Реклама
Реклама
Реклама

Ціни на житло в Одесі зваляться ще на третину

  1. ЯК ПАДАЄ ВАРТІСТЬ ЖИТЛА В ОДЕСІ
  2. НАЙВИГІДНІШІ ЦІНИ МІСТА
  3. ОРЕНДА ВПАДЕ: ЧЕРВОНА ЦІНА "ОДИНИЦІ" - 1000 ГРИВЕНЬ
  4. Орфографічна помилка в тексті:

20 січня 2009, 08:10 Переглядів: 20 січня 2009, 08:10 Переглядів:   Ось уже півроку як ситуація на одеському ринку нерухомості не вселяє оптимізму ні продавцям, ні покупцям, ні навіть агентствам нерухомості, які завжди примудрялися отримувати прибуток і з тих, і з інших

Ось уже півроку як ситуація на одеському ринку нерухомості не вселяє оптимізму ні продавцям, ні покупцям, ні навіть агентствам нерухомості, які завжди примудрялися отримувати прибуток і з тих, і з інших.

Що чекає ринок в наступному році? Експерти роблять прогнози неохоче: по-перше, на криза впливає безліч труднопредськазуємих чинників, як, наприклад, ситуація на світовому фондовому ринку або політика НБУ. По-друге, передбачати що-небудь більшості аналітиків не з руки: жоден з прогнозів, зроблених на 2008 рік, до ладу не збувся. "Зараз дуже багато що залежить від політичних, а не економічних чинників, - пояснює директор представництва АН" Капітал "Юрій Литвинов. На початок наступного року прогнозують загострення боротьби за владу, можливі чергові перевибори. А це означає, що ніхто не буде займатися прийняттям необхідних законів , впровадженням конкретних антикризових програм, допомогою банкам. Ті, в свою чергу, без підтримки з боку держави або інвесторів не зможуть швидко відновити кредитні лінії, а також почати виплату депозитів - в кращому випадку, це відбудеться влітку-восени 2009 року. А в найближчі місяці позитивних зрушень чекати не варто ".

"ПЕРВИНКА" НА КРЕДИТНОЇ ГОЛЦІ. Ціни на "новье" цього року напевно продовжать падіння. Почнемо з того, що з 1 січня згідно з постановою Мінбудівництва буде припинено виділення місцевим властям "частки" площ. Так, в Одесі міська влада забирають близько 10-12% квартир. Відмова від такої практики дозволить знизити навантаження на забудовників і разом з тим позбавить останньої надії на повноцінне житло сім'ї з середнім і низьким доходом.

По-друге, у всьому світі відбулася стабілізація цін на будматеріали і перш за все на метал. За неофіційними даними, якими представники забудовників діляться "не для преси", вже зараз собівартість житла принаймні на чверть, а то і на третину нижче, ніж кілька місяців тому.

Говорячи про перспективу зниження ціни на новобудови, директор з розвитку компанії "Голдблат" Валентин Титочка вказує на те, що на ціну будівництва не в останню чергу впливають відсотки по кредитах. "На сьогоднішній день очевидно, що більшість забудовників змушені будуть піти з ринку через те, що підсіли на кредитну голку. Їм на зміну прийдуть великі іноземні компанії, які будуватимуть за свої" довгі "гроші. Метр в такому будинку буде коштувати 570 -650 доларів. Свій прогноз пан Титочка аргументує тим, що в 2004-2006 роках подібні процеси відбувалися в Болгарії, Угорщині і Польщі, де ціни на "первинку" здулися в 1,5-2 рази, а якість житла, що здається, навпаки, підвищилася .

"Троячки" ЗА ЦІНОЮ "ПРАДО". Чи не затримається на нинішньому рівні і "вторинка". Ще в квітні минулого року корпоративний керівник компанією "Прогрес-строй" Олександр Селезньов прогнозував, що до кінця 2008-го "первинка" і "вторичка" економ-класу порівняються в ціні. Свої корективи внесла фінансова криза, і падіння цін - лише питання часу. Впродовж вересня-грудня ціни на "вторинку" впали в середньому на 20-30%, причому це було не стільки реальне зниження, скільки наслідок коливання валют і появи на ринку цінових "антирекордів" у вигляді "одиничок" по 10-20 тисяч доларів і "трійок" по 50 тисяч. Чи продовжиться падіння в наступному році? Експерти відповідають на це питання ствердно: "У найближчі місяці вартість" вторинки "впаде ще на 30-40%, - прогнозує директор АН" Дом "Олександр Войнов. Більш стриманий в своїх прогнозах гендиректор АН" Атланта "Євген Поедінцев. Він передбачає, що до весни ціни знизяться на 12-15%, а протягом 2009 року - в цілому на 20-22%.

ЯК ПАДАЄ ВАРТІСТЬ ЖИТЛА В ОДЕСІ

ЧЕРВОНА ЦІНА НА "вторинки" У СПАЛЬНИХ РАЙОНАХ *

вересень листопад сьогодні
1-КІМНАТНІ $ 65 тис. $ 55 тис. $ 40-45 тис.
2-кімнатна $ 90 тис. $ 75 тис. $ 55-60 тис.
3-кімнатна $ 120 тис. $ 100 тис. $ 80 тис.

СЕРЕДНЯ ЦІНА 1 КВ. М "первинки" У житловому масиві
вересень листопад сьогодні
$ 1200 $ 1000 $ 900

* Вибірка зроблена по 1-кімнатних квартирах площею 30-35 кв. м, 2-кімнатних - 40-45 кв. м, 3-кімнатних - 60-70 кв. м.
Дані: пропозиції в газетах, ріелторські фірми, компанії-забудовники. Розрахунки "Сьогодні"

НАЙВИГІДНІШІ ЦІНИ МІСТА

Прошерстів оголошення, ми знайшли реально недорогі варіанти. І по ним торг доречний!

1-кімнатні
$ 10 тис. Суворовський р-н, вул. Висоцького, 31/19/10 кв. м
$ 21 тис. Приморський р-н, вул. М'ясоєдовська, 21/13/6 кв. м
$ 22 тис. Малиновський р-н, вул. Запорізька, 22/13/7 кв. м

2-кімнатні
$ 32 тис. Малиновський р-н, вул. Липи, 45/29/12 кв. м
$ 35 тис. Суворовський р-н, вул. Бочарова, 48/27/10 кв. м
$ 36 тис. Суворовський р-н, вул. Головатого, 50/26/8 кв. м

3-кімнатні
$ 50 тис. Суворовський р-н, вул. Бочарова, 63/55/6 кв. м
$ 50 тис. Малиновський р-н, вул. Ген. Петрова, 60/42/7 кв. м
$ 52 тис. Київський р-н, вул. Люстдорфська дор., 45/33/6 кв. м

ОРЕНДА ВПАДЕ: ЧЕРВОНА ЦІНА "ОДИНИЦІ" - 1000 ГРИВЕНЬ

Те, що відбулося в листопаді-грудні здешевлення знімних "метрів" в Одесі пов'язано з коректуванням цін в доларах через девальвацію гривні. Нацвалюта з вересня знецінилася в 1,5 рази, а вартість житла, що здається - майже в два рази. Якщо два тижні тому за найдешевші "одинички" просили $ 200-300 / міс., То зараз на ринок масово "влилися" варіанти по $ 100-150. За цей час курс нацвалюти впав до 10 грн., А потім знову повернувся до 8 грн. за долар. Судячи з оголошень в газетах і на сайтах нерухомості, пропозиція оренди тепер в півтора рази перевищує попит. Пояснення таке ж, як і в інших містах-мільйонниках: Одесу покидають сотні втратили роботу, а молоді сім'ї з одеською пропискою переїздять. Ми попросили спрогнозувати ситуацію саме тих ріелторів, які відповіли на дзвінки по найдешевшим пропозицій.

Олег Кравченко, брокер АН "Софія": "Гостинка" за $ 100 - найдешевший варіант. Думаю, цінам знижуватися вже нікуди: невигідно буде господарям здавати, адже потім на ремонт житла після орендарів вони витратять більше, ніж отримали доходу ". Йому заперечує приватний брокер Ольга Паленка:" Сьогодні продати житло люди не можуть, тому будуть здавати по будь-якій ціні. Я думаю, ця тенденція посилиться, до літа побачимо здешевлення принаймні ще на 20%, якщо іногородні продовжать їхати з Одеси ". На думку ріелтора АН" Атлант-А "Олександра Зазимко, орендодавцям доведеться приймати правила гри, знижуючи ціни:" Господарі здаватимуть квартири в будь-якому випадку, аби вони не простоювали. Очевидно, вартість оренди в 2009-му впаде, але зараз важко сказати, до якої межі: думаю, в середньому 1200 грн. доходу за "одиниці" орендодавці все-таки захочуть отримувати, зате великим попитом почнуть користуватися "двушки" по 2-2,5 тис. грн. ".

Валентин Титочка прогнозує, що в найближчі 2-3 роки в Одесі з'являться прибуткові будинки за типом європейських, де всі квартири будуть здаватися в оренду за тими ж цінами, що і в Англії або Німеччині. А це означає, що молода сім'я зможе зняти якісну "двушку" "під ключ" всього за 180-250 доларів.

Відзначимо, що навіть нинішні ставки оренди в Одесі - більш ніж завищені. У більшості обласних центрів України "одиничка" у спальнику коштує в два рази дешевше. До кризи це було 150-250 доларів проти 400 одеських. Цікаво, що стільки ж коштує оренда 1-кімнатних квартир в Німеччині і Великобританії ($ 150-250). Загалом, з урахуванням нинішнього курсу можна сказати, що 1000 гривень за "одиничку" - червона ціна.

Дмитро Озеров

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

ціни

, гроші , ринок , долар , НБУ , політика , житло , криза , сім'я , ціна , вартість , зниження , курс , ремонт , обвал , квартири , лінії , прогноз , влада , оренда , падіння , експерти

Ви зараз переглядаєте новина "Ціни на житло в Одесі зваляться ще на третину". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Що чекає ринок в наступному році?
Чи продовжиться падіння в наступному році?