Реклама
Реклама
Реклама

повний ульот

АП з'ясовувала, коли, де і як амурчанам вигідніше купувати авіаційні квитки

АП з'ясовувала, коли, де і як амурчанам вигідніше купувати авіаційні квитки

Далекий Схід полетів

У цьому році обсяги перевезень російських авіакомпаній виросли на 15-30 відсотків у порівнянні з минулим. Це пов'язують з тим, що після кризового 2009-го люди потроху почали літати. Крім того, зіграли роль вже третій рік діючі державні субсидії перельотів для далекосхідників молодше 23 і старше 60 років. Основний потік «небесних» пасажирів припадає на літні місяці, тому в цей час авіаквитки найдорожчі. Цього літа квиток економ-класу за маршрутом Хабаровськ - Москва міг коштувати і 50 тисяч рублів. А в липні з Благовещенська в Білокам'яну взагалі неможливо було полетіти ні за які гроші - квитків просто не було в продажу.

Авіакомпанії зазвичай влаштовують розпродажі в «млявий» сезон - восени і в кінці зими, щоб простимулювати знижується пасажиропотік.

- Зазвичай розпродажі квитків, ціни на які на 25-50 відсотків нижчими за звичайні, бувають в листопаді - грудні, - розповіли в великому далекосхідному авіаагентств «СпектрАвіаСервіс». - У грудні минулого року Аерофлот, наприклад, пропонував злітати з Хабаровська в Санкт-Петербург і назад за 9,5 тисячі рублів. Потім йде підвищення цін на новорічні свята, коли люди знову починають літати. Хоча і тут бувають винятки - проводяться новорічні акції. У лютому знову йдуть розпродажі. В цьому році поки жодного спецпропозиції немає - ще не відчувається зменшення пасажиропотоку. У нас люди літають так, як ніби ніколи не літали.

У спецпропозиції, на які можна наштовхнутися і влітку, теж потрібно вміти зорієнтуватися - іноді компанії пропонують індивідуальні рішення. Наприклад, цього літа рейсами «Владивосток Авіа» можна було полетіти з Хабаровська в Санкт-Петербург за все за 7,1 тисячі рублів. Причому в цю суму входила і вартість залізничного проїзду до Хабаровська - це було обов'язковою умовою для комбінованого тарифу. Але чим дешевше квиток, тим жорсткіше умови його обміну і повернення. Ці квитки в агентствах ще називають штрафними. Буває, що навіть якщо здавати його заздалегідь, з вас можуть утримати 25-30 відсотків

вартості.

З Хабаровська - дешевше

Зорієнтуватися в цінах на квитки допомагають авіаційні агентства, де вам підберуть найвигідніший тариф з усіх можливих. З Благовещенська можна полетіти тільки в Москву і тільки літаками трьох авіакомпаній - «Владивосток Авіа», «Трансаеро» і «Якутія». Як відзначають в агентствах, вартість перельоту у цих перевізників приблизно на одному рівні. Куди більше вибір напрямків і цін зі столиці Далекого Сходу. «Якщо у нас щодня один рейс по одному маршруту, то в Хабаровську - п'ять-шість маршрутів і куди більше рейсів», - зазначають продавці авіаквитків.

За рахунок більш розвиненого ринку авіаперевезень вартість квитків в ту ж Москву в Хабаровську значно дешевше. Якщо з Благовещенська в столицю в середньому злітати зараз стоїть 17-18,5 тисячі рублів, то з Хабаровська - 12,4-13,4 тисячі рублів. У Приамур'ї ціна квитка до Москви ніколи не опускалася нижче 7-8 тисяч рублів, а в Хабаровську по цьому маршруту в минулому році можна було полетіти за 3700. Але при цьому амурчанам доведеться витратитися і на квиток на поїзд до Хабаровська - в одну сторону він стоїть близько 800-900 рублів.

Ще одна з умов дешевого перельоту - купувати квитки заздалегідь і бажано туди і назад.

- Зараз ще можна купити квитки за прийнятними цінами на новорічні свята, але вже через тиждень це буде зробити складно, - говорять в авіаційно-туристичній фірмі «Мойсей». - Зате зараз вигідно купувати квитки на весну наступного року, а в Хабаровську - і на літо. Буває, звичайно, що і за тиждень до перельоту можна придбати дуже дешевий квиток - хтось його не викупило або, навпаки, здав, але це скоріше виключення, поодинокі випадки.

В агентстві або на сайті?

Продавці авіаційних квитків підкреслюють, що найдешевше купити їх в Інтернеті. Веб-тарифи недоступні агентствам. Їх поряд зі звичайними квитками можна знайти на сайтах авіакомпаній або на ресурсах, що спеціалізуються на підборі дешевих квитків.

- Квитки по веб-тарифами зазвичай дешевше, але не набагато. Наприклад, якщо ми пропонуємо переліт за 10 тисяч рублів, то по веб-тарифу він може коштувати близько 8,5 тисячі рублів. Продаються такі квитки в Інтернеті, оплачувати їх потрібно по банківській карті, - розповіли в фірмі «Мойсей». - Мінус в тому, що зазвичай такі квитки можна обміняти - можна тільки здати. При цьому гроші повернуться на карту не відразу, а протягом кількох тижнів. Якщо ви оформляєте квиток в агентстві, воно веде вас - обміняє квитки в разі чого, а при поверненні поверне гроші відразу. Якщо Ви купуєте квиток в Інтернеті ви працюєте безпосередньо з авіакомпанією і вирішуєте всі питання самостійно.

На сайтах деяких компаній можна просто забронювати авіаквиток (зазвичай бронь тримається добу), а потім викупити його в Благовіщенському представництві. З трьох перевізників, що працюють на амурском ринку, таку послугу надає тільки «Якутія». Забронювати квитки на рейси «Трансаеро» і «Владивосток Авіа» можна в довідковій службі авіакомпанії і в агентствах. На сайтах інших компаній можна тільки купити квитки.

Сайти дешевих квитків

В Інтернеті є цілий ряд ресурсів, що спеціалізуються на підборі вигідних тарифів. Одні з найбільших - anydayanyway.com і aviasales.ru.

Ці портали пропонують вибрати маршрут і дату (точну або плаваючу), кількість квитків і їх клас. З безлічі варіантів пошуковик визначить найдешевші і зручні і запропонує різні варіанти їх покупки - по банківській карті або, наприклад, як anydayanyway.com, - в «Евросети». Останнє дуже зручно і цілком здійснимо. Спочатку квиток бронюється (зазвичай не більше ніж на добу), а потім викуповується за номером броні, який компанія надсилає на вашу електронну адресу. При цьому потрібно бути готовим до того, що за добу ціна заброньованого квитка може вирости (авіакомпанія залишає за собою право змінювати її в разі зміни тарифу), і викуповувати його доведеться вже дорожче.

Система повернення квитків на сайтах схожа. Для повернення таких квитків потрібно написати електронного листа в компанію і повідомити, де вам зручніше було б отримати назад гроші. Повернення здійснюється через одну з платіжних систем в зручному для вас відділенні обраного банку. Благовіщенка Ксенія Орлова купила квитки по маршруту Хабаровськ - Санкт-Петербург - Хабаровськ на вересень ще в кінці червня цього року на сайті anydayanyway.com.

- Я викуповувала квитки в одному з салонів «Евросети», - згадує Ксенія. - Так склалися обставини, що через місяць плани змінилися. Мені запропонували обміняти квитки з доплатою в 4,2 тисячі рублів. Дешевше було здати і купити нові. Після переговорів електронкою, що зайняли кілька днів, мені зробили повернення. Гроші мені перевели протягом декількох днів. З заплачених 14,7 тисячі рублів я отримала назад за вирахуванням штрафу 12,9 тисячі рублів. Нові квитки я купила відразу і теж по Інтернету - вони обійшлися мені вже в 16,3 тисячі рублів.

Найбільш популярний сайт з підбору та бронювання авіаквитків в країнах Азії - www.elong.net. На ньому також можна забронювати і оплатити готелі і квитки на поїзд і автобус.

До речі

Умови покупки проїзних документів на сайтах мають свої нюанси. Наприклад, на сайті «Трансаеро» не можна купити квиток за своєю банківській картці на іншу людину. А ось на порталах інших двох перевізників це дозволено. «Трансаеро» і «Якутія» не дозволяють купувати квитки на сайтах вагітним жінкам на великому терміні. Зате їм можна оформити проїзні документи на веб-ресурсі «Владивосток Авіа». Ні на одному з сайтів не можна купити квитки на дітей віком до 12 років і відправити їх в політ одних. На порталах «Трансаеро» і «Якутії» можна купити квитки на людей з обмеженими можливостями, а ось «Владивосток Авіа» дозволяє такий варіант. Ця авіакомпанія лояльніше всього налаштована до пасажирів, які купують електронні квитки самостійно. Купуючи квиток на їхньому сайті, можна навіть заздалегідь замовити спеціальне харчування - вегетаріанське, кошерне або халяльне (те саме, що і кошер, тільки у мусульман). Після покупки квитка в Інтернеті вам на електронну пошту прийде маршрутна квитанція. Вона не є обов'язковим для польоту документом, але краще взяти її з собою.

Столичні вихідні: в Москву за 1200 рублів

У вересні - жовтні цього року авіакомпанія «Трансаеро» подарувала амурчанам можливість злітати в Москву фактично за копійки. Квиток для тих, кому менше 23 і більше 60 років, коштував 1200 рублів. Це була акція по тарифу, який субсидувала з федерального бюджету. В результаті амурські студенти і пенсіонери рвонули підкорювати столицю - молодь літала в Москву і на пару днів - сходити на концерт або просто погуляти.

Авіакомпанії отримують компенсації від держави за квитки для далекосхідників вже третій рік. Але в цей раз з квітня по жовтень квитки купило рекордну кількість людей. По всьому ДФО пільговими тарифами скористалися 327 тисяч осіб - це в два рази більше, ніж в минулому році. Далекосхідники літали по 26 напрямам.

У Приамур'ї в минулому році такі квитки придбали 7389 чоловік, в цьому - в два рази більше, причому майже чотири тисячі з них - у вересні - жовтні.

- Держава встановлює тариф за маршрутом Благовєщенськ-Москва не вище 7700 рублів, а авіакомпанії самі лавірують всередині його. Але амурчане брали квитки і за іншими напрямами: Хабаровськ-Москва, Хабаровськ-Сочі, Владивосток-Санкт-Петербург.

У наступному році Федерація запланувала на субсидії для далекосхідників 2,5 мільярда рублів. До вже діяли напрямками додадуться Улан-Уде - Москва, Чита - Москва, Норильськ - Сочі, Норильськ - Санкт-Петербург.

Паливні збори поповзуть вгору

Цієї зими авіаквитки замість традиційної «уцінки», швидше за все, навпаки, подорожчають. Це пов'язано з різким зростанням ціни на авіаційний гас. Як повідомляє газета «Комерсант», з початку листопада роздрібна вартість його в московських аеропортах вже виросла на п'ять відсотків. Експерти пов'язують це зі зростанням цін на нафту і зниженням обсягів виробництва авіагасу через переорієнтацію заводів на випуск зимового дизпалива. У зв'язку з цим найбільші російські авіаперевізники не виключають збільшення паливних зборів. Крім того, на ціну позначиться і зростання вартості аеронавігаціон-

них послуг, який за останні кілька місяців склав 25 відсотків.

У Благовіщенському аеропорту поки подорожчання гасу не відчули - вартість зап-

Равка тут колишня і становить 24 тисячі рублів за тонну палива з урахуванням ПДВ. У той же час в московських аеропортах вже заправляють за 26,5 тисячі рублів за тонну без урахування ПДВ. «У нас поки є старі запаси палива, нові закупівлі будуть, швидше за все, вже в грудні - тоді, можливо, ціна і виросте», - повідомили в аеропорту.

В авіакомпанії "Якутія" повідомили, що, незважаючи на подорожчання авіагасу, до нового року тарифи переглядати не будуть. «Що буде далі, прогнозувати складно», - підкреслили в прес-службі авіакомпанії.


В агентстві або на сайті?