Реклама
Реклама
Реклама

Банківська система України вийшла з кризи чи ще ні?

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі

Фото з відкритих джерел

Будь-фінансист знає: без кредитування бізнесу не буде зростання ВВП. Бо тільки кредитування бізнесу може забезпечити і зростання виробництва, і зростання нових робочих місць. Але цього явно не знають уряд і окремі експерти, які продовжують розповідати і мріяти про кредити МВФ, в той час як кредитування бізнесу в Україні просто не працює

Розвалювати і ламати завжди легко і весело, особливо коли гасла красиві і пафосні: "Україна - це Європа", "Реформи на марші", "Ми провели сто успішних реформ". Ось так і з нашою банківською системою: після "реформ" банкіри більше лаються або задають сакраментальне питання: "Коли ж цей жах закінчиться?". Але кризи не бувають вічними, тому варто уважно придивитися до нашої банківської системи.

Кредитний портфель українських банків на 1 березня 2018 року перевищив один трильйон гривень. Рекорд. Якщо не звертати увагу на кількість проблемних кредитів. А ось це вже прикро. Згідно з офіційними даними НБУ, частка проблемних кредитів в обсязі кредитів, виданих юрособам, 58%, а в обсязі кредитів, виданих фізособам, 55%. Як нескладно здогадатися, найбільше проблемних кредитів в держбанках - близько 72%. Навіть без урахування "ПриватБанку" в держбанках 58% проблемних кредитів. Частка проблемних кредитів у банків з іноземним капіталом 44%, і тільки у банків, де приватні власники з України, частка проблемних кредитів становить 24%. Виходить, що українські банки, які Нацбанк жорстоко закривав, тепер виявилися найефективнішими, на відміну від держбанків, які фактично і привели банківську систему до краху. В цьому і є парадокс "реформ". До їх початку частка проблемних кредитів не перевищувала 10%, а тепер рівень проблемних кредитів в прямому сенсі критичний і не поспішає зменшуватися. Для інформації: на початку 2017 року частка проблемних кредитів була 52%. Так що всі розмови про те, що банківська система одужує, - поки тільки розмови.

Новини по темі

Новини по темі

Є ще один факт, про який банки перешіптуються або який намагаються не помічати. Як відомо, зараз кредитування бізнесу не працює. Тільки за лютий 2018 року загальний кредитний портфель юридичних осіб зменшився на 13 млрд грн. Частково банки списують проблемні кредити, частково перепродують з великим дисконтом, і в дуже рідкісних випадках їм вдається реструктуризувати старі кредити юросіб в надії, що тепер уже бізнес буде платити по ним. У цій ситуації банки більше уваги приділяють кредитування фізосіб. За лютий 2018 року кредитний портфель фізосіб збільшився на 946 млн грн. Хоча якщо порівняти лютий 2018 з лютим 2017 року - зростання більше 14 млрд грн. Солідно. Як правило, це споживчі кредити. Автокредити та іпотечні кредити практично не видаються банками, так як немає попиту у клієнтів, а банки не хочуть створювати цей попит.

В Україні частка проблемних кредитів в обсязі іпотечних кредитів, виданих до 2012 року, становить 92%. Багато в чому це пов'язано з тим, що раніше іпотечні кредити видавали у валюті і після обвалу гривні їх не можуть погасити. Так що зараз головний вид банківського кредитування - це споживчі кредити, тим більше що кредитні банківські платіжні картки все більш і більш популярні. Тепер виникає питання: а як же населення погашає ці кредити? У порівнянні з кредитами юросіб, тут ситуація більш-менш пристойна, хоча і далека від ідеалу. Частка проблемних кредитів в обсязі гривневих споживчих кредитів становить 26,69%. Були моменти, коли цей показник падав до рівня 25% і навіть 24%. Але після новорічних свят частка проблемних споживчих кредитів зросла. Можна і в цьому звинувачувати банки. Суперечливим є. Звичайно, банкіри знають, що видавати кредити без карткові кредити - це ризик. Але що робити, якщо інші види кредитування зараз в Україні просто недоступні. Ось і доводиться банкам усвідомлено нарощувати споживче кредитування, в деяких випадках намагаючись заманити клієнтів, розуміючи, що частина цих кредитів буде погашена і доведеться списувати збитки або продавати проблемні кредити колекторам. З урахуванням вищесказаного банки видають споживчі кредити під високі відсотки. У лютому 2018 року ставка по гривневих кредитах для населення склала 31,6% річних. Дорого. Але високі відсотки за споживчими кредитами підвищують і ризик неповернення. Такий собі замкнене коло цього бізнесу.

Новини по темі

Новини по темі

Але є порятунок. Точніше у банків є можливість все ж інвестувати гроші і отримувати нормальний дохід без великого ризику. Це покупка ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики). Останнім часом банки досить активно скуповують ОВДП. Тільки за лютий 2018 року вони купили ОВДП на суму близько 17 млрд грн. Всього в портфелі банків ОВДП на суму близько 350 млрд грн. Тим більше що Мінфін останнім часом став часто розміщувати ОВДП на термін 3, 6 і 9 місяців за ставкою 17,4% річних. Хороший дохід при мінімальному ризику. Мінфін все погашає в повному обсязі. Так що банки частково врятовані за рахунок доходу від ОВДП. Але, подумайте самі, чи буде банк видавати кредит юрособі під 17%, при цьому розуміючи, що ризик неповернення кредиту дуже високий, якщо він може купити ОВДП і отримувати той же відсоток, а може і більше і без ризику? Так що, крім проблеми з великою часткою проблемних кредитів, купівля ОВДП зробила для банків кредитування бізнесу безглуздим. І це факт. За період лютий 2017 - лютий 2018 року банки додатково купили ОВДП на суму 68 млрд грн при падаючих обсягах кредитування бізнесу.

Новини по темі

Новини по темі

Зрозуміло, що зараз банки просто рятують свій бізнес за рахунок ОВДП, але при цьому не варто мріяти, що буде зростання кредитування бізнесу в цьому році. Але будь-який фінансист знає: без кредитування бізнесу не буде зростання ВВП. Бо тільки кредитування бізнесу може забезпечити і зростання виробництва, і зростання нових робочих місць. Але цього явно не знають уряд і окремі експерти, які продовжують розповідати і мріяти про кредити МВФ, в той час як кредитування бізнесу в Україні просто не працює.

Олександр Охрименко

Редакція може не поділяти думку автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", щоб ознайомитись з публікацій і пишіть на blog @ 112.ua .

Ось так і з нашою банківською системою: після "реформ" банкіри більше лаються або задають сакраментальне питання: "Коли ж цей жах закінчиться?
Тепер виникає питання: а як же населення погашає ці кредити?