Реклама
Реклама
Реклама

У Донбасі навчать водити автомобіль без ніг

За кермом. Вперше в Донецькій області почнуть навчати водіїв ручного управління автомобілем. Фото: з архіву ДМЦПРІ

У Краматорську на базі Донбаського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів відкрилася перша в регіоні і шоста в Україні автошкола для людей з інвалідністю. "Спинальники" і "опорники" зможуть за три місяці навчитися водити автомобіль з ручним керуванням і отримати водійські права категорії В. До відкриття краматорського автошколи за знаннями та водійськими правами людям з обмеженими можливостями доводилося їздити аж у Львів або Євпаторію і жити там протягом чотирьох місяців навчання.

Як розповіла "Сегодня" директор Центру реабілітації інвалідів Світлана Фоміна, до занять в автошколі вже приступили десять чоловік. "Якщо Фонд соціального захисту України забезпечить фінансування, ми візьмемося навчити за рахунок держави ще два десятка, - пояснила Фоміна. - Процес навчання розбитий на блоки: з ранку учням пояснюють теорію водіння, потім - кілька годин практики, обід, і в другій половині дня інваліди займаються з психологами та соціальними педагогами ".

Краматорське АТП-11410 виділив для школи автомобіль "Деу Матіз" з ручним керуванням і обладнав клас з урахуванням фізичних потреб учнів. "Звичайно, десять чоловік в класі - це дуже мало! У нас в області більше 270 тисяч людей з порушеннями функцій опорно-рухового апарату. Для таких, як вони, автомобіль не те що не розкіш і навіть не просто засіб пересування, а життєва необхідність , - говорить керівник Донецького обласного товариства інвалідів Надія Поламарчук. - Держава дає людям право на отримання автомобіля при наявності водійського посвідчення, при цьому в черзі вони можуть стояти десятки років. Я особисто стою з 1992 року ".

"Років п'ять тому в черзі на отримання автомобіля від держави я був приблизно 3600-м, - поділився з" Сегодня "донеччанин Володимир Землянкин. - Водійські права отримав, ще будучи здоровим. Інші ж інваліди після проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) і підтвердження групи інвалідності повинні подати документи в транспортну МСЕК, яка визначить, чи зможуть вони керувати автомобілем. Потім людина вчиться водити - в школі або індивідуально, і подає документи в управління праці та соціального захисту населення, яке ставить його в чергу на отримання пільгового авто. Як тільки підходить чергу, зокрема, інвалідам I групи, треба сплатити близько 30% його вартості. До речі, в числі перших черговиків стоять сім'ї, що складаються з інвалідів ".

Донеччани з жалем констатували, що ручне управління в пропонованих державою машинах не відповідає світовим стандартам і просто незручно для людей з обмеженими можливостями.

Автоочередь: мінус 21

Замначальника головного управління праці та соціального захисту населення Донецької обласної державної адміністрації Артем Черниш розповів "Сегодня", що в черзі на отримання пільгового автомобіля в Донецькій області зараз перебувають 3290 інвалідів. "У 2010 році на область було виділено 94 автомобіля, в 2011-му - 13, а в минулому році автомобілями були забезпечені 67 інвалідів, в тому числі в якості гуманітарної допомоги автомобілі отримали три інваліди з області", - пояснив Артем Черниш. Тоді ж залишилися після смерті колишніх власників 25 автомобілів були викуплені за бюджетні гроші і будуть передані інвалідам в порядку черговості. В цьому році автомобілі від держави отримає 21 осіб з числа черговиків.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку