Реклама
Реклама
Реклама

Відпустка по догляду за дитиною для бабусі

  1. Чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною?
  2. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років бабусі?
  3. Відпустка по догляду за дитиною працює бабусі: особливості документообігу
  4. Детальніше про відпустку по догляду за дитиною читайте тут:
  5. Посібники та виплати в період, коли відпустку по догляду за дитиною надається бабусі
  6. Відпустка по догляду за дитиною працює бабусі: про що кадровкіку потрібно пам'ятати при оформленні

У відпустку по догляду за дитиною може піти не тільки один з батьків. Розберемося по пунктам в питанні як правильно оформити відпустку по догляду за дитиною для бабусі. Які документи необхідні для того, щоб відпустка була законний, на який термін бабусі можна піти у відпустку.

Які документи необхідні для того, щоб відпустка була законний, на який термін бабусі можна піти у відпустку

З цієї статті ви дізнаєтеся:

  • Чи можна оформити відпустку по догляду за дитиною на бабусю;
  • Як кадровику правильно оформити відпустку по догляду за дитиною для бабусі;
  • Чи можна надати відпустку по догляду за дитиною працює бабусі.

Бувають ситуації, коли жінка з певних причин не бажає або не може оформити відпустку по догляду за дитиною. Чи може бабуся взяти декретну відпустку по догляду за дитиною на себе?

У питанні надання відпустки у зв'язку з народженням дітей необхідно розрізняти два основні терміни - декретна відпустка і відпустка по догляду за дитиною . Перший надається жінці в період вагітності, і отримати його може тільки майбутня породілля. У свою чергу відпустку по догляду за дитиною надають з моменту закінчення декретної і до досягнення дитини трирічного віку.

Чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною?

Однозначно так. Умови його отримання регламентуються ст. 256 Трудового Кодексу Російської Федерації. Важливо знати, що можна оформити відпустку по догляду за дитиною тітці, дядькові і навіть рідного брата чи сестри.

Чи оформлюється відпустку по догляду за дитиною працює бабусі? Щоб отримати допомогу по догляду за дитиною для бабусі чи інших родичів, необхідно дотримуватися такі умови:

  • людина, на якого планується оформлення відпустки по догляду за дитиною (бабуся, дідусь, тітка), повинен працювати;
  • батьки новонародженого також повинні бути працюючими або учнями.

Коли видається відпустку по догляду за дитиною працюючої бабусі, яка веде трудову діяльність, але неповний день, то її робоче місце і зарплата залишаються колишніми.

Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років бабусі?

Відпустка по догляду за дитиною для бабусі дитини видається відповідно до російського трудового законодавства при виявленні факту догляду. Необхідні компенсації, соціальне страхування і допомогу оформляються на ім'я працівника, що доглядає за дитиною.

Для того щоб швидко оформити відпустку по догляду за дитиною бабусі, співробітниці необхідно надати ряд документів. Перш за все, працівниця становить заяву про необхідність отримання даної форми відпустки. Якщо ви оформляєте відпустку по догляду за дитиною бабусі, документи (і їх копії) можете перевірити за таким переліком:

  1. Свідоцтво про народження дитини (копія);
  2. Папери, що підтверджують родинні зв'язки дитини з бабусею (копія);
  3. Документи (довідка), що підтверджують, що мати (батько) перебуває на службі, працює або навчається;
  4. Документи, що підтверджують, що догляд за онуком буде здійснюватися тільки бабусею;
  5. В органах соціального захисту населення необхідно взяти довідку в тому випадку, якщо мати дитини (батько або обидва батьки) не працюють і не вчаться, але також не отримують допомоги по догляду за дитиною;
  6. Довідка з колишнього місця роботи (якщо працівник змінював підприємство протягом останніх двох років) про розмір заробітної плати для розрахунку розміру допомоги.

Свідоцтво про народження дитини (копія);   Папери, що підтверджують родинні зв'язки дитини з бабусею (копія);   Документи (довідка), що підтверджують, що мати (батько) перебуває на службі, працює або навчається;   Документи, що підтверджують, що догляд за онуком буде здійснюватися тільки бабусею;   В органах соціального захисту населення необхідно взяти довідку в тому випадку, якщо мати дитини (батько або обидва батьки) не працюють і не вчаться, але також не отримують допомоги по догляду за дитиною;   Довідка з колишнього місця роботи   (якщо працівник змінював підприємство протягом останніх двох років) про розмір заробітної плати для розрахунку розміру допомоги

Завантажити зразок довідки з колишнього місця роботи можна завантажити тут.

Відпустка по догляду за дитиною працює бабусі: особливості документообігу

Відпустка по догляду за дитиною бабусі підтверджується за місцем роботи. Після отримання всього портфеля паперів, роботодавець зобов'язаний видати наказ про надання відпустки. Працівник повинен з ним ознайомитися. Дати початку і кінця відпустки бабуся повинна самостійно визначити в заяві. Пізніше вони дублюються до наказу по підприємству. Щоб уникнути неприємностей документи, які копіюються, надаються на підприємство. Копії отриманих наказів повинні мати мітки про отримання із запевненням підписами і печатками.

Детальніше про відпустку по догляду за дитиною читайте тут:

На практиці юристи часто стикаються з різними конфліктами з питань розмірів виплат, умов відлучки у відпустку і відсутності працівника на робочому мрії. Вирішити всі ці проблеми можливо тільки з повним пакетом документів, які мають всі необхідні підписи і печатки, якщо це копії - то з письмовим засвідченням працедавця. Звичайні ксерокопії або усні домовленості не мають сили в разі судового розгляду.

Важливо знати, що при наявності в сім'ї двох і більше дітей роботодавець може зажадати копію свідоцтва про народження (смерті або усиновлення) першої дитини. Ці документи безпосередньо впливають на розміри відшкодувань, про які піде мова нижче.

Посібники та виплати в період, коли відпустку по догляду за дитиною надається бабусі

У період, на який видано відпустку по догляду за дитиною для бабусі, працівник отримує виплати та допомоги. Відпустка по догляду за дитиною для бабусі або іншого родича триває до досягнення дитиною трирічного віку.

Законодавством РФ встановлено такі види обов'язкових виплат і допомог, які виплачуються працівникові, яка доглядає за дітьми у віці до трьох років (в нашому випадку бабусі):

  1. З моменту оформлення документів по догляду і по досягненню дитиною півторарічного віку, бабуся отримує 40% свого середньомісячного окладу за останні 12 місяців. Цей вид виплат здійснюється за місцем роботи;
  2. За даними на 2014 рік, розмір мінімальної допомоги по догляду за першою дитиною становить 2577,65 рублів, за другим - 5 157,24 рублів. Максимальний встановлений розмір виплат - 10 304,2 рубля;
  3. У період з 1,5 до 3-х років, виплачується допомога , Розмір, частота виплат і індексація яких регламентуються Федеральним законом РФ від 19.05.1995 N 81-ФЗ.

Зверніть увагу на список громадян, які мають право на виплати відповідно до закону «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей»:

  • родичі дитини, які підлягають неодмінної соціальному застрахованих;
  • жінки-військовослужбовці, які працюють за контрактом;
  • бабуся (мати, батько або інший родич), звільнені у зв'язку з розпуском організації і відсутні через наявність дитини;
  • студенти-очники, які є батьками або родичами;
  • родичі дитини, які не підлягають обов'язковому соціальному страхуванню (наприклад, у випадку смерті матері або батька).

Відпустка по догляду за дитиною працює бабусі: про що кадровкіку потрібно пам'ятати при оформленні

Законодавство РФ передбачається ряд тонкощів при оформленні відпустки по догляду:

  • за людиною, які здійснюють догляд за дитиною, зберігається робоче місце і посаду;
  • співробітник може вести трудову діяльність на дому або в рамках неповного робочого дня;
  • якщо працівник, який одержує відгул, працює не кількох сполучених посадах, то допомога по догляду за дитиною платить тільки одне підприємство за вибором самого співробітника.

Описані пункти передбачають збереження всіх соціальних платежів, а також внесення періоду по догляду до трудового стажу, а також до стажу роботи за спеціальністю.

Згідно зі статтею 256 ТК РФ, працівник (бабуся) має право використовувати відпустку по догляду за дитиною як повністю, так і частково. Роботодавець не може відмовити людині при таких обставинах в наданні перерв, навіть якщо вони будуть затребувані з перервою в 2 тижні.

Стаття роз'яснює питання, чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною. Але при цьому важливо розуміти, що алгоритм підготовки документів для кадровика - єдиний. З цієї точки зору немає ніякої різниці в тому, хто буде брати відпустку - мама, тато, бабуся чи тітка. Решта членів родини можуть отримувати відгули по утриманню дитини тільки по черзі, не одночасно. Співробітник у відпустці по догляду за дитиною може бути звільнений тільки в зв'язку з ліквідацією організації .

Читайте матеріали по темі в електронному журналі «Кадрове справа»:

Чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною?
Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років бабусі?
Чи може бабуся взяти декретну відпустку по догляду за дитиною на себе?
Чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною?
Чи оформлюється відпустку по догляду за дитиною працює бабусі?
Як оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років бабусі?