між будівельною компанією і громадянином оформлені договором пайової участі, укладеного відповідно до вимог закону 214-ФЗ;
  • пайовик належним чином виконав свої зобов'язання за договором;
  • забудовник не передав квартиру дольщику;
  • у забудовника відсутній правонаступник, який міг би виконати його зобов'язання перед пайовиком;
  • відповідальність будівельної компанії не забезпечена порукою банку або не застрахована в страховій компанії або пайовик не може отримати виплати по страховці або за дорученням через те, що банк або страхова компанія збанкрутували;
  • пайовик не може двічі бути включеним до реєстру за одним і тим же дому або по іншому будинку.

Як видно зі списку вимог для включення в реєстр ошуканих пайовиків, потрапити туди буде неможливо, якщо забудовник веде свою діяльність з порушенням вимоги закону. Також вас не визнають офіційно постраждалим громадянином, якщо ви не оформили договір участі в пайовому будівництві.

Якщо ваша ситуація відповідає зазначеним вище критеріям, то можна готувати документи для включення до реєстру. Вам знадобляться такі папери:

  • заяву (форму скачайте тут );
  • копію паспорта;
  • копію ДДУ;
  • копія договору поступки прав вимоги по ДДУ (якщо квартиру ви купували з переуступки);
  • копії платіжних документів, які підтвердять, що ви виконали свої зобов'язання перед забудовником;
  • судове рішення про включення до реєстру вимог кредиторів, якщо ваш забудовник банкрутує.

Документи подаються до уповноваженого органу, в кожному регіоні він свій. Так, наприклад, в Москві - Комітетом міста Москви щодо забезпечення реалізації інвестиційних проектів в будівництві і контролю в області пайового будівництва, а в Санкт-Петербурзі - Комітетом з питань соціальної політики Санкт-Петербурга.

Після того як ви подасте документи, вам повинні видати розписку, де буде вказано перелік поданих паперів і кількість аркушів в них.

Рішення державний орган повинен прийняти протягом 14 робочих днів і ще 5 робочих днів є на направлення на адресу пайовика повідомлення про прийняте рішення.

Нормативним актом передбачено низку випадків, коли уповноважений орган має право відмовити дольщику у включенні до реєстру:

  • якщо ситуація пайовика не відповідає перерахованим вище критеріям;
  • будинок обманутого пайовика введений в експлуатацію;
  • судом прийнято рішення про задоволення вимог пайовика в рамках банкрутства забудовника;
  • ДДУ був розірваний;
  • пайовик не надав всі необхідні документи або представив недостовірні, хибні документи.

Якщо вам відмовили у включенні до реєстру ошуканих пайовиків, то можна оскаржити таку відмову в судовому порядку.

У висновку відзначимо, що отримання житла у разі банкрутства забудовника досить тривалий і складний процес, який вимагає від пайовика активних дій зі збору документів і взаємодії з державними органами, конкурсним керуючим, страховою компанією. А якщо квартиру купували за іпотечні кошти, то до досить широкому списку дій додається ще контакт з банком. Багато пайовики розуміють, що навіть якщо вони мають всі законні підстави отримати матеріальну допомогу від страхової компанії, банку або держави, то ніхто із зазначеного списку не поквапитися це зробити самостійно і навіть більш того, будуть прагнути відмовити дольщику в цьому. Тому не виключені судові тяжби з цього приводу.

Відмовила страхова компанія у виплаті страхового відшкодування? Банк подає в суд для стягнення боргу по іпотеці? Потрібно подати документи для включення до реєстру вимог до забудовника? Хочете, щоб вас включили в реєстр ошуканих пайовиків, але вам відмовляють? Всі ці питання можна вирішити при юридичній підтримці. Якщо вам потрібна допомога при банкрутстві забудовника і іпотеці на квартиру, зателефонуйте нам телефоном +7 (812) 409-49-30.

Як бути в цій ситуації дольщику?
Що буде, якщо не платити іпотеку під час банкрутства забудовника?
Які варіанти розвитку подій виникають у пайовика при визнанні забудовника банкрутом?
Якщо у вас виникли фінансові труднощі і нічим платити по кредиту, то чого варто очікувати в цій ситуації?
Багатьох цікавить, якою буде сума страховки від банкрутства забудовника?
Що дає включення в подібний реєстр?
Відмовила страхова компанія у виплаті страхового відшкодування?
Банк подає в суд для стягнення боргу по іпотеці?
Потрібно подати документи для включення до реєстру вимог до забудовника?
Хочете, щоб вас включили в реєстр ошуканих пайовиків, але вам відмовляють?