Реклама
Реклама
Реклама

Класика недобросовісної конкуренції

ІНТЕЛЕКТ-С довів, що найбільше видавництво Росії вводить покупців в оману, використовуючи методи недобросовісної конкуренції.

Видавництво «Ексмо» скопіював оформлення популярної серії книг у свого конкурента «Азбука-Аттікус». Інцидент не обійдеться без штрафу.

Конфлікт між двома відомими видавництвами виник через книжкових серій, що представляють собою збори великих творів світової класичної літератури XIX-XX століть.

Серія «Світова класика» випускається видавництвом «Азбука-Аттікус» з 2012 року і до теперішнього моменту налічує понад 160 томів. Серія незмінно користувалася популярністю покупців, однак в кінці 2016 року продажі знизилися, а на полицях книжкових магазинів виявилася аналогічна серія видавництва «Ексмо» під назвою «Всесвітня література». Причому тематика, ціна і формат книг обох серій виявилися ідентичними. Більш того, «Ексмо», лідер книжкового ринку Росії, оформив видання серії «Всесвітня література» настільки схожим чином з серією «Світова класика», що книги було легко переплутати.

У видавництві «Азбука-Аттікус» зробили висновок про свідому імітації видавництвом «Ексмо» зовнішнього вигляду успішної книжкової серії, а це визнається недобросовісною конкуренцією і забороняє російське законодавство. Юристи ІНТЕЛЕКТ-С , Захищаючи інтереси видавництва «Азбука-Аттікус», звернулися із заявою до Федеральної антимонопольної служби і попросили припинити подальший продаж книг серії «Всесвітня література» в тому її оформленні, яке копіює серію «Світова класика».

Юристи   ІНТЕЛЕКТ-С   , Захищаючи інтереси видавництва «Азбука-Аттікус», звернулися із заявою до Федеральної антимонопольної служби і попросили припинити подальший продаж книг серії «Всесвітня література» в тому її оформленні, яке копіює серію «Світова класика»

Представники видавництва «Ексмо» намагалися доводити, що схожість серій не є очевидним і пояснюється лише наявністю концепції, характерною для оформлення обкладинок книг з класичними творами. Разом з тим, вони не змогли представити жодного прикладу книг, які були б за своїм оформленням настільки ж схожі на книги серії «Світова класика».

«Обидва видавництва використовували один і той же стиль, концепцію, підхід до оформлення обкладинок. Однак у нас не було ніяких сумнівів в тому, що видавництво «Ексмо» недобросовісно імітувало обкладинки свого конкурента і нашого довірителя. Схожість цілого ряду конкретних візуальних ознак не могла бути результатом випадкового збігу. Проте, нам довелося докласти багато зусиль, щоб переконати УФАС в своїй правоті », - розповідає Максим Лабзін, партнер ІНТЕЛЕКТ-С, керівник практики з вирішення спорів, пов'язаних з об'єктами інтелектуальної власності.

Справа розглядалася майже рік. Юристи ІНТЕЛЕКТ-С представили комісії антимонопольного органу результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом соціології РАН. Опитування показало, що більшість респондентів плутали книги в порівнюваних обкладинках, припускаючи, що вони випускаються одним і тим же видавництвом. Результати іншого соціологічного дослідження, представлені опонентом, говорили про те ж саме: наявні в порівнюваних обкладинках відмінності недостатні для більшості споживачів, щоб вони могли зробити свій вибір.

Результати іншого соціологічного дослідження, представлені опонентом, говорили про те ж саме: наявні в порівнюваних обкладинках відмінності недостатні для більшості споживачів, щоб вони могли зробити свій вибір

В результаті Федеральна антимонопольна служба дійшла висновку про те, що в цій справі має місце недобросовісна конкуренція з боку видавництва «Ексмо», яке стало випускати свою серію класики набагато пізніше, ніж «Азбука-Аттікус». Даний факт, як відзначили в антимонопольному органі, може викликати у потенційних покупців помилкове сприйняття продукції видавництва «Ексмо» як відомої їм книжкової серії видавництва «Азбука-Аттікус».

На початку 2018 року було винесено припис про припинення продажів книг серії «Всесвітня література» в тому оформленні, яке імітує зовнішній вигляд серії «Світова класика». Крім того, на видавництво «Ексмо» планується накласти штраф за недобросовісну конкуренцію у відповідності з частиною 1 статті 14.33 КоАП РФ.

Новини Групи правових компаній ІНТЕЛЕКТ-С >>

антимонопольне регулювання, інтелектуальна власність, конкуренція, суперечки з інтелектуальної власності

Схожі матеріали