Реклама
Реклама
Реклама

Папери, борщ, вискарь і "вафлі": як четверта хвиля йде на дембель

Тиждень тому президент Порошенко підписав указ про звільнення в запас четвертої хвилі мобілізації. 45 тисяч мобілізованих військовослужбовців протягом квітня відправляться додому. Перші шість тисяч, запевнив президент, вже звільнені в запас. журналісти depo.ua поспілкувалися з дембелями про те, як проходила процедура звільнення.

Дехто з бійців уже змінив грудку і берци з донбаської глиною на халат і тапочки.

Один з таких - піхотинець, а в мирному житті - інженер Іван Савельєв. Depo.ua писав про цю дивовижну людину ще в червні минулого року . Іван пішов в АТО прямо з Майдану, під час роботи вів військовий щоденник на "Фейсбуці", який читали в Міноборони і реагували на критичні замітки.

Може, тому Іван звільнився в запас швидко і просто, тилова служба його не «кошмар", і ось уже другу добу чоловік - вдома.

"Проводжали спокійно, тим більше майже всі були в нарядах. Роздав подарунки тим, хто залишається: свої рукоятки, навушники. Це вже стало традицією. Потім поїхали в штаб, комбат подякував за службу, вручив грамоту. Ну ось і повернувся: дірка в голові , зламана рука і грамота ", - іронізує він.

Приводи для печалі є, адже хлопцям, що залишилися, зараз несолодко: другий день йдуть перестрілки з "важкою зброєю". Для п'ятої хвилі це перші за півроку серйозні бойові зіткнення, але Іван каже, що "хлопці нормально, не злякалися".

Залишилися без свого постійного фотографа ротні коти: Вася, Катруся і Кумачок.

Кот-каратель Вася

"Вася за мною значився, тому я спробував і його з речами упакувати, але той не захотів. Йому і тут нормально: пригоди, дівчата - до них в Попасную за чотири кілометри бігає. Васенька по породі британець, він нам сім місяців тому від попередників в спадок дістався. І тоді хороший кіт був, а зараз така потужна тварюка вимахнула ... "

У найближчій перспективі у Івана лікування - днями лягає в госпіталь на операцію, так як травма голови позначається. Потім думає відпочити і продовжити службу, але вже не в ЗСУ.

А ще він скоро стане батьком - молода дружина, з якою він познайомився 14 лютого на Майдані, за чотири дні до штурму, а одружилися, коли Іван приїхав у відпустку з під ДАП, чекає дитину, і десь через тиждень вже народжувати.

Лікарі кажуть, буде дочка.

Інші ще тільки смакують це задоволення - опинитися вдома. Дембеля присвячують вірші, всіляко намагаються наблизити цей день, та й взагалі - настрій у хлопців піднесений.


Але поки одні постять вже цивільні фотки з котиками, дружинами і домашніми стравами (і наливками), а другі мріють, як скоро влізуть в улюблені домашні тапочки, треті обурюються, тому що звільнення в запас передує підписання обхідного листа. А тилова служба, як дехто розповідає, давно випередила кривавого Торквемаду за витонченістю тортур. Узгодження, випробування, довідки, облік майна - на те, щоб зібрати чортову дюжину підписів і врешті-решт поїхати додому, йдуть годинник.

Тільки що демобілізований боєць ВСУ четвертої хвилі Максим Колесников зізнається: процедура демобілізації - це беззастережна перемога української паперовий армії над здоровим глуздом.

"Тобі дають обхідний лист, в моєму випадку - на 26 підписів. Більшу частину людей, які повинні підписати його, ти в очі не бачив, вони тебе теж, і їм пофіг. Вони автоматично беруть твій обхідний і підписують, звіряючись з жодними документами, списками і так далі, і явно усвідомлюють повну марність даного процесу. Але слухняно підписують - тому що необхідно. Єдина людина, яка реально зацікавлений в процесі - заступник командира з озброєння, і то, для того, щоб підписати обхідний, він дивиться в твій віннеки, в якій вже є його підпис про те, що ти зброю здав. Тобто він дублює той же, що зробив сам ", - згадує він.

Якщо Іван Савельєв здавав тільки бронежилет, каску, аптечку і якусь одежину типу плащового комплекту, то Максим здавав два комплекти форми: річну і канадську, флягу, казанок і рюкзак. І ... вафельний рушник.

"З мене вимагали два. Я сказав, що два не отримував. Підняли паперу, виявилося, що отримував одне, в минулому лютому, - сміється Максим. - Раніше ще белуху здавали - це натільну білизну на військовому жаргоні".

Проводжали з підрозділу Максима та інших дембелів без особливих урочистостей і жартів: комбриг штовхнув промову, наказав не бухати в поїзді. А ось, наприклад, в 26 бригаді, де він служив більшу частину часу, на дембель проводжають з оркестром.

На те, щоб зібрати всі документи і сказати армії "па-па", у Колеснікова пішло шість годин. Наостанок його попросили написати розписку про те, що він не має претензій до військової частини.

"Остаточний папірець, залізобетонна папірець, броня! Бійці підписують, - розповідає він. - Ну і звичайно, приїхавши до військкомату на наступний день, ти дізнаєшся, що необхідну для постановки на облік папірець - виписку з наказу, тобі дати забули, а того, що дали, для даного дії не досить. Українська паперова армія не відпустить тебе так просто, синку ".

Але є і позитивні моменти: нарахували дві зарплати. Правда, ще не видали ...

Інших бійців просили здати, наприклад, берети:


Або під час підписання паперів вимагали купити бланки. Таке було минулого літа.

Але в підсумку у більшості все закінчилося добре


Тим часом "Народна армія" підготувала пам'ятку бійцеві, що йде на дембель

ЯКЕ інвентарний МАЙНО ПОТРІБНО ЗДАВАТИ

Згідно з Постановою КМУ від 28.10.2004 року №1444 "Про речове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань ..." (зі змінами) при звільненні військовослужбовця повинен здати інвентарні предмети речового майна (засоби індивідуального захисту (шолом, бронежилет), спальний мішок, карімат, плащ-палатку, флягу, казанок, рушники, постіль і ін).

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА одноразової грошової ДОПОМОГА

Порядок і умови виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовців, призваних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 460.

Так, відповідно до вимог пункту першого військовослужбовцям, які були призвані на військову службу у зв'язку з мобілізацією і звільняються зі служби після прийняття рішення про демобілізацію (крім військовослужбовців строкової військової служби), виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 4% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менше ніж 25% місячного грошового забезпечення. Допомога виплачується з розрахунку місячного грошового забезпечення (без урахування винагород), на яке має право військовослужбовець в день звільнення.

Допомога не виплачується військовослужбовцям при звільненні з військової служби в зв'язку зі службовою невідповідністю, у зв'язку з позбавленням військового звання, в зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ СТАТУСУ УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ

Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які брали безпосередню участь у контртерористичної операції або забезпеченні її проведення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 413 (зі змінами).

Відповідно до зазначеного Порядку, військовослужбовцям, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, які перебували безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції і яким станом на день виключення зі списків особового складу військової здебільшого не надано статус учасника бойових дій, видається комплект документів, необхідних для надання цього статусу через військові комісаріати, де вони будуть перебувати на військовому обліку, для надання їх в ко місії обласних військових комісаріатів, Київського міського військового комісаріату.

Такими документами є:

а) довідка (оригінал) про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення та захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України;

б) документи, які є підставою для видачі довідки про безпосередню участь особи в АТО, зокрема - виписки з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, книг, нарядів, графіків несення служби тощо.

ПІЛЬГИ ДЛЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ

Пільги учасникам бойових дій надаються відповідно до статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Серед них, зокрема, такі:
75-відсоткова знижка квартирної плати та вартості комунальних послуг, яка надається учасникам бойових дій та членам їх сімей, які проживають разом з ними; позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів і абонентська плата за користування телефоном у розмірі 50 відсотків; безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості;

безкоштовний проїзд один раз на два роки (туди і назад) або один раз на рік (туди і назад) з 50-відсотковою знижкою залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом;

безкоштовне отримання лікарських засобів за рецептами лікарів, першочергове безкоштовне зубопротезування, забезпечення санаторно-курортним лікуванням; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних установах та першочергова госпіталізація; виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати;

використання чергової щорічної відпустки у зручний час, а також одержання додаткової відпустки терміном до двох тижнів на рік; переважне право на залишення на роботі при скороченні штату організації;

першочергове забезпечення жилою площею.

Учасники бойових дій, які отримали поранення, контузію або каліцтво, забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік;
першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, отримання позики на будівництво з погашенням його протягом 10 років, починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва;

першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів по будівництву та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування;
щорічна разова грошова допомога до 5 травня (у 2016 році - 920 гривень).

Згідно зі статтями 10 і 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» відповідні пільги отримують також особи, на яких поширюється дія зазначеного Закону, до яких відносяться, зокрема:

сім'ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих при виконанні обов'язків військової служби, а також внаслідок захворювання, отриманого в період проходження військової служби;

дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій і визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге;

діти померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах.

ЯК УЧАСНИКОВІ АТО ОТРИМАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ

Законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій та інвалідам війни, особам (сім'ям загиблих), на яких поширюється дія Закону, передбачено надання пільги у вигляді першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Порядок надання цих земельних ділянок визначений Земельним кодексом України (далі - ЗКУ).

Згідно ч.1 ст. 121 ЗКУ визначено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок: для ведення фермерського господарства, для ведення особистого селянського господарства, для ведення садівництва, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, індивідуального дачного будівництва, для будівництва індивідуальних гаражів.
Земельні ділянки можуть бути надані в таких розмірах:

для ведення садівництва - не більше 0,12 га;

для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,10 га;

для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара.

Для отримання землі учаснику бойових дій спочатку необхідно прийняти рішення, де саме він хоче отримати ділянку (це не залежить від місця його реєстрації). Далі особи подають заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. До заяви додається копія паспорта, ідентифікаційного коду та посвідчення УБС.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної або комунальної власності у власність, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову про його надання.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб'єктами господарювання, які є виконавцями робіт із землеустрою відповідно до закону, в строки, що обумовлюються угодою сторін.

Розроблений проект землеустрою підлягає обов'язковому погодженню з територіальним органом Держземагентства України, а в разі розташування земельної ділянки в межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якому планується розміщення об'єкта будівництва, - зі структурними підрозділами районних державних адміністрацій в сфері містобудування та архітектури.

Після узгодження проекту землеустрою громадянину необхідно звернутися до державного кадастрового реєстратора за місцем розташування земельної ділянки із заявою про проведення державної реєстрації земельної ділянки та надання витягу про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки, в двотижневий термін з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власне ть.

ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ по безробіттю

У центрах зайнятості Державної служби зайнятості допоможуть знайти роботу - тимчасову або постійну, пройти професійну підготовку, перепідготовку або підвищити свою кваліфікацію, отримати матеріальну допомогу на час безробіття.

Для отримання допомоги по безробіттю з урахуванням страхового стажу військовослужбовцю необхідно подати в центр зайнятості особиста заява, паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, облікову картку платника податків (ідентифікаційний код), трудову книжку, документ про освіту, витяг з наказу військової частини про звільнення , військовий квиток, довідку або посвідчення учасника АТО, довідку про середню заробітну плату (грошове забезпечення). Якщо ж учасник АТО має інвалідність, то він повинен додати довідку МСЕК. При її наявності надається свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Довідка про грошове забезпечення військовослужбовця видається військовим комісаріатом, де особа перебуває на обліку, або військовою частиною, де особа проходила службу.

Допомога по безробіттю виплачується з восьмого дня після реєстрації в Державній службі зайнятості як безробітної особи.

ПРАВО УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських рад (далі - органи соціального захисту населення) забезпечують осіб щорічними безкоштовними путівками (терміном на 18-21 день) в санаторно-курортні заклади відповідно до медичних рекомендацій в порядку черговості і в міру надходження путівок.

Для постановки на облік в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення, необхідно пред'явити позов, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070 / о, копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Таким документом може бути один з нижчеперелічених (оригінал або його копія):
- наказ Антитерористичного центру при Службі безпеки України або інший документ, який підтверджує залучення керівництвом антитерористичної операції особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення;
- довідка про безпосередню участь особи в контртерористичної операції згідно з додатком 1 або 2 до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р № 413;

- рішення відомчої (міжвідомчої) комісії про присвоєння особі статусу учасника бойових дій як такого, яке захищало незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і приймало безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;

- довідка про обставини травми (для осіб, які отримали поранення в результаті бойових дій в районі проведення антитерористичної операції);

- виписка з протоколу засідання центральної військово-лікарської комісії про встановлення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця (для осіб, яким встановлено інвалідність).

У разі неможливості учасника АТО надати один із зазначених документів структурний підрозділ соціального захисту населення може відправити в службу запит, до якого додає список осіб даного регіону за відповідною формою, для отримання інформації з Єдиного державного реєстру учасників АТО по встановленню таким особам статусу учасника бойових дій. Під час подання копій зазначених вище посвідчень особи надають їх оригінали для ознайомлення.