Реклама
Реклама
Реклама

Книги та кіно тут більше не живуть

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

29 березня 2009, 16:36 Переглядів:

Магазин "Книжковий світ" в Харкові, фото А.Венчука.

За час незалежності України Харків позбувся кінотеатрів, гастрономів, синагоги, декількох шкіл і спорткомплексу. Знакові для радянських людей місця віддали брендам і бутіках. Останній сумний приклад - "Книжковий світ" на пл. Конституції. Старожили згадують: це був один їх кращих книжкових магазинів міста. Зараз в кутовому приміщенні - купи сміття. Його подальша доля невідома, але неважко здогадатися, що "книгарню" замінить черговий бутик. "Сегодня" дізналася, куди зараз перетворилися знакові для харків'ян місця часів СРСР.

ЗАКРИЛИ КІНО. Найбільше постраждали кінотеатри. У 90-х, коли був застій в кінопрокаті, зникло близько 10 кінозалів. "Поки не існувало заборони на їх продаж, кінотеатри продали під інші потреби", - повідомив секретар міської топонімічної комісії Олексій Хорошковатий.

Тоді ж, в 92-м, зник "Спорт" - в колишньому кінозалі на Полтавському шляху, 44 розквартирувався Свято-Дмитрівський храм УПЦ. На розі Плеханівській і Кірова, де ще років 10 назад бігали в кіно "Батьківщина", - магазин побутової техніки. Кінотеатр "Зірка" на Університетській живий тільки як назва трамвайної зупинки, будівля прикупив комерційний банк. Одним з останніх з афіш зник дореволюційний "1-й Комсомольський". Обласні чиновники продали будівлю, але пообіцяли, що через рік-другий тут відкриється сучасний кінотеатр, не з одним залом, як було, а мінімум з трьома. Але тут же по місту поповзли чутки, що замість кіно тут буде торговий центр або навіть автосалон. 31 січня 2007-го тут пройшов останній кіносеанс, а двері як і раніше закрита: ні кіно, ні магазину.

Чи не пощадив час заводські і відомчі музеї. "Я якось намагався простежити історію музею пивзаводу №1, яка не один рік збиралася на підприємстві. Виявилося, після чергової зміни власника експозицію перенесли на пивзавод" Рогань ", далі слід загубився. Фонди то чи законсервовані, то чи втрачені", - каже Олексій Хорошковатий. Постраждали і бібліотеки: 20 років тому гордістю Сумської був читальний зал бібліотеки ім. Бєлінського - тепер тут продають побутову техніку. Як і коли це сталося, не пам'ятають навіть старожили.

Зникли з телефонного довідника і багато палаци культури, тепер тут комерційні структури. "Вони перебували в той час на балансі великих підприємств або профспілок і були продані. Наприклад, в колишньому ДК" Серп і молот ", що на Салтівському шосе, зараз знаходяться магазини сантехніки і швейні цехи. Справа в тому, що раніше законом не було передбачено, що викуплене будівля повинна зберігати первісне призначення. Ось і виходить, що тепер самодіяльним ансамблям і гурткам просто ніде збиратися ", - розповідає Олексій. А ось Палац культури на вулиці 23-го серпня так і не з'явився. З розпадом Союзу, розсипалися і мрії архітекторів: в нелегкі 90-ті на місці пустиря утворився базар, відомий зараз як ринок на Павловому полі.

МАГАЗИНИ. Центр Харкова залишили без продмагів. "Забудовуючи місто, архітектори продумували, де і як повинні розташуватися булочні, овочеві магазини та гастрономи. Зараз в центрі - проблема зробити покупки. Магазинів в нагірній частині раз-два та й усе", - розповідає Олексій Хорошковатий. Один з найулюбленіших гастрономів був на Пушкінській. "Це був один з найпрестижніших магазинів на кшталт московського" Елісеевском ", - згадує Олексій. Зараз в колишній будівлі гастроному №2 - дитячий магазин" Антошка ". Ще один популярний гастроном напроти пам'ятника Шевченку на Сумській став" Вітальні ". Великий продмаг" Дієтичний "(на пл. Конституції) призначення зберіг - тепер це" Покровський ". У булочної на Данилевського розташувалися" Меха ".

Серед щасливчиків - "Дитячий світ". Його спочатку будували як торговий Пасаж, але зараз "використовують за призначенням" частково: товарів для дітей - мінімум. Але може пройти рік-два, і цей оплот СРСР продадуть, не виключають експерти.

СПОРТ в Харкові пощадили, вважає Олексій Хорошковатий. "Зараз великі проблеми зі стадіоном" Серп і молот ". З моменту ліквідації заводу, стадіон до місту не відійшов (як годиться), зараз там торгують ялинками, але тренуватися там ніхто не тренується", - резюмує експерт. Ще одне спортзданіе в незалежній Україні стало синагогою: з 1947-го на початку Пушкінської діяв палац фізкультури "Спартак", а початку 90-х його за законом передали релігійній громаді.

Канули в Лету і пам'ятники архітектури. Так, на місці двоповерхового особняка на Сумській тепер красується сіра брила зі скла і бетону - в майбутньому торгово-офісний центр. Цей шматок землі відійшов нинішнього власника законно з усіма паперами і навіть постановою Кабміну. Загадкової, називає секретар комісії долю іншого пам'ятника архітектури: двоповерхової будівлі на розі Мироносицькій та Маяковскго. Ця будівля - плід роботи архітектора Загоскіна виконаний в неоготичному стилі. "В минулому році його обнесли парканом і практично знесли, залишивши лише частину першого поверху і" будівництво "заглохло. Справа в тому, що я ніде не бачив документів, які дозволяють знесення цього будинку. Очевидно, під виглядом реконструкції, пам'ятник просто знищили. На жаль , у нас йде багато пам'ятників архітектури, оскільки багато комерсантів ставляться до них без трепету і ентузіазму ", - резюмує Олексій.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

банк , ринок , спорт , Харків , кіно , банки , базар , ссср , стадіон , книги , храм , справа , чиновники , покупки , пам'ятник , Шевченко , центр , експерти , знесення , зник , оплот , чутки , магазини , кінотеатр

Ви зараз переглядаєте новина "Книги і кіно тут більше не живуть". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Полішку Ліна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.