Реклама
Реклама
Реклама

Соціальні виплати і пільги в Австрії сім'ям і батькам з дітьми

  1. Wochengeld - допомога по вагітності та пологах
  2. Післяпологові пільги батькам в Австрії - Karenzurlaub
  3. Familienbeihilfe - найтриваліша соціальна виплата в Австрії
  4. Хто отримує Familienbeihilfe?
  5. розміри Familienbeihilfe
  6. Familienbeihilfe для дітей-інвалідів
  7. Допомога по догляду Kinderbetreuungsgeld
  8. Розміри виплат Kinderbetreuungsgeld
  9. Kinderzuschuss - дитяча пенсійна доплата
  10. Доплата Mutter-Kind-Pass-Bonus
  11. Декілька порад

Перед переїздом до Австрії важливо розібратися в чинній системі соціальних виплат сім'ям. Законодавство країни передбачає чималі допомоги на дітей аж до їх повноліття або закінчення ними вузу. І місцева бюрократія - зовсім не перешкода благополуччю громадян і осіб, які законно проживають в країні разом з сім'єю.

Wochengeld - допомога по вагітності та пологах

Початковий етап сімейної соціального захисту в Австрії - вагітність. За вісім тижнів до пологів, в день пологів і вісім тижнів після них працюючій жінці надається відпустка. Протягом нього їй раз на місяць виплачують посібник Wochengeld (у зв'язку з вагітністю та пологами) .

  • Виплати нараховують у фонді медичного страхування (місцевої лікарняному касі Gebietskrankenkasse , GKK). Заявку подають до початку відпустки.
  • Суму розраховують, виходячи з середньої заробітної плати за останні три місяці до відпустки (з урахуванням 13-й і 14-й зарплат).
  • Жінкам, застрахованих самостійно, виплачують € 8,98 на добу (2017 г.).
  • Одержувачам виплат по безробіттю розмір декретній допомоги Wochengeld розраховують в розмірі 180% допомоги по безробіттю.
  • У разі передчасних пологів Wochengeld все одно виплачують за 16 тижнів. Якщо ж пологи складні, терміни виплат продовжують до 12 тижнів після пологів (всього 20 тижнів).
  • Для матерів двох і більше малюків розмір Wochengeld прив'язують до дитячого посібника (Kinderbetreuungsgeld) на першу дитину. Якщо дитячу допомогу залежить від доходу, то Wochengeld - 125% дитячої допомоги. При фіксованому (паушальний) дитячому посібнику Wochengeld становить € 26,15 в день.

Одночасно з матір'ю у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами може піти батько (якщо він з нею проживає). Про намір (з викладенням обставин і обгрунтуванням необхідності відпустки) роботодавця повідомляють заздалегідь (за вісім тижнів до пологів). Ця відпустка не може скоротити подальший відпустку батька по догляду за малюком.

Ця відпустка не може скоротити подальший відпустку батька по догляду за малюком

Соціальні виплати Wochengeld в Австрії розраховують з урахуванням дитячої допомоги на старших дітей

Післяпологові пільги батькам в Австрії - Karenzurlaub

Молоді батьки мають право на два роки неоплачуваної післяпологового відпустки (Karenzurlaub). На цей час за жінкою (чоловіком) зберігається робоче місце.

  • Сидіти з малюком до двох років батьки можуть по черзі (мінімальний термін відпустки на одного з батьків при такій «рокіровку» - два місяці).
  • Захист від звільнення припиняє діяти через чотири тижні після завершення відпустки Karenzurlaub.
  • Один з батьків має право перенести три місяці своєї відпустки Karenzurlaub на будь-який інший період (до семиріччя дитини або надходження в школу). Зазвичай це - перші три місяці навчання в першому класі.

Familienbeihilfe - найтриваліша соціальна виплата в Австрії

Батьки, які постійно проживають в Австрії разом з дітьми і виплачують в країні податки, мають право на виплату сімейного соціального посібники Familienbeihilfe . Оформляють його в місцевому податковому управлінні Австрії (Finanzamt) на дітей до 18 і більше років.

Подати заявку на Familienbeihilfe можна онлайн. Для цього реєструються на порталі FinanzOnline (На поштову скриньку приходить пароль для входу в систему). Після цього на сайті заповнюють і відправляють формуляр на Familienbeihilfe. Служба Finanzamt через тиждень висилає список документів, які потрібно переслати поштою в конверті.

Після вісімнадцятого дня народження держава виплачує Familienbeihilfe ще три місяці. Потім виплати продовжують (максимум до 24 років), якщо дитина навчається в університеті або отримує професію в коледжі, в тому числі дистанційно. Вагітність або наявність у молодої людини своєї дитини - не перешкода виплат.

Вагітність або наявність у молодої людини своєї дитини - не перешкода виплат

Соціальний захист дітей в Австрії організована на високому рівні

Хто отримує Familienbeihilfe?

  • громадяни Австрії, ЄС і Швейцарії;
  • громадяни інших країн, які оформили вид на проживання ;
  • особи, які отримали в Австрії статус біженців (Закон про надання притулку).

Призначають посібник автоматично в пологовому будинку. Якщо ж батьки звертаються за ним пізніше, то самостійно подають документи в районну податкову інспекцію (Wohnsitzfinanzamt):

  • заяву-формуляр;
  • свідоцтво про народження;
  • документи про місце проживання дітей та батьків-заявника (прописка).

розміри Familienbeihilfe

Розмір Familienbeihilfe на одну дитину в місяць (з січня 2016 г.):

  • до 3 років - € 111,80;
  • 3 роки і старше - € 119,60;
  • 10 років і старше - € 138,80;
  • 19 років і старше - € 162.

Додатково доплачують сім'ям на кожну дитину:

  • з двома дітьми - по € 6,90;
  • з трьома дітьми - по € 17;
  • з чотирма дітьми - по € 26;
  • з п'ятьма дітьми - по € 31,40;
  • з шістьма дітьми - по € 35;
  • з сімома і більше дітьми - по € 51.

кожного вересня посібник Familienbeihilfe на школяра 6-15 років збільшують на € 100, допомагаючи батькам зібрати дітей до школи. Крім того, на кожну дитину раз на місяць разом з Familienbeihilfe виплачують податковий кредит € 58,40 (Kinderabsetzbetrag).

Сім'я з двома дітьми від 8 до 11 років отримує Familienbeihilfe в розмірі € 272,20 на місяць (€ 119,60 + € 138,80 + 2 х € 6,90 = 272,20 євро). Разом з податковим кредитом € 116,80 (€ 58,40 + € 58,40 = € 116,80) загальна сума до виплати - € 389 (€ 272,20 + € 116,80 = € 389). Калькулятор розрахунку Familienbeihilfe є на багатьох урядових сайтах.

При розрахунку виплат на дітей старше 19 років беруть до уваги їх зарплату. Якщо оподатковуваний річний дохід молоді (без 13-й і 14-й зарплат) дорівнює € 10 тис. І більше, гроші не покладені.

З січня 2018 р Familienbeihilfe і доплату за кількість дітей збільшать на 1,9%. Існує контроль «подвійних» виплат, тому оформити Familienbeihilfe відразу в декількох країнах ЄС не вдасться.

Familienbeihilfe для дітей-інвалідів

Для дітей з обмеженими можливостями розмір Familienbeihilfe додатково збільшують на € 152,8. Для нарахування додаткових грошей податківцям в JA Finanzamt подають медичну довідку про групу інвалідності і документ з соціальної служби про нездатність дитини піклуватися про себе. Вікова межа при нарахуванні Familienbeihilfe дітям-інвалідам - ​​25 років.

Допомога по догляду Kinderbetreuungsgeld

Після оформлення сімейної допомоги Familienbeihilfe мати або батько (включаючи прийомних) можуть оформити посібник Kinderbetreuungsgeld (по догляду за дитиною) . Документи подають в найближчу страхову касу Gebietskrankenkasse. Для отримання допомоги необхідно:

  • З'являтися одержувачем Familienbeihilfe.
  • Постійно жити в Австрії разом зі своєю дитиною.
  • Своєчасно проходити планові обстеження матері під час вагітності та дитини після народження (всього 10 оглядів, результати вказують в карті Mutter-Kind-Pass). Тим, у кого немає медичної страховки, оформлять дану карту в жіночій консультації Eltern-Kind-Zentrum.

Важливо: в разі недотримання термінів обстеження по карті Mutter-Kind-Pass розмір Kinderbetreuungsgeld скорочують в два рази. Докладні відомості про отримання допомоги, а також про необхідні документи - на порталі австрійського законодавства .

Докладні відомості про отримання допомоги, а також про необхідні документи - на   порталі австрійського законодавства

Соціальні виплати Kinderbetreuungsgeld в Австрії - тільки на маленьких дітей

Розміри виплат Kinderbetreuungsgeld

Діє п'ять схем виплати Kinderbetreuungsgeld, з них чотири паушальних (не залежить від величини доходу) і одна - прив'язана до розміру зарплати. Схему батьки вибирають самостійно. При цьому основну частину часу допомогу нараховують матері, а потім кілька місяців - батькові.

Скільки місяців виплачують 36 + 6 20 + 4 15 + 3 12 + 2 12 + 2 Kinderbetreuungsgeld в місяць € 436 € 624 € 800 € 1000. 80% Wochengeld (у зв'язку з вагітністю та пологами), max € 2000

Якщо в одержувача Kinderbetreuungsgeld до пологів була висока зарплата, рекомендується вибрати варіант «12 + 2» (12 місяців гроші перераховують матері і ще 2 місяці - батькові) з розміром виплати в 80% допомоги по вагітності та пологах. Всі інші варіанти - для тих, хто не бажає прив'язувати розміри виплат до заробітної плати.

Всі інші варіанти - для тих, хто не бажає прив'язувати розміри виплат до заробітної плати

Kinderzuschuss - дитяча пенсійна доплата

Австрійським пенсіонерам, які мають дітей до 18 років, влада щомісяця виплачують спеціальну надбавку до пенсії (Kinderzuschuss) . Кошти в розмірі € 29,07 на кожну дитину виділяє державний пенсійний фонд - Агентство пенсійного забезпечення . Призначають доплату на які постійно проживають з пенсіонером в Австрії або Німеччині:

  • дітей (власних або прийомних);
  • пасинків і падчерок;
  • онуків.

Нараховують гроші з дня звернення пенсіонера. Після досягнення дитиною 18-річного віку надбавку виплачують ще протягом трьох місяців. Потім, якщо дитина вчиться, виплати продовжують до 27 років (оформляють за окремим запитом). До дітям-інвалідам вікові обмеження не застосовують.

Для оформлення Kinderzuschuss будуть потрібні:

  • дитяче свідоцтво про народження;
  • документ про батьківство;
  • для прийомних дітей - про усиновлення;
  • для онуків - про постійне проживання з пенсіонером.

Правила виживання в бюрократичних колах Австрії:

  1. Не надавати те, чого не питають.
  2. Те, що запитали, надати тільки в тому обсязі, який запросили.
  3. Відповідати чиновникам зрозуміло і тими ж словами, якими поставлено питання.

Доплата Mutter-Kind-Pass-Bonus

Матерям, які дотримувалися протягом вагітності і першого року життя малюка вимоги медичного законодавства, видається разовий бонус - € 145,4. Підстава для виплати - паспорт матері Mutter-Kind-Pass з результатами медичних оглядів в рамках програми обстеження матері і дитини.

Скористатися цією допомогою можуть сім'ї з батьком або дитиною (у віці від року до трьох) - австрійським громадянином. Допускається також проживання в країні не менше трьох останніх років. Оформляють виплату в місцевій податковій службі.

Декілька порад

  • Бувають випадки, що дитячі та допомога багатодітним сім'ям чиновники оформляють заднім числом. Однак стовідсоткової гарантії такої лояльності немає, тому радимо не зволікати з оформленням виплат.
  • Працюючим в Австрії також покладено податкові пільги , Такі як щорічне списання витрат на навчання і виховання (Kinderbetreuungskosten), перерахунок прибуткового податку (Arbeitnehmerveranlagung) і ін.
  • У кожному регіоні діють окремі квоти та правила фінансування. Кращий спосіб дізнатися про положеннях сім'ї з дітьми пільги і виплати, а також документах для їх оформлення - призначити візит в найближчу до будинку соціальну службу і особисто запитати у співробітників. Одна консультація займає близько 10 хвилин.

Підписуйтесь на нашу розсилку. Ми відстежуємо зміни австрійського законодавства. З нашими новинами ви не пропустіть важливих нововведень!