Реклама
Реклама
Реклама

У чому схожість і відмінності договору поручительства і банківської гарантії

Досить часто державні та комерційні контракти, різного роду зобов'язання, отримання кредитів вимагають від їх виконавця додаткового забезпечення. Найбільш поширеними видами забезпечення стають договору поручительства і банківські гарантії, які дійсно ефективно працюють і дозволяють гарантувати відсутність у замовника фінансових втрат з вини виконавця.
Договір поручительства і банківські гарантії схожі за мету свого оформлення, так як основне завдання цих фінансових інструментів - забезпечити замовнику впевненість в надійності виконавця. Ці документи (як договору поручительства, так і банківської гарантії) виконують свою функцію справно. За вартістю ці продукти обійдуться виконавцю приблизно в однакову суму коштів. При цьому слід пам'ятати про пильність і не спокушатися їх оформленням по вкрай низькою ціною.
Зазначені вище види забезпечення мають не тільки схожість, але і певні відмінні характеристики. Перш за все, відрізняються особи, що виступають гарантами по угоді. При оформленні поручительства роль гаранта на себе може покладати будь платоспроможне обличчя, що відповідає вимогам і умовам угоди. Саме цей факт пояснює істотно вище зростання ризику для замовника, який приймає поручительство як забезпечення угоди. Компанія-поручитель може бути створена фіктивно і частково в результаті шахрайських дій, але папери цієї підставної компанії можуть бути в повному порядку.
Банківська гарантія видається тільки банком, інший уповноваженої кредитно-фінансовою організацією або страховою компанією. Відповідна ліцензія обов'язково підтверджує право фінансової установи надавати фінансову послугу. При оформленні банківської гарантії по державних і муніципальних контрактів в якості гаранта може виступати тільки банк.
Процедура оформлення договору поруки та банківської гарантії також має певні відмінності. Видача гарантії здійснюється після того, як гарант проводить перевірку фінансової надійності клієнта, оцінює його платоспроможність. Поруки не передбачає проведення перевірки виконавця, замовник має право сам диктувати вимоги, яким повинен відповідати поручитель.

банківська гарантія без застави