Реклама
Реклама
Реклама

Ціна "банкрутства" автомата Калашникова: Аналітика Накануне.RU

Ціна "банкрутства" автомата Калашникова

Російські ЗМІ розбурхала несподівана "кризова" новина: найбільший виробник зброї, в тому числі знаменитого автомата Калашникова, - "Іжевський машинобудівний завод" - може стати банкрутом. Позов про визнання таким підприємства подала нікому невідома невелика організація. На самому "Іжмаш" вважають за краще не коментувати цю тему і поводяться так, ніби-то і позову ніякого немає. Чи дійсно у "Іжевського машинобудівного заводу" настільки важка ситуація, що він може збанкрутувати, або позов - чисто технічна процедура для "вибивання" старих боргів?

Першою опосередкованої негативної ластівкою до вести про можливе банкрутство "Іжмашу" стало банкрутство "Одеса-Броди", засновником якого "Іжевський машинобудівний завод" колись був. Але, все ж, зв'язок між підприємствами не пряма, так як контрольним пакетом акцій давно заволоділа самарская група "СОК", при якій і сталося визнання автозаводу банкрутом. Що ж стосується самого "Іжмашу", то ситуація тут стабільна, - заявили Накануне.RU в департаменті інформації і зв'язків з громадськістю підприємства.

Так, днями тут побувала делегація "Ростехнологій", і гендиректор "Рособоронекспорту" Анатолій Ісайкін, який очолював делегацію, заявив, що ФГУП "Рособоронекспорт" веде переговори щодо поставок на експорт різної продукції виробництва "Іжевського машинобудівного заводу". Начальник ГРАУ МО РФ Олег Чікіров заявив, що "Іжмаш" має перспективи і по безпілотних літальних апаратах, і по високоточної зброї, і по стрілецького озброєння. Одним з таких перспективних зразків Олег Чікіров, зокрема, назвав нове снайперську озброєння, розробку якого конструктори "Іжмашу" за завданням ГРАУ провели в короткі терміни.

"Ми продовжуємо працювати, ніяких скорочень немає. Зараз, звичайно, в країні криза, є труднощі, такі ж, як і у інших підприємств. Але, з урахуванням економічної ситуації в країні, ми працюємо стабільно. У нас завантажено виробництво, особливо в частині спецстехнікі. Є замовлення і по спортивно-мисливської зброї. Зараз опрацьовується частина хороших замовлень з експорту спецтехніки ", - запевнили Накануне.RU в департаменті інформації і зв'язків з громадськістю" Іжмашу ".

Там же повідомили, що в минулому році закінчився один з великих експортних контрактів (виробництво автоматів Калашникова для Венесуели), і восени було прийнято рішення про збільшення виробництва спортивно-мисливської продукції, попит на яку є завжди Там же повідомили, що в минулому році закінчився один з великих експортних контрактів (виробництво автоматів Калашникова для Венесуели), і восени було прийнято рішення про збільшення виробництва спортивно-мисливської продукції, попит на яку є завжди. Інформацію ж про можливе банкрутство на "Іжмаш" взагалі ніяк не коментують.

Довідка: Найбільший виробник стрілецької зброї Росії ВАТ "Іжмаш" (раніше "Іжевський збройовий завод") був створений за указом царя Олександра I в 1807 році. Тут випускалися всі види стрілецької зброї 19-го і 20-го століть. За час Другої світової війни завод випустив 11,3 млн гвинтівок і карабінів (це більше, ніж було випущено усіма заводами Німеччини - 10,3 млн). Крім того, було освоєно масове виробництво протитанкових рушниць, авіаційних кулеметів, авіаційних гармат, пістолетів і револьверів. "Іжмаш" за добу оснащувати своєю продукцією одну стрілецьку і одну авіаційну дивізії.

Післявоєнний період ознаменований початком виробництва автомата Калашникова АК-47, який в різних модифікаціях знаходиться сьогодні на озброєнні армій і спецпідрозділів 106-и країн світу. Зараз ВАТ "Іжмаш" - найбільше багатопрофільне машинобудівне підприємство. Завод випускає бойову стрілецьку зброю, спортивно-мисливську зброю, авіаційні гармати, високоточні керовані артилерійські снаряди, контрольно-перевірочні машини комплексів керованого озброєння, нові моделі Післявоєнний період ознаменований початком виробництва автомата Калашникова АК-47, який в різних модифікаціях знаходиться сьогодні на озброєнні армій і спецпідрозділів 106-и країн світу мотоциклів, верстати, високоякісний інструмент і точні заготовки.

57,01% акцій ВАТ "Іжмаш" належить "Ростехнологіям", 11,15% акцій - ВАТ "Концерн" Іжмаш ", 10,88% акцій - Міністерству майнових відносин Удмуртії.

Однак "Іжмаш" обтяжений дочірніми структурами, які потребують підтримки. Мова, зокрема, йде про ВАТ "Вятскополянскій машинобудівний завод" Молот ", також виробляє зброю, але, на відміну від" Іжмашу ", не забезпечений замовленнями. На підприємстві накопичувалися борги перед робітниками, завод якийсь час перебував в просте, але в результаті замовлення були отримані, гроші з боку уряду і ВАТ "Іжмаш" виділені, і якийсь час "Молот" може працювати безперебійно.

Фінансове становище самого "Іжмашу" у порівнянні з минулим роком теж погіршився, але не смертельно. У січні-березні, згідно зі звітом компанії, ВАТ "Іжевський машинобудівний завод" отримало 19,965 млн руб. чистого збитку проти 94 тис. руб. чистого прибутку за аналогічний період минулого року, але виручка "Іжмашу" виросла на 2,2% до 20,853 млн руб. Проте, в звіті сказано, що "галузь ОПК має стійкий і перспективний зростання, який вищий за середній по країні, невелике зростання цін на продукцію, що випускається. Погіршення ситуації в галузі не прогнозується. Інфляційні ризики в галузі відсутні".

У звіті також сказано, що рівень фінансового ризику від фінансово-економічної діяльності ВАТ "Іжевський машзавод" високий, в розмірі 20,7%. "Високий рівень фінансового ризику визначається незабезпеченістю власними коштами і не достатністю капіталу. Рівень У звіті також сказано, що рівень фінансового ризику від фінансово-економічної діяльності ВАТ Іжевський машзавод високий, в розмірі 20,7% фінансового ризику підвищується. Це обумовлено підвищенням наступних видів ризиків: ліквідності, кредитного банкрутства ", - уточнюється в звіті.

Позов про банкрутство не змусив себе чекати. У вересні в Арбітражний суд Удмуртської республіки надійшла заява ТОВ "Гремиха" про визнання ВАТ "Іжевський машинобудівний завод" банкрутом. Засідання у цій справі призначено на 7 жовтня. Власне, саме ця новина і розбурхала ЗМІ, адже, якщо банкрутство відбудеться, Росія може втратити свого головного виробника зброї.

"Якщо справа дійсно дійде до банкрутства, це буде сумно, так як" Іжмаш "- основний виробник російської стрілецької зброї, плюс рішенням уряду передбачалося, що" Іжмаш "стане основою холдингу з виробництва стрілецької зброї. Підприємство має дуже велике значення для країни", - висловив свою думку Накануне.RU незалежний експерт по легкому стрілецької зброї та авіації Максим Пядушкін.

Він також зазначив, що під час кризи борги є у багатьох підприємств, це абсолютно нормально. "При бажанні, довести до банкрутства можна будь-яке підприємство. Не факт, що" Іжмаш "буде визнаний банкрутом, треба дочекатися рішення", - додав експерт.

Треба думати, що бажання банкрутити "Іжмаш" уряд не має. Як, ймовірно, немає і у заявника позову ТОВ "Гремиха". Варто відзначити, що це таємниче підприємство, чиїх координат не знайти ні в "Яндексі", ні в Google, належить лідеру регіонального відділення ЛДПР в Удмуртської республіки Андрію Маркину. Даний факт підтвердили в приймальні Маркіна.

У бухгалтерії "Греміха" Накануне.RU розповіли, що в 2004-2005 роках "Іжмаш" не заплатив якомусь "Шляхбуд" 8 млн руб., А ТОВ "Гремиха" викупило право вимагати цю суму. І, оскільки борг не погашається, юристи "Греміха" подали позов про банкрутство підприємства.

Тобто ціна банкрутства ВАТ "Іжмаш" - 8 млн руб. Не потрібно мати розуму аж понад голову, щоб зрозуміти: ця не та сума, через яку найбільший виробник зброї в Росії може стати банкрутом.

Чи дійсно у "Іжевського машинобудівного заводу" настільки важка ситуація, що він може збанкрутувати, або позов - чисто технічна процедура для "вибивання" старих боргів?