Реклама
Реклама
Реклама

Найважливіші податкові зміни в 2017 році

Новий рік традиційно пов'язаний з новинами в податковій системі Латвії, порядку застосування податків і державної фіскальної політики в цілому. Економіст банку SEB Дайніс Гашпуйтіс узагальнив ті зміни, які вплинуть на жителів в 2017 році.

1. Мінімальна місячна зарплата в 2017 році зросте на 10 євро - з 370 до 380 євро. Мінімальну зарплату або менше отримують 21,5% всіх працюючих, або 171,3 тисячі працівників. У 2017 році розмір податкової пільги за одну особу, що перебуває на утриманні, залишається незмінним - 175 євро.

2. У 2017 році буде введена нова система оплати праці поліцейських, судових працівників і тих, хто працює в місцях позбавлення волі. Також збільшено фінансування для продовження реформи оплати праці педагогів та індексації пенсій.

3. З наступного року, прибутковим податком з населення (ПНН) будуть звільнятися від сплати стипендії до 280 євро на місяць. Це зачіпає стипендії, які платить учням підприємець або недержавна організація, а також ті стипендії, які платить лікувальний заклад за освоєння програми медичної освіти.

4. C 2017 року змінюються пільги прибуткового податку з населення на внески в пенсійні фонди - надалі, якщо внесок буде збережений в пенсійному фонді менше двох років, пільги на ПНН потрібно буде повернути державі.

5. Додаткове фінансування буде виділено на збільшення допомоги. Державне сімейне посібник за четвертого і кожну наступну дитину виросте з 34,14 до 50,07 євро. Збільшується підтримка дітей, які залишилися без батьків, у разі втрати годувальника, і пенсію по втраті годувальника надаватимуть кожній дитині за кожного з померлих батьків. Передбачено фінансування також для надання психологічної допомоги опікунам.

6. У 2017 році продовжиться державна програма підтримки придбання житла для сімей з дітьми (Altum), яка дозволить і надалі видавати поручительства сім'ям з дітьми для покупки житла.

7. Надалі допомогу з безробіття виплачуватимуть тільки в тому випадку, якщо буде відпрацьовано 12 місяців протягом 16-місячного періоду. До сих пір було необхідно в 12-річний період відпрацювати 9 місяців.

8. Також вводиться кваліфікаційний період для отримання допомоги на випадок хвороби. Він складе три місяці протягом останніх шести місяців або шість місяців протягом останніх двох років.

9. Виросте акцизний податок на сигарили та інші тютюнові вироби.

10. Збільшиться ставка податку на природні ресурси на упаковку і одноразову столовий посуд, а також на питну воду. Для всіх видів покришок ставка податку зросте вдвічі.

11. За їзду на автомобілі, зареєстрованому за кордоном, надалі доведеться платити. Розмір податку залежить від тривалості користування машиною, це буде 10 євро в день або 1000 євро на рік.

12. З 2017 року реєстраційний податок платити не потрібно буде, а ставки податку на експлуатацію транспортного засобу для машин 2009 року випуску і новіше буде розраховуватися, виходячи з обсягу викидів CO2. Додатково до ставки податку на експлуатацію транспортного засобу буде встановлено ставку 300 євро на легкові автомобілі з об'ємом двигуна більше 3500 кубічних сантиметрів. Передбачені пільги для багатодітних сімей і селян.

13. Щомісячний неоподатковуваний мінімум у 2017 році зменшиться до 60 євро. Максимальний річний неоподатковуваний мінімум в 2017-му становитиме 1380 євро. Розмір річного оподатковуваного доходу, до якого застосовують максимальний річний неоподатковуваний мінімум - 4800 євро. У свою чергу розмір оподатковуваного доходу, понад якого застосовується тільки мінімальний річний неоподатковуваний мінімум, виріс до 13 200 євро. Різницю між застосованим неоподатковуваних мінімумом і встановленими диференційованим річним неоподатковуваних мінімумом працюють зможуть повернути в 2018 році, подавши до Служби державних доходів щорічну декларацію про доходи.

14. У 2017 році будуть обмежені угоди з готівкою між фізичними особами. Якщо сума перевищує 7200 євро, угоди відбуваються за посередництва банку.

15. Ставка податку з мікропідприємств в наступному році зросте до 15%. Для підприємств з річним оборотом до 7000 євро ставка цього податку становитиме 12%. Ідея про введення мінімальних соціальних внесків відхилена.

Дайніс Гашпуйтіс,
економіст банку SEB

  • Економічне середовище - 30.12.2015

  • Економічне середовище - 24.11.2016

    Економічна ситуація все більш напружена

    Фінансові ринки на обрання Дональда Трампа відреагували несподівано позитивно, можливо, чекаючи економічну політику, більш орієнтовану на зростання. Незважаючи на складності в політичному середовищі в світі, в найближчі два роки глобальне зростання стає трохи сильніше, але не вражаючим.

    Детальніше