Реклама
Реклама
Реклама

Школи Казахстану отримали академічну свободу

18 Сентября 2018 7:49 293 18 Сентября 2018 7:49 293   АСТАНА

АСТАНА. КАЗИНФОРМ - В останні роки у великих містах загострилася проблема нестачі місць у школах, незважаючи на те, що будуються вони щороку. Причина - населення великих міст постійно поповнюється припливом жителів з сільської місцевості. У густонаселеннних регіонах не вистачає місць - діти вчаться в три зміни. Багато шкіл знаходяться в аварійному стані і це питання знаходиться на контролі в Уряді. У зв'язку з цим, для того, щоб вийти з «зачарованого кола», Уряд почав змінювати політику фінансування сфери освіти. З цього року школам надана академічна свобода. Кореспондент МІА «Казінформ» спробував розібратися в ефективності даної системи.

За даними Міністерства освіти і науки, за рахунок коштів республіканського бюджету щорічно будується 110-170 шкіл, але проблема тризмінна і аварійних шкіл не наважується.

Як каже міністр Ерлан Сагада, тризмінної школи зберігаються з двох причин. Перша - демографія, друга - міграція. Наприклад, в 2000 році в республіці народилося 222 тисячі дітей, а через 16 років цей показник зріс удвічі.

«Звичайно, для держави це радісна подія, але, така демографічна тенденція породжує великий попит на школи. Є також проблема міграції. Наприклад, в минулому році в Астану приїхало з різних регіонів 80 тисяч чоловік, з них близько 17 тисяч - діти. Це означає, що в столиці потрібно будувати щороку близько 15 шкіл », - каже Е.Сагадіев.

Таким чином, Міністерство витрачає великі кошти на будівництво шкіл в містах, а на сільські школи грошей не залишається. Для вирішення цієї проблеми тепер у великих містах на будівництво шкіл будуть залучатися кошти бізнесу через механізм подушного фінансування. Також Міністерство виділятиме субсидії на кожного учня, і поступово відшкодовувати витрати підприємцям. Відповідний норматив вже затверджений. В Астані і Шимкенті ця робота вже розпочалася.

Подушне фінансування дасть значну економію бюджетних коштів. Екс-аким Астани Асет Ісекешев також говорив про ефективність цієї системи. Наприклад, завдяки субсидіям, за останні три роки відкрилося додатково 18 тисяч місць в приватних дитячих садах. Якби ці місця створювалися в державних дитсадках, довелося б побудувати 75 об'єктів, затративши з місцевих бюджетів 90 мільярдів тенге. Зараз, за ​​системою подушного фінансування, буде витрачено всього 6 мільярдів тенге, і при цьому, розвивається бізнес, надходять податки в казну.

На думку А.Ісекешева, через механізм подушного фінансування можна також підвищити зарплату вчителям. Ефективний розподіл коштів може заощадити в кожній школі 20 відсотків бюджету, за рахунок цього і підвищиться зарплата педагогів. Наприклад, якщо в минулому році середня зарплата вчителів була 100-110 тисяч тенге, то в цьому році, з надбавкою за оновлене зміст разом з подушним фінансуванням, зарплата вчителів може перевищити 150 тисяч тенге.

Говорячи про конкуренцію в сфері освіти, потрібно відзначити і ще одне важливе нововведення - академічну свободу. Це означає, що педагогічні ради в школах зможуть самі вирішувати багато питань. Тепер не буде однотипних навчальних планів. Кожна школа буде розробляти зручний для неї план.

За словами міністра Е.Сагадіева, питання про п'ятиденної навчальної тижня, виборі типового навчального плану, перехід на англійську мову викладання, дозвіл на екстернат, роздільному навчанні з деяких предметів, контролі за якістю знань і інші будуть вирішувати педради.

«Школи зможуть працювати за відповідними їм навчальними планами. Ми вважаємо правильним надати організаціям освіти академічну самостійність. Взагалі, поряд зі шкільними планами, при розробці навчальних планів для гімназій, ліцеїв, шкіл для обдарованих дітей, вечірніх шкіл будуть враховуватися пропозиції вчителів », - каже міністр Сагада.

Крім того, вчителі будуть повністю звільнені від зайвої роботи у вигляді заповнення перевірочних тестів, додаткових документів. Завдяки цьому можна буде ефективно використовувати академічну свободу. Звичайно, якщо у першого керівника не буде бажання підвищити якість навчання, до школи не прийдуть сильні фахівці, а без них важко витримувати конкуренцію. Тому, стають більш суворими правила призначення директорів шкіл. За новими правилами, претендент проходить чотирьохетапну конкурс. Спочатку він повинен пройти через опікунську раду школи. Потім здати тест на знання законодавства, отримати згоду обласного управління освіти, пройти співбесіди на районному або міському рівні. Призначатися директори шкіл будуть тільки на чотири роки. Якщо директор захоче працювати на своїй посаді далі, він знову повинен буде пройти конкурс.

До речі, Міністерство повідомило про те, що зрівнялися за знаннями учнів школи з казахським і російською мовами навчання. Це говорить про те, що якість освіти на казахською мовою підвищилося. Тепер пропонується не ділити державні гранти на «казахські і російські групи», а призначати для всіх через конкурс. Якщо ця ініціатива буде підтримана, випускники казахських і російських шкіл будуть змагатися за одні й ті ж гранти. Тобто, конкуренція за знання в майбутньому посилиться.

Автор: Арман Аскаров