Реклама
Реклама
Реклама

Оцінка часток квартири

  1. Міфи і факти
  2. Як проводиться оцінка частки в квартирі?
  3. Вартість оцінки квартири, кімнати, частки в квартирі
  4. Документи, необхідні для оцінки квартири, кімнати, частки в квартирі

Головна / послуги / оціночні послуги / Оцінка нерухомості /

Вартість послуги - від 4 000 Р

ПРАЙС ЛИСТ ПРАЙС ЛИСТ

Що мається на увазі під оцінкою частки в квартирі, як вона відбувається і що враховується в процесі процедури оцінки Що мається на увазі під оцінкою частки в квартирі, як вона відбувається і що враховується в процесі процедури оцінки? Щодо вартості пайової володіння житлом існує ряд популярних невірних переконань, які слід розглянути і спростувати.

Міфи і факти

Найбільш поширеним неправильним переконанням є думка, що вартість частки в квартирі дорівнює відношенню вартості всієї квартири до кількості часток. Тобто, багато хто вважає, що частка в розмірі третини квартири має вартість, рівну третини вартості всієї квартири. Це далеко не так: дане твердження вірне щодо частини квартири, але не частки в ній. Вартість частки квартири значно нижче, ніж вартості частини квартири. Саме під вартістю частини квартири мається на увазі загальна вартість квартири, розділена на кількість частин.

Чому оцінка вартості частки квартири дає результат, при якому вартість частки квартири нижче, ніж вартість частини квартири? Частина квартири, по суті своїй, це частина грошових коштів, виручених від її продажу. Частка ж є житлоплощею, користування якою створює певні незручності, що і призводить до зниження ціни.

Перш за все, користування часткою в квартирі має на увазі проживання в межах одного житлового приміщення зі сторонніми людьми. Зовсім не факт, що між мешканцями складуться теплі відносини, а приміщення загального користування (передпокій, кухня, санвузол) можуть стати причиною суперечок і сварок. Суттєві незручності також можуть доставити суміжні або прохідні кімнати, а так само інші моменти і нюанси, які слід в обов'язковому порядку враховувати при оцінці вартості частки.

Часткою в квартирі може бути не тільки кімната або кілька кімнат, але і певну кількість житлової площі, яке менш кордонів однієї кімнати. Вартість кожного квадратного метра такої частки значно нижче, ніж часткове володіння цілою кімнатою. Цьому теж є логічне пояснення: використання частки такого виду маловживаних за прямим призначенням, тобто для проживання.

Як проводиться оцінка частки в квартирі?

Незалежна оцінка частки в квартирі відбувається наступним чином: формула, за якою розраховується ринкова вартість частки, являє собою твір ринкової вартості квартири і розміру частки, з поправкою на коефіцієнт неліквідності. Під коефіцієнтом неліквідності на увазі понижуючий коефіцієнт, значення якого встановлює експерт-оцінювач. Значення даного коефіцієнта зазвичай варіюється в діапазоні 0.1 ... 0.5, і при його розрахунку враховуються всі фактори, що впливають на купівельну привабливість оцінюваної частки.

Частка в квартирі нерідко стає як об'єктом купівлі-продажу, так і судових суперечок. Так як використання частки за призначенням (для проживання) часто створює певний дискомфорт для всіх мешканців квартири, то операції з купівлі та продажу часток досить поширені. При здійсненні подібної угоди важливо не допустити недооцінки або переоцінки частки, і в цьому випадку оцінка частки квартири незалежним експертом - зручний і правильний вихід. І, в обов'язковому порядку до послуг експерта-оцінювача доведеться вдаватися в тих випадках, коли частка в квартирі є предметом судового спору: для того, щоб суд міг винести правильне рішення, йому буде потрібно документальне підтвердження вартості предмета спору.

Цей та інші види оцінки для вас в найкоротший термін нададуть фахівці компанії «Аудит ПРО» - компанії, що має певну репутацію та значний досвід роботи на ринку оціночних послуг.

Вартість оцінки квартири, кімнати, частки в квартирі

Параметри квартири, кімнати, частки в квартирі Вартість, руб. У типовому (серійному) будинку в межах МКАД (включаючи Зеленоград) 4. 000 В типовому (серійному) будинку в Московській області 5 000 В будинках, побудованих за індивідуальним проектом, а також в багатокімнатних будинках площею понад 120 м2 в межах МКАД 6 000 В будинках , побудованих за індивідуальним проектом, а також багатокімнатні (більше 4 кімнат), площею понад 120 м2 в Московській області 7 000 Виїзд оцінювача (експерта) в межах МКАД (включаючи Зеленоград) БЕЗКОШТОВНО Додатковий примірник звіту про оцінку 500 Кур'єрська доставка звіту про оцінку 500

терміни:

  • Терміни оформлення - 2 ... 3 робочих дня після огляду об'єкту;
  • Термінове оформлення (за 1 день) збільшує вартість послуги на 50 ... 100%.

Документи, необхідні для оцінки квартири, кімнати, частки в квартирі

  1. Правовстановлюючі документи:
  • Свідоцтво про державну реєстрацію права власності на об'єкт;
  • Договір пайової участі (при відсутності зареєстрованого права власності);
  • Документи, що видаються в БТІ (Бюро технічної інвентаризації):
    • Технічний (кадастровий) паспорт житлового приміщення;
    • Поверховий план;
    • Експлікація до поверхового плану;
  • Документи Замовника звіту про оцінку:
    • Паспорт фізичної особи (1-а сторінка і сторінка з відміткою про реєстрацію);
    • Реквізити юридичної особи;
  • Опис наявних обтяжень (якщо є).
  • Див. також

    Як проводиться оцінка частки в квартирі?