Реклама
Реклама
Реклама

Як подати заяву про банкрутство фізичної особи: держмито, терміни розгляду

  1. Хто може подати на банкрутство фізичної особи?
  2. Куди подавати заяву про неспроможність громадянина?
  3. Держмито заяви про банкрутство фізичної особи
  4. Що повинно включати заяву про неспроможність громадянина?
  5. Терміни розгляду клопотання про банкрутство фізичної особи

Для подачі заяви про банкрутство фізичних осіб потрібні більш ніж вагомі підстави, без них суд не винесе постанови про банкрутство Для подачі заяви про банкрутство фізичних осіб потрібні більш ніж вагомі підстави, без них суд не винесе постанови про банкрутство. Для звичайного громадянина такими приводами є:

  • загальна сума позик - понад 500 тис. р .;
  • прострочення платежів періодом від 3 місяців.

Більш того, приватна особа може заявити про своє банкрутство заздалегідь, якщо очевидно, що активи не покривають заборгованості і немає перспектив поліпшити становище. Законодавство навіть ставить боржника обов'язок - повідомити про своє розорення офіційно. І зробити це необхідно протягом 30 днів з моменту появи кризової ситуації (127 ФЗ). Якщо подібну операцію не справити, то можливе накладення штрафу і додаткові складності від процесу примусового банкрутства.

Хто може подати на банкрутство фізичної особи?

Подати заяву про банкрутство громадянина може не тільки сам боржник, а й ті, кому він не оплачує рахунки:

  • кредитори;
  • державні структури.

кредитори;   державні структури

У разі якщо операцію по визнанню фізичної особи банкрутом почали треті особи, вони повинні нести фінансові зобов'язання по оплаті роботи суду і керуючого. Крім того, необхідно отримати відгук боржника і його принципову згоду на банкрутство. У разі, якщо громадянин має заперечення по боргах, пені та іншого - суд може відхилити заяву, що не входить в його юрисдикцію.


При примусовому визнання неплатоспроможним, добровільність співпраці боржника має велику вагу, але не ключове значення. Тобто, в разі наявності підстав для банкрутства, неплатник зобов'язаний домовитися з кредиторами і надати в заяві потрібну суду інформацію.

Куди подавати заяву про неспроможність громадянина?

З початку роботи ФЗ 154, справи про розорення фізичних осіб розглядає арбітражний суд З початку роботи ФЗ 154, справи про розорення фізичних осіб розглядає арбітражний суд. Ключовий момент полягає в тому, в який саме відділення потрібно писати заяву: відповідно до закону, це повинна бути інстанція за місцем реєстрації неплатника. Суд може перевірити реєстраційні дані і при їх розбіжності з зазначеними в заяві - закрити справу.

Якщо місцезнаходження позичальника невідомо, то справа про банкрутство направляється у відділення по пункту останньої прописки громадянина. Це ж правило діє при клопотанні проти людини, що покинув межі РФ.

Подача заяви може бути як особистої, так і дистанційною: поштове відправлення, заповнення форми на госпортале my.arbitr.ru . Метод звернення до арбітражного суду не настільки важливий, не менш важлива правильна подача заявником інформації, повний пакет відомостей. Без чіткої основи, підкріпленої фактами - не можна отримати статус банкрута.

Держмито заяви про банкрутство фізичної особи

За розгляд справи в арбітражному суді, а також дотримання правил інформованості потенційно зацікавлених осіб - потрібно платити. І банкрутство фізособи - справа досить дороге:

  1. Державне мито - 300 р.
  2. Депозит на оплату роботи керуючого з СРО (саморегульована організація) - 25 тис. Р. за одну операцію + 7% від реалізації майна при відповідній постанові суду.
  3. Публікація відомостей на порталі bankrot.fedresurs.ru - 402,5 р. за кожне нове оголошення. Зазвичай їх потрібно 6-7 шт., Оскільки висвітлюється будь-який етап банкрутства або всі рішення інстанції.
  4. Витрати на публікацію в пресі, а саме у виданні «Коммерсант» - по внутрішніх тарифах. Випуск інформації відбувається в суботньому номері паперовій та електронній версії газети. Поширення - територія РФ.
  5. Непрямі платежі на ведення процесу, наприклад, листи з повідомленням.

Непрямі платежі на ведення процесу, наприклад, листи з повідомленням

Для більшості боржників - це великі витрати, які, однак, частково можна віднести на виручку від розпродажу майна. Проте депозит на фінансування роботи керуючого і держмито - оплачуються до початку розгляду справи.

Відсутність коштів на покриття судових витрат - причина відхилити позов про банкрутство.

Що повинно включати заяву про неспроможність громадянина?

Щоб подати заяву про визнання себе неплатоспроможним, боржнику слід не тільки сплатити значні рахунки, а й правильно оформити стос паперів з великою кількістю даних. При цьому всі дані мають бути достовірними, а приховувати фінансові активи або інші обставини не рекомендується.

Отже, в арбітражний суд потрібно подати інформацію:

  • про особу боржника - П.І.Б., паспортні дані, СНІЛС, ІПН, записи про реєстрацію місця проживання, шлюбних відносинах (про розлучення, якщо він стався протягом 3 останніх років), дані про дітей і т.д .;
  • опис майна, в т.ч. подружнього;
  • підтвердження / спростування статусу ІП (папір готується не більше ніж за 5 днів до подачі клопотання про банкрутство);
  • повну викладку по заборгованостях з конкретними сумами, підтвердженнями та реквізитами кредиторів, а також графік обов'язкових платежів, наприклад, аліментів;
  • фінансові показники громадянина - довідка про зарплату, виписки з дебетової картки, депозити, цінні папери і т.д .;
  • наявність судових процесів або рішень щодо неплатника, а також стягнень;
  • реквізити СРО, з членів якого буде обрано керуючий справами боржника;
  • перелік угод на суму від 300 тис. р. за останні 3 роки;
  • медичні документи, а також інші довідки, що впливають на хід справи.

Крім того, заява повинна включати дані самого арбітражного суду, перелік всіх додатків, дату і підпис. Якщо неплатоспроможні особа користується послугами представника, то це повинно також вказуватися.

Недостатні або недостовірні відомості - причина великої кількості відмов у визнанні людини банкрутом. Крім того, можуть застосовуватися адміністративні та кримінальні санкції за шахрайські дії при приховуванні фінансових обставин. І, звичайно, недобросовісні позичальники не будуть звільнені від боргів. А в разі якщо факт шахрайства спливе після процедури банкрутства, кредитори мають право на перегляд справи і приховане майно підлягає арешту.

Терміни розгляду клопотання про банкрутство фізичної особи

Оголошення людини банкрутом - процедура не з швидких, так, арбітражний суд може розглядати клопотання боржника 15-90 днів. Після чого виноситься рішення:

  1. Відмова від визнання громадянина неплатоспроможним. Даний результат вірогідний, якщо фізична особа подає недостатні, недостовірні відомості чи має можливість оплатити кредити в перспективі. З'ясуванням фінансових показників неплатника - займається найнятий керуючий, який і надає в арбітражний суд свій звіт про стан справ громадянина.
  2. Реструктуризація боргу. Передбачає погашення позик за запропонованою керуючим з СРО схемою (максимально можливий план - 3 роки). При цьому людина не вважається банкрутом, але обмежується в своїх фінансових свободах. Так, до розрахунку з позикодавцями, громадянин не має права здійснювати операції дорожче 50 тис. Р. без схвалення їх керуючим. З позитивних моментів - припинення будь-яких нарахувань на суми боргів, зазначені при банкрутстві. Зверніть увагу, що реструктуризації і «заморожування» підлягають тільки кредити, взяті до розгляду справи в арбітражному суді.
  3. Реалізація майна - це продаж активів боржника для ліквідації якомога більшої кількості фінансових зобов'язань. Вводиться при неможливості поетапного погашення позик. За ст. 446 Цивільно-процесуального кодексу, під процедуру потрапляє не вся власність неплатника, а лише певний її перелік. Майно, здебільшого, реалізується на відкритих торгах протягом 6 місяців з дати судового постанови. Якщо активів не вистачає для оплати всіх позик, то непогашені кредити підлягають списанню.

Так що, процедура не завершується відразу після оголошення фізособи банкрутом. Якийсь час громадянин ще буде зайнятий питаннями про погашення своїх позик.

Хто може подати на банкрутство фізичної особи?
Куди подавати заяву про неспроможність громадянина?
Хто може подати на банкрутство фізичної особи?
Куди подавати заяву про неспроможність громадянина?
Що повинно включати заяву про неспроможність громадянина?