Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно користуватися компасом?

  1. Навіщо потрібен компас, і з чого він складається?
  2. Як навчитися правильно користуватися компасом?

Чомусь в суспільстві вважається, що рибалками, грибниками, ягідниками та просто любителями далеких подорожей стають тільки чоловіки. Що за нерівність таке !? Хіба ми, жінки, чимось гірші, чи слабшим? Або нам не хочеться хоча б на пару днів втекти від усіх цих каструль і сковорідок , Пральних машин та прасок, дитячих примх і свекровіних моралей? Все, вирішено, в найближчий же відпустку вирушаємо в похід. Треба тільки згадати, як правильно користуватися компасом, або заново цьому навчитися, і в путь. Що ж, за справу!

Навіщо потрібен компас, і з чого він складається?

Ясна річ, щоб не заблукати в поході, про це нам ще в школі говорили. Якщо ж хто призабув, то складається наш магнітний путівник з колби, червоною і синьою магнітної стрілки, одягненою на шпиль і гальма - важеля, який фіксує стрілку. Зверху колба закрита склом, а по самому краю окружності верхньої стінки колби розміщені цифри, що вказують градус відхилення. Його ще називають азимутом.

Російська буква «С», або англійська «n», або цифра нуль на компасі, куди вказує синя стрілка - це північ. А місце з російською літерою "Ю", англійської «z», або числом 180, куди показує червона стрілка компаса, це південь. Відповідно проведена перпендикулярно лінія буде вказувати на захід зліва і на схід праворуч. Ось і вся хитрість щодо складу та напрямки стрілок компаса, тепер переходимо до практичного заняття, тобто до орієнтування на місцевості.

Як навчитися правильно користуватися компасом?

Насамперед, перебуваючи ще вдома, слід перевірити компас на працездатність. Робиться це так. Покладіть прилад на рівну поверхню, почекайте, поки перестануть коливатися його стрілки, і зауважте цифру фіксації. Потім до бічної стінки колби піднесіть що-небудь металеве, щоб знову привести стрілки в рух. Як тільки це сталося, швидко приберіть залізний предмет і знову дочекайтеся фіксації стрілок. Якщо цифра, на яку вказують стрілки і в першому, і в другому випадки ті ж самі, то можна вирушати в похід. Якщо між першою і другою фіксацією стрілок є хоч найменша розбіжність, йдемо в магазин за новим компасом.

Припустимо, що наш компас справний, і вирушаємо до знайомого лісопарку або гайку. Вибирати для першого тренування незнайому місцевість не варто, щоб не розчаруватися і не кинути все, так і не почавши. Адже ви ж не хочете заблукати і жити зі стійким огидою до походів на все життя?

Отже, по-перше, як кажуть досвідчені мандрівники, нам треба «прив'язатися» до відправної точки. І крапка ця повинна бути досить великою і відомою. Наприклад, автострада, велика річка, лінія електропередач, протяжна просіка. Так ви завжди зможете легко повернутися назад, навіть якщо злегка і відхиліться від первинного маршруту.

Припустимо, що обрана точка прив'язки - автострада. Злегка, на кілька кроків відійдіть від неї в ту сторону, в яку намітили йти, і поверніться до шосе особою. Причому встаньте так, щоб бажаний шлях і автострада були приблизно перпендикулярні один одному. Тепер повільно повертайте прилад до тих пір, поки напрямок стрілок компаса не відповідатиме напрямком «північ - південь». Увага, тримати компас при цьому слід строго горизонтально, щоб стрілки не чіплялися за дно або скло колби. Для більшої певності його можна покласти на пеньок або прямо на землю.

Далі беремо лінійку, або олівець, або валяється поблизу пряму паличку і проводимо пряму лінію через центр компаса в сторону вашого повернення, тобто в сторону шосе, і запам'ятовуємо цифру, на яку вкаже кінець палички або лінійки. Це і буде напрямок, по якому ви повернетеся додому. А та цифра, на яку вкаже кінець палички, протилежний поворотного, і буде той маршрут, якого вам слід дотримуватися, заглиблюючись в ліс. Не забувайте, відлік йде від нуля або букви «с» по ходу годинникової стрілки. А то, куди вказує червона стрілка компаса, це південь і число 180.

Нагулявшись по лісі і зібравшись тому, візьміть компас так, щоб лінія, проведена через центр приладу і цифру повернення, вказувала напрямок прямо вперед. Уявіть, що цей напрямок починається з центру вашого тіла, і б'є в далечінь нескінченним прямим променем. Знайшовши такий стан, повільно повертайтеся навколо своєї осі, поки синя стрілка не встановиться на цифру 0 або букву «с». Як тільки це сталося, знайте, ви стоїте лицем в ту сторону, куди треба йти.

Ось і вся премудрість, як навчитися правильно користуватися компасом, доброго вам шляху і райдужних вражень від походу.

Навіщо потрібен компас, і з чого він складається?
Як навчитися правильно користуватися компасом?
Хіба ми, жінки, чимось гірші, чи слабшим?
Навіщо потрібен компас, і з чого він складається?
Як навчитися правильно користуватися компасом?
Адже ви ж не хочете заблукати і жити зі стійким огидою до походів на все життя?