Реклама
Реклама
Реклама

Reuters: ВТБ допоміг Катару купити частку в «Роснефти»

Агентство стверджує, що угода була секретною. Раніше банк офіційно заявляв, що не кредитував і не збирається кредитувати катарський фонд. Business FM розбиралася в ситуації Агентство стверджує, що угода була секретною

Фото: depositphotos.com

ВТБ міг допомогти Катару купити пакет в «Роснефти». Про це повідомило Reuters , Згадавши, що угода була секретною. У матеріалі агентства є два подразника, на які обов'язково зверне увагу громадськість.

Спочатку Володимир Путін вимагав, щоб приватизація пакету «Роснефти» була прозорою, а гроші на неї не повинен був давати російський держбанк. А вийшло все не так. Тепер трохи історії. Два роки тому держава продала майже 20% «Роснефти».

Пакет спільно купили катарський державний інвестфонд і швейцарський сировинний трейдер Glencore. Гроші на покупку, як повідомлялося офіційно, вони взяли в західних банках. Потім стало відомо, що частина цих акцій придбає новий акціонер - китайська «Хуасінь». Чи не зійшлося - «Хуасінь» звалилася.

І тоді домовилися, що майже весь пакет дістанеться Катару, а борги перед західними банками будуть погашені. Фінальну угоду закрили в вересні 2018 року. А зараз Reuters повідомило, що гроші на розрахунок з кредиторами катарському фонду дав ВТБ. Якщо простіше, то виходить, що російський держбанк в результаті і профінансував приватизацію «Роснефти».

І вона не була прозорою, журналісти прямо в заголовку вживають слово «секретно». ВТБ кілька разів офіційно заявляв: банк не кредитував і не збирається кредитувати катарський фонд. Але припустимо, що дев'ять джерел, на які посилається Reuters, мають рацію. Плюс офіційна звітність ВТБ, згідно з якою він видав сотні мільярдів рублів нерезидентам, і за часом це збіглося із закриттям угоди з Катаром.

З приводу держфінансування. По-перше, в кінці 2016 року російський бюджет отримав більше 700 млрд рублів, і це була цілком адекватна ціна пакета в «Роснефти». По-друге, участь держбанку в даній ситуації не означає провал приватизації. У капіталі «Роснефти» з'явився незалежний від російської держави учасник - Катар. А російські гроші - це кредит, який він поверне до Росії ж. Умови ніхто не знає, але навряд чи це безвідсоткову позику.

Тепер з приводу непрозорості. Це не зовсім так. Повна непрозорість - коли невідомий бенефіціар невідомо на які гроші купує пакет через ланцюжок фірм, наприклад з Кайманових островів. Тут бенефіціара ніхто не приховує. Фінансова схема дійсно так і залишилася непрозорою. І це головне в матеріалі агентства. Правда, пробиратися до цього доводиться через безліч фактів, припущень, суджень і навіть згадок про «справу Улюкаєва».

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?