Реклама
Реклама
Реклама

Відкрити особистий рахунок в банку Австрії: документи, ціни, обслуговування

  1. Коли необхідно відкрити рахунок?
  2. Кому відкриють рахунок?
  3. Документи для відкриття
  4. Категорії клієнтів з різними правами:
  5. Базова облікова запис - дозволено все (крім овердрафту):
  6. Замість відкриття - перемикання!
  7. Відкриття рахунку з-за кордону
  8. Процедура для студентів
  9. Як вибрати банк?
  10. Найбільші австрійські банки:
  11. Популярні міжнародні банки:
  12. Банківський збір за послуги
  13. Поради новачку

Захоплюючий квест по відкриттю візи до Австрії пройдено, заповітні квитки куплені! Прийшов час подбати про фінанси. Для цього буде потрібно відкрити особистий рахунок в одному з австрійських банків. З його допомогою буде зручно:

  • підтверджувати наявність коштів для продовження дозволу на перебування;
  • продовжувати медичну страховку (e-card);
  • отримувати зарплату, гонорари, стипендію;
  • розраховуватися в звичайних магазинах і на Amazon.de;
  • оплачувати мобільний зв'язок і доступ в інтернет;
  • розраховуватися за комунальні послуги, кімнату в гуртожитку, парковку і т. д .;
  • виробляти повсякденні платіжні операції;
  • оплачувати великі покупки, в тому числі за допомогою кредитної лінії.

Коли необхідно відкрити рахунок?

Похід в банк краще спланувати в перші дні після приїзду, адже в більшості організацій країни наявність рахунку - обов'язкова умова. Поспішити необхідно, якщо посольство вимагає підтвердити наявність грошових коштів безпосередньо в Австрії або в гуртожитку просять внести передоплату за кімнату тільки з австрійського банку.

Кому відкриють рахунок?

Правила відкриття рахунків фізичним особам в Австрії стандартні і схожі на умови більшості європейських країн, включаючи Німеччину. Рішення про відкриття приймає безпосередньо співробітник банку після отримання доказів благонадійності клієнта і легальності походження грошей.

Документи для відкриття

  • посвідчення особи: паспорт, закордонний паспорт;
  • документ на німецькому, що підтверджує місце проживання: прописка в Австрії або ЄС, комунальні квитанції, банківські виписки і т. п. (обов'язкові реквізити - ім'я та прізвище, адресу);
  • доказ зайнятості: документ про зарахування до університету (Inskriptionsbestätigung), відомості про місце роботи і т. п .;
  • фотографія (рідко);
  • на розсуд менеджера банку - довідки, виписки і додаткові документи.

Категорії клієнтів з різними правами:

  • I категорія - австрійські громадяни і резиденти (Deviseninlaen-der).
  • II категорія - особи, які приїхали до Австрії на час і незабаром повернуться в країну постійного проживання (Devisenauslaender), в тому числі туристи з терміном дії візи до трьох місяців.

Нерезидентам є шість видів рахунків:

  1. Ощадний (Sparbuc). За замовчуванням внески - на три місяці. Максимальна сума зняття без попереднього повідомлення - € 45 тис.
  2. Валютний.
  3. Довірчий. Власник робить банківського клерка довіреною особою (Verwaltungsvollmacht), дозволяючи розпоряджатися вкладом. За це отримує комісію - до 0,6%.
  4. Рахунок цінних паперів. Власник отримує банківську книжку на пред'явника (Ueberbringer Sparbuch) і сертифікат на цінні папери.
  5. Рахунок дорогоцінних металів. Гроші на нього переводять з ощадного рахунку.
  6. Траст (Stiftung), в якому єдиний засновник є і одноосібним керівником.

Базова облікова запис - для всіх!

Право на основний (базовий) розрахунковий рахунок і обліковий запис з 2016 р має кожна людина, яка легально проживає в Австрії або іншій країні Євросоюзу, незалежно від місця проживання. Дане право не поширюється на інші види банківських рахунків, наприклад ощадні.

австрійські банки зобов'язані відкрити базовий рахунок навіть бездомному , Що шукає притулок або особі без дозволу на проживання. І хоча фінансові положення і політика ряду фінансових установ забороняють відкривати рахунки нерезидентам, в деяких банках, наприклад в Bank Austria, частина послуг адаптована для іноземців.

Базова облікова запис - дозволено все (крім овердрафту):

  • орендна плата;
  • електрика, вода, телефон;
  • отримання оплати за трудовими контрактами;
  • отримання соціальної допомоги;
  • підключення банківської карти і ін.

На практиці потенційному клієнту, наприклад туристу, нерідко відмовляють, мотивуючи це відсутністю статусу нерезидента, місця роботи або навчання. У Raiffeisenbank, наприклад, про відмову повідомлять не пізніше ніж через 10 робочих днів після отримання заявки. Законність такого рішення можна оскаржувати.

На сайтах більшості банків можна відкрити онлайн-рахунок. Для цього потрібна мобільна підпис і австрійський банківський рахунок. Активація електронного підпису і її прив'язка до особистого мобільного телефону - безкоштовні операції. Власник отримує зручний доступ до численних інтернет-послуг, в тому числі державним.

Захоплюючий квест по відкриттю візи до Австрії пройдено, заповітні квитки куплені

Дебетову карту до рахунку надсилають поштою протягом кількох робочих днів

Замість відкриття - перемикання!

Необов'язково відкривати новий рахунок, якщо в будь-якому з банків Австрії у клієнта вже є хоча б один. досить просто перейти на новий обліковий запис . Для цього про таке бажання потрібно повідомити обраний банк. Решта - турбота клерків:

  • Обмінятися інформацією про клієнта зі «старим» банком.
  • Повідомити третіх осіб про зміну облікового запису та переказ платежів (роботодавця, комунальні та соціальні служби).
  • Налаштувати постійні платежі і списання.

Відкриття рахунку з-за кордону

Деякі банки, наприклад Bank Austria і Erste Bank, вітають нерезидентів і дозволяють відкривати рахунки з-за кордону за допомогою стандартної форми запиту. Часто обліковий запис клієнта дозволяють створити в інтернеті. Дізнатися про політику конкретного банку можна безпосередньо у відділенні.

Процедура для студентів

Студенти, які ще не знайшли житло в Австрії, можуть заздалегідь відкрити рахунок в Raiffesenbank, необхідний для відкриття студентської візи і оплати гуртожитку. Для цього потрібно:

  1. Зв'язатися з менеджером обраного банку в тому місті, де студент планує жити або вчитися. У email-листуванні докладно пояснити ситуацію.
  2. Надіслати відскановані документи: першу сторінку закордонного паспорта, навчальний допуск (Zulassungsbestätigung), домашню адресу на батьківщині і опис навчальної програми.
  3. Дочекатися рішення юристів банку і отримати по email договір на відкриття.
  4. Роздрукувати і підписати договір, після чого відправити звичайною поштою в банк.

Роздрукувати і підписати договір, після чого відправити звичайною поштою в банк

Головний плюс банків Австрії - гарантії держави (вклади страхують на суму до € 100 тис. На кожного вкладника)

Як вибрати банк?

Австрійські банки пропонують широкий асортимент поточних і ощадних рахунків. Річні дебетові та кредитні ставки, а також умови обслуговування майже однакові - до 0,15% з поточного та до 13% - за кредитним. Тому при виборі додатково враховують:

  • відстань до найближчої філії;
  • мобільний та інтернет-банкінг (наявність, зручність інтерфейсу, платний чи ні);
  • пільги і програми лояльності (бонуси для нових клієнтів, CashBack, знижки на концертні та театральні квитки, овердрафт та ін.);
  • супутні продукти (безкоштовна карта Visa або MasterCard);
  • безкоштовні послуги - виписки, обробка електронних заяв;
  • ціна (фіксована чи ні);
  • наявність цілодобового обслуговування, безконтактних платежів та ін.

Більшість банків дружні до іммігрантів і пропонують допомогу англійською. Однак на їх сайтах є мінімум інформації про умови відкриття та ведення рахунків. Для швидкого порівняння пропозицій користуйтеся безкоштовним онлайн-сервісом GIROKONTO.at .

at

Сюрприз - менеджери в австрійських банках часто говорять тільки на німецькому

Найбільші австрійські банки:

Erste Bank

(Аналог російського Ощадбанку). 2700 відділень в семи країнах, в тому числі в Центральній і Східній Європі. Рахунки - для бізнесу, платіжні, для зарплати і пенсії, для батьків в декретній відпустці, для студентів.

Bank Austria

(Входить в Unicredit). Більше 300 відділень в 19 країнах. Рахунки - для рідкісних транзакцій PerfectFit, Relax Account, для бізнесу, студентів, молоді, онлайн-рахунку.

Raiffeisen Bank

. 1500 відділень в Австрії. Рахунки - зарплатний, бізнес та інші види, в тому числі студентський і молодіжний.

BAWAG PSK

(Власність інвестиційних компаній США). Шість видів рахунків для всіх соціальних груп, включаючи дітей до 14 років, студентів та пенсіонерів.

Популярні міжнародні банки:

  1. Deutsche Bank;
  2. American Express (тільки кредитні картки);
  3. Western Union Bank;
  4. BNP Paribas.

Більшість банків в Австрії - члени великих міжнародних груп. Тому при виборі фінансової установи важливо враховувати можливість його роботи з «спорідненими» банками і банківськими партнерами в інших країнах.

Банківський збір за послуги

  • Відкривають рахунок безкоштовно. Іноді оплату беруть за подачу заявки на отримання кредитної картки.
  • Вартість ведення рахунку залежить від статусу клієнта. Для студентів і молоді дану послугу надають переважно безкоштовно. Для інших категорій населення - до € 50-100 в рік.
  • Плату за обслуговування стягують раз в квартал, в залежності від пакета. В ціну включають: проведення необмеженої кількості платежів, видачу дебетової карти, інтернет-банкінг, підтримку по телефону. Пакети з кредитною карткою - дорожче.
  • Територією Австрії австрійські банки переводять гроші безкоштовно. У країни ЄС - з мінімальною комісією.

Декларуючи фіксовану ціну за відправку грошей за кордон, банки Австрії проте коректують обмінний курс в свою користь, стягуючи приховану комісію! Тому перед відправкою грошей краще перевірити реальний курс обміну.

Поради новачку

В Австрії вас чекає конфіденційний і стабільний банківський сектор, який діє в умовах жорсткої конкуренції. За прибутковості його не порівняти з російським, але він має вагомі переваги: ​​високий професіоналізм, відсутність подвійного оподаткування і найскладніші інвестиційні продукти.

Вибираючи надійний банк, вивчіть його річну звітність. І пам'ятайте: на будь-якому рахунку повинна завжди залишатися певна сума (мінімальний залишок). Уточніть її величину заздалегідь. Не забудьте секретне кодове слово, якщо рахунок на пред'явника (Losungswort). Без нього операції неможливі!

Якщо у вас є досвід взаємодії з австрійськими банкірами, розкажіть про це в коментарях. Як пройшло відкриття? Скільки платите за обслуговування? Що сподобалося, в яких банках? А щоб відстежувати новини, підпишіться на блог.

Коли необхідно відкрити рахунок?
Кому відкриють рахунок?
Коли необхідно відкрити рахунок?
Кому відкриють рахунок?
Як пройшло відкриття?
Скільки платите за обслуговування?
Що сподобалося, в яких банках?