Реклама
Реклама
Реклама

Не як у Москві

За січень-травень 2017 року продажі автомобілів в Пермському краї зросли на 26,8%. Це кращий показник серед регіонів Росії. Експерти відзначають, що успіх відносний: докризовий рівень ще не відновився

За даними аналітичного агентства "Автостат", за перші п'ять місяців 2017 року Пермському краї продані 11,5 тис. Нових легкових автомобілів. Це на 26,8% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. За обсягом первинного авторинку Прикамье зайняло 12-е місце серед російських суб'єктів. У рейтингу регіон розташувався між Челябінської областю і Ставропольським краєм.

Всього в Росії в січні-травні реалізовані 519,9 тис. Нових легковиків. Зростання продажів склало в середньому 10,2%. Пермський край не тільки значно перевершив його, а й продемонстрував найкращу динаміку серед ТОП-30 регіонів за обсягом авторинку. Збільшення продажів більш ніж на 20% експерти зафіксували ще в шести суб'єктах: Челябінській, Свердловській, Тюменській, Кемеровській областях, Ханти-Мансійському автономному окрузі і Башкортостані. Негативна динаміка спостерігається тільки в Москві (-3,1%) і Удмуртії (-10,1%).

Результат Пермського краю експерти пояснюють як економічними факторами, так і чисто математичними закономірностями. Дмитро Шиманов, генеральний директор дослідницької компанії MAR CONSULT, зазначає: чим менше абсолютний розмір ринку, тим істотніше його коливання в процентному вираженні. «Збільшення продажів на кілька тисяч ніяк не відіб'ється на статистиці Москви, але істотно вплине на показник Пермського краю, частка якого в загальному обсязі продажів по країні становить 2,2%», - пояснює він.

Ринок не виріс в глобальних величинах: продажі збільшуються по відношенню до кризового періоду, додає Олександр Зінов'єв, заступник голови правління ДК «АвтоСпецЦентр». «Високі показники перших п'яти місяців обумовлені низькою торішньої базою. Крім цього, велику роль у відновленні ринку зіграла також програма пільгового автокредитування і збільшення максимальної вартості авто, що підпадають під її дію, до 1,45 млн рублів », - вважає він.

У Пермському краї грандіозний провал продажів автомобілів припав на 2015 рік. Тоді за підсумками п'яти місяців зниження склало 54,5%. При порівнянні з докризовим нинішній результат в півтора рази менше - за аналогічний період 2014 року в краї зареєстровано майже 18 тисяч нових легкових автомобілів. У 2016 році авторинок Прикам'я почав відновлюватися: в січні-травні продажі виросли на 10,2%. У минулому році показник збільшувався за рахунок вітчизняних автомобілів, а іномарки продовжували демонструвати негативну динаміку. Цей сегмент ринку показав зростання лише в першому кварталі 2017 року.

На думку Дмитра Шимановем, основний драйвер зростання продажів автомобілів - відкладений попит. «Потреба в заміні автомобілів виникає безвідносно до економічних подій. У момент сильних економічних потрясінь, наприклад при сильних скачках курсів валют, споживча активність знижується, але лише для того, щоб з більшою силою проявитися в момент, коли в економіці з'явиться стабільність, міркує він. Зараз настав саме такий момент, - зазначає експерт. - На початку 2017 року курс рубля залишився стабільним - не було стрибків, як в 2015-2016 роках. Поступово в підсвідомості людей сформувалося відчуття стабільності, і вони внутрішньо підготувалися до покупок. Виробники і дистриб'ютори тим часом стали пропонувати все більш вигідні умови, і в підсумку пропозиція знайшла попит », - пояснює він зростання продажів на авторинку за підсумками п'яти місяців.

Представники приміських дилерів констатують, що зростання авторинку в Прикамье - це, в першу чергу, збільшення продажів основних складових його брендів. «У Пермському краї природа зростання ринку полягає в зростанні продажів LADA, який склав 50%», - відзначав раніше Олег Долженков, генеральний директор ГК «Брайт парк». «Не можна забувати, що не всі марки показують позитивну динаміку. У деяких продажі знижуються, не досягається середній по Росії показник частки на ринку в регіоні », - розповідав Денис Басмат, директор автоцентру Lucky Motors Nissan.

Що і скільки?

За підсумками п'яти місяців 2017 року головним драйвером авторинку Прикам'я залишається LADA. Продажі бренду збільшилися на 49,5% і досягли 4772 автомобілів. Частка марки на ринку склала 41%. На другому місці за цим показником Renault - на його частку припадає 12% регіонального авторинку.

Замикає трійку KIA, що забезпечила 9% продажів. Ця марка показала найбільше зростання серед ТОП-10, збільшивши продажі на 92,1%. Аналіз продажів в розрізі моделей автомобілів показує, що результат корейського бренду забезпечила в основному KIA RIO - більше половини покупців вибрали саме її. Крім того, в листопаді 2016 року в Пермі з'явився третій офіційний дилер марки. Їм стала компанія «КІА Центр Прикамье» , Близька структурам «Вега-Моторс», яка вже реалізує машини цього бренду в Пермі на шосе Космонавтів, 198. Влітку цього ж року продажами KIA зайнявся «Сатурн-Р», викупивши автосалон у «ДАВ АВТО». У трійці лідерів по зростанню продажів знаходиться УАЗ (+ 43%), який навесні 2016 року також ще отримав нового дилера в Пермі - «Брайт парк».

Рейтинг популярних моделей очолила LADA Vesta, обійшовши седан Granta. На третьому місці XRAY - продажі моделі в січні-травнем 2017 року зросли на 92,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тут Пермський край поставив ще один рекорд. Згідно з дослідженням АА "Автостат", в травні край став найбільшим регіональним ринком LADA XRAY, реалізувавши 232 таких автомобіля. З початку року беззмінним лідером по реалізації моделі був Татарстан, але в травні республіка поступилася Прикам'я, продавши 225 хетчбеків. Примітно, що найбільший авторинок Росії, московський, не ввійшов навіть в ТОП-10 цього рейтингу. За місяць мешканці столиці купили всього 77 автомобілів XRAY.

Що і скільки?